Speler van de Week: 'machine' Utrecht draait op volle toeren dankzij Van de Streek

Reacties

Met Sander van de Streek als atypische spits legde FC Utrecht zondagmiddag Fortuna Sittard op de pijnbank. Het levert de plaaggeest van de Limburgers de titel Speler van de Week op.

Speler van de Week: 'machine' Utrecht draait op volle toeren dankzij Van de Streek
© Pro Shots

Sinds het vertrek van Sébastien Haller in 2017 ontbeert FC Utrecht een echte doelpuntenmachine. In de voorbije seizoenen kroonden Zakaria Labyad en Simon Gustafson zich met respectievelijk vijftien en elf treffers tot clubtopscorer van de Domstedelingen. Dit seizoen is deze eer voorlopig voor Gyrano Kerk, die op vijf doelpunten staat. De aanvaller blonk zondag uit tegen Fortuna Sittard (6-0), maar Van de Streek stond eveneens zijn mannetje.

Met twee doelpunten én twee afgedwongen strafschoppen eiste de ex-speler van SC Cambuur zelfs de meeste aandacht op tijdens het eenzijdige duel in Stadion Galgenwaard. Coach John van den Brom besloot om geen typische centrumspits op te stellen. 'Ik was de spits', meldde Van de Streek, die deze competitie nu op vier goals staat, voor de camera van FOX Sports. 'Ik probeerde met mijn loopacties gevaarlijk te zijn, telkens in de rug van de tegenstander te lopen en ruimte te maken voor de middenvelders. Met steekballen kan ik gevaarlijk worden. We waren vandaag een geoliede machine.'

Fortuna Sittard had in elk geval totaal geen antwoord op de rol van Van de Streek. De Limburgers zagen al snel sterretjes in de Domstad en mochten zich gelukkig prijzen dat FC Utrecht in het tweede bedrijf wat op de rem trapte.

Toeval of niet: sinds Van de Streek medio september zijn rentree vierde na een blessure is FC Utrecht bezig aan een opmars op de ranglijst. 'Vandaag was het bij vlagen makkelijk. Dat dankten we aan ons goede positiespel en aan onze dynamiek. Ik denk dat we heel goed waren, al had ik meer van Fortuna Sittard verwacht.' Volgende week wacht een tegenstander van een heel ander kaliber: Ajax. De Domstedelingen zijn nog altijd de laatste club die de Amsterdammers in de Eredivisie een thuisnederlaag bezorgen, in het najaar van 2017.

Topvijf speelronde 12

Van de Streek werd beloond met een 8 en verdiende daarmee hetzelfde cijfer als Kaj Sierhuis. De aanvaller loodste FC Groningen langs Willem II. In de topvijf staan verder louter spelers met een 7,5. Mohamed Rayhi schitterde namens Sparta Rotterdam tegen PSV, Owen Wijndal was zowel defensief als aanvallend goud waard voor AZ tegen FC Twente en Nikolai Laursen was een van de grote meneren bij FC Emmen tegen Vitesse.

Speler Club Cijfer
1. Sander van de Streek FC Utrecht 8,0
2. Kaj Sierhuis FC Groningen 8,0
3. Mohamed Rayhi Sparta Rotterdam 7,5
4. Owen Wijndal AZ 7,5
5. Nikolai Laursen FC Emmen 7,5

Algemeen klassement

In het algemeen klassement leidt Mohamed Ihattaren nog steeds de dans. De spelmaker van PSV, die zondag bekendmaakte zijn interlands voor het Nederlands elftal te gaan spelen, kreeg een 6,5 tegen Sparta Rotterdam waardoor zijn moyenne zakte naar 6,88. Ihattarens voorsprong op Ajacieden Daley Blind en Lisandro Martínez is niet heel groot. Speler de Week Van de Streek vinden we niet terug in de toptwintig.

Speler Club Gemiddelde
1. Mohamed Ihattaren PSV 6,88
2. Daley Blind Ajax 6,79
3. Lisandro Martínez Ajax 6,70
4. Mauro Júnior Heracles Almelo 6,67
Calvin Stengs AZ 6,67
6. Donyell Malen PSV 6,65
7. Mitchell van Bergen SC Heerenveen 6,64
8. Gyrano Kerk FC Utrecht 6,63
9. Hakim Ziyech Ajax 6,59
10. Donny van de Beek Ajax 6,56
11. Quincy Promes Ajax 6,55
Nicolás Tagliafico Ajax 6,55
Fredrik Midtsjø AZ 6,55
Bryan Smeets Sparta Rotterdam 6,55
15. Teun Koopmeiners AZ 6,54
16. Jonas Svensson AZ 6,50
Dusan Tadic Ajax 6,50
Myron Boadu AZ 6,50
Owen Wijndal AZ 6,50
20. Willem Janssen FC Utrecht 6,46
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.