Speler van de Week: nu begint de Eredivisie écht voor 'topperspecialist' Boadu

Reacties

Myron Boadu beleefde tot nu toe een vrij kleurloos seizoen, maar toonde zondag met twee goals tegen Feyenoord dat hij in topwedstrijden in de Eredivisie goed uit de verf komt. De aanvaller van AZ kreeg een 8,5 voor zijn optreden en is VI's Speler van de Week.

Speler van de Week: nu begint de Eredivisie écht voor 'topperspecialist' Boadu
© Pro Shots

Boadu erkende zondag zelf ook dat hij dit seizoen tot nu toe te weinig heeft gescoord in de Eredivisie. 'Zeker. Ik heb er nu zes gemaakt, maar ik denk dat dat niet bij mij past, voor het type spits dat ik ben. Ik krijg best veel kansen, dus ik moet meer goals maken', zei de aanvaller, vorig seizoen nog goed voor twintig goals in alle competities.

Zijn optreden tegen Feyenoord was wat dat betreft een goed begin. Boadu besliste de topper in Alkmaars voordeel met twee treffers na rust. Vooral bij het eerste doelpunt, vroeg in de tweede helft uit een pass van Fredrik Midtsjø, kwamen alle kwaliteiten van de twintigjarige aanvaller tot uiting: snelheid, diepgang en resoluut in de afronding.

De potentie van Boadu is duidelijk. Maar die kwam dit seizoen nog niet zo vaak aan het oppervlak als vorig seizoen, het jaar van zijn grote doorbraak. Toen scoorde hij veertien keer in de Eredivisie, maar één keer minder dan topscorers Steven Berghuis en Cyriel Dessers, en was hij in november 2019 bij zijn debuut als international tegen Estland meteen trefzeker.

Myron Boadu scoorde in de laatste interland voor de coronabreak, maar wacht nog op een nieuwe kans in Oranje.
© Pro Shots
Myron Boadu scoorde in de laatste interland voor de coronabreak, maar wacht nog op een nieuwe kans in Oranje.

Een vervolg in Oranje bleef na de coronabreak uit. Boadu gaf de nieuwe bondscoach Frank de Boer in de eerste seizoenshelft geen aanleiding hem op te roepen en meldde zich in de herfstmaanden bij Jong Oranje. Daar scoorde de enkelvoudig international zes keer in zes EK-kwalificatieduels, al boden Cyprus en Wit-Rusland weinig weerstand.

Dat Boadu het ook kan als de weerstand een stuk hoger ligt, maken zijn statistieken in topwedstrijden in de Eredivisie duidelijk. Door zijn twee treffers in De Kuip is hij sinds de start van vorig seizoen de man met de meeste goals in duels met de traditionele topdrie: zeven. Dat is bijna éénderde van zijn totale Eredivisie-productie sinds zijn debuut (23).

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Door het aangepaste competitieschema duurde het even voordat Boadu zijn vorig seizoen opgebouwde reputatie als specialist in topwedstrijden kon bevestigen. Wat dat betreft wachten er nog een paar interessante maanden. Komende zondag is Ajax de tegenstander en later in de tweede seizoenshelft stuit AZ nogmaals op de voltallige topdrie.

Ajax, Feyenoord en PSV kunnen hun borst natmaken, in de wetenschap dat AZ de laatste zeven duels stuk voor stuk won en dat Boadu in die serie zeven keer scoorde. Goedbeschouwd is het seizoen nu pas echt begonnen voor de twintigjarige aanvaller. Bondscoach De Boer zal het, met het EK in aantocht, ongetwijfeld met interesse volgen.

topvijf

Reza Ghoochannejhad was met zijn 8,5 in een ander weekend wellicht wel tot Speler van de Week verkozen, maar moest zijn meerdere nu erkennen in Boadu. De Iraanse aanvaller maakte als invaller drie doelpunten voor PEC Zwolle tegen Willem II en vestigde daarmee een record. Riechedly Bazoer (8), Jesper Karlsson (8) en Yanick van Osch (7,5) maken de topvijf compleet.

Speler Club Cijfer
1. Myron Boadu AZ 8,5
2. Reza Ghoochannejhad PEC Zwolle 8,5
3. Riechedly Bazoer Vitesse 8,0
4. Jesper Karlsson AZ 8,0
5. Yanick van Osch Fortuna Sittard 7,5

Algemeen klassement

In het algemeen klassement verstevigde Riechedly Bazoer zijn leidende positie. De gangmaker van Vitesse vergrootte zijn voorsprong op achtervolger Davy Klaassen, die zijn gemiddelde beoordeling juist zag zakken. Feyenoord-doelman Nick Marsman maakt zijn entree in de top van het klassement op de gedeelde zestiende plaats met Ajacied Nicolás Tagliafico.

Speler Club Gemiddelde
1. Riechedly Bazoer Vitesse 6,88
2. Davy Klaassen Ajax 6,67
3. Owen Wijndal AZ 6,65
4. Philipp Max PSV 6,63
5. Teun Koopmeiners AZ 6,61
6. Noussair Mazraoui Ajax 6,60
7. Antony Ajax 6,59
8. Dusan Tadic Ajax 6,54
9. Abdou Harroui Sparta Rotterdam 6,53
10. Ryan Gravenberch Ajax 6,50
= Andre Onana Ajax 6,50
12. Ko Itakura FC Groningen 6,49
= Daley Blind Ajax 6,49
14. Jacob Rasmussen Vitesse 6,47
= Perr Schuurs Ajax 6,47
16. Nicolás Tagliafico Ajax 6,46
= Nick Marsman Feyenoord 6,46
18. Danilo Doekhi Vitesse 6,43
19. Remko Pasveer Vitesse 6,42
= Václav Cerny FC Twente 6,42
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer AZ
Meer over AZ
Meer M. Boadu
Meer over M. Boadu
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.