Speler van de Week: Luuk de Jong, spelverdeler met het hoofd

Reacties

Luuk de Jong maakte zondagmiddag het verschil in de Eredivisie-topper tussen PSV en Ajax (3-0). De spits van de Eindhovenaren is de VI Speler van de Week.

Speler van de Week: Luuk de Jong, spelverdeler met het hoofd

In de 24ste minuut van de wedstrijd in het Philips Stadion kwam de bal pardoes voor de voeten van Luuk de Jong. De Ajax-defensie stond niet op te letten, waardoor de PSV-spits helemaal vrij door op André Onana kon. Waar dergelijke kansen vorig seizoen nog regelmatig misgingen, rondde De Jong deze keer koeltjes af: 2-0. Die treffer was de bekroning van een ijzersterke wedstrijd van de 28-jarige frontman.

De Jong troefde namelijk keer op keer het centrale duo van Ajax af. Daley Blind en Frenkie de Jong zijn allebei tien centimeter kleiner dan de PSV-spits en dat liet zich voelen. 'Hij kan het spel verdelen met zijn hoofd, waardoor we vanuit het middenveld kunnen doorvoetballen. Hij is zó belangrijk voor ons. Dat heeft iedereen nu gezien, terwijl ik het zes weken geleden al zei', loofde Mark van Bommel zijn aanvalsleider.

De statistieken van Luuk de Jong bevestigen dat beeld. De lange spits won tegen Ajax twaalf luchtduels, zijn hoogste aantal sinds Opta de Eredivisie-data bijhoudt (2010). Maar ook met zijn voeten was De Jong van waarde. Bij de openingstreffer van Gastón Pereiro won hij een cruciaal duel van Blind en speelde hij de bal door naar Steven Bergwijn. Uit de rebound van diens schot maakte Pereiro de 1-0.

'Voor ons was het fijn dat Ajax met twee kleinere verdedigers speelde. Daardoor was het makkelijker en fijner voor mij om de ballen door te koppen', reageerde De Jong zelf. Met zijn doelpunt en cruciale tactische rol verdiende de PSV-aanvaller pas de tweede 9 van dit Eredivisie-seizoen.

Topvijf van de week

Waar Luuk de Jong in de lucht heerste, excelleerde Jorrit Hendrix in de strijd op het middenveld. De PSV-controleur was de baas op het veld in het Philips Stadion en werd beloond met een 8. Excelsior-aanvaller Marcus Edwards vormde zaterdagavond een plaag voor de SC Heerenveen-defensie met zijn dribbels, terwijl Daniel Crowley namens Willem II uitblonk tegen Fortuna Sittard. Zondag vertolkte Robin van Persie een belangrijke rol bij Feyenoord door het enige doelpunt van de wedstrijd te maken.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Algemeen klassement

Luuk de Jong is ook de nieuwe koploper in het algemeen klassement. De spits is Ajax-middenvelder Hakim Ziyech voorbij. Nasser El Khayati van ADO Den Haag completeert het podium. In de toptien staan zes PSV'ers.

Speler Club Gemiddelde
Luuk de Jong PSV 7,33
Hakim Ziyech Ajax 7,25
Nasser El Khayati ADO Den Haag 6,92
Jeroen Zoet PSV 6,92
Steven Bergwijn PSV 6,83
Oussama Idrissi AZ 6,83
Angeliño PSV 6,83
Hirving Lozano PSV 6,83
Fran Sol Willem II 6,83
Jorrit Hendrix PSV 6,83
Matthijs de Ligt Ajax 6,80
Daniel Schwaab PSV 6,75
Kristoffer Peterson Heracles Almelo 6,75
Danny Post VVV-Venlo 6,75
Jerdy Schouten Excelsior 6,75
Robin van Persie Feyenoord 6,75
Gastón Pereiro PSV 6,67
Marco Bizot AZ 6,67
Donis Avdijaj Willem II 6,63
Tino Susic VVV-Venlo 6,63
De Jong blij met 'kleine' verdedigers Ajax: 'Makkelijker en fijner voor mij'
Analyse PSV - Ajax
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.