Speler van de Week: Lang niet uitgedroomd

Reacties

Noa Lang treedt zondag tijdens de lunchwedstrijd in Enschede (2-5) nadrukkelijk uit de schaduw bij Ajax. De redder in nood is met zijn 8 VI's Speler van de Week.

Speler van de Week: Lang niet uitgedroomd
© Pro Shots

'Ik heb lang moeten wachten, maar dat ik dan zo mijn basisdebuut maak…' De aanvaller lijkt het nauwelijks te bevatten. Voor het eerst in de basis bij Ajax en dan met drie goals dat heugelijke feit opluisteren. De anders zo spraakzame jongen vol branie zoekt naar de woorden.

Bijna negen maanden is zijn geduld op de proef gesteld. Op 13 maart had hij zijn eerste minuten gemaakt in de Ajax-hoofdmacht. Tegen PEC Zwolle vervulde hij toen ook een belangrijke rol door de winnende treffer van Daley Blind in de 85ste minuut voor te bereiden. En dan nu op 2 december bij zijn eerste basisplaats de hoofdrol opeisen met een hattrick. Lang doet iets wat Henk Groot in 1959 als eerste en enige deed in de Eredivisie.

Ongetwijfeld heeft hij meer records in zijn hoofd, de jongen die in de jeugd als Ajax-fan in de opleiding van Feyenoord speelt en na zeven jaar de stap naar Amsterdam maakt. 'Ik ben een Rotterdamse Ajacied', zegt de twintigjarige jeugdinternational dan ook over zichzelf.

Lang krijgt zondag de kans door het blessureleed bij anderen. In Amsterdam hebben ze bewust gekozen om de kleedkamer wat leger te maken, zo vertelde Ten Hag eerder dit seizoen. 'Ook voor de jonge spelers is dat goed. Als het perspectief namelijk verdwijnt, kan zich dat uiten in frustratie. Ryan Gravenberch, Noa Lang, Lassina Traoré en Jurgen Ekkelenkamp zitten kort achter de zestien, zeventien basisspelers, zij kunnen de aansluiting vinden.'

Lang heeft als eerste van die groep aanstormende Ajax-talenten dit seizoen die stap gezet en in Enschede kunnen laten wat hij in zijn mars heeft. Want zijn ambitieniveau is hoog. Op het WK in 2022 wil hij schitteren in Oranje. 'Cristiano Ronaldo is mijn allergrootste voorbeeld. Hij is het bewijs hard werken wordt beloond. Wat hij heeft gepresteerd en bereikt is mijn droom.' Zondagmiddag werd een andere droom voor Lang realiteit.

Topvijf speelronde 15

Naast Lang scoorden twee anderen in de Eredivisie een 8. Mike Trésor Ndayishimiye (Willem II) en Cyriel Dessers (Heracles Almelo) kregen ook dat hoge cijfers voor hun optredens. 

Speler Club Cijfer
1. Noa Lang Ajax 8,0
2. Mike Trésor Ndayishimiye Willem II 8,0
3. Cyriel Dessers Heracles Almelo 8,0
4. Nick Marsman Feyenoord 7,5
5. Michael Chacón FC Emmen 7,5

Algemeen klassement

In het algemeen klassement zijn weinig grote verschuivingen. Ajax-steunpilaren Daley Blind en Lisandro Martínez vormen nog steeds de topdrie met PSV-parel Mohamed Ihattaren, die wel terrein moet prijsgeven op nummer één Blind.

Speler Club Gemiddelde
1. Daley Blind Ajax 6,87
2. Mohammed Ihattaren PSV 6,77
3. Lisandro Martínez Ajax 6,69
4. Donny van de Beek Ajax 6,67
5. Quincy Promes Ajax 6,65
6. Mauro Júnior Heracles Almelo 6,64
Mitchell van Bergen SC Heerenveen 6,64
Hakim Ziyech Ajax 6,64
9. Teun Koopmeiners AZ 6,63
10. Calvin Stengs AZ 6,60
11. Fredrik Midtsjø AZ 6,58
12. Dusan Tadic Ajax 6,57
13. Chidera Ejuke SC Heerenveen 6,54
14. Donyell Malen PSV 6,50
Owen Wijndal AZ 6,50
15. Gustavo Hamer PEC Zwolle 6,47
16. Nicolás Tagliafico Ajax 6,46
Jonas Svensson AZ 6,46
Steven Bergwijn PSV 6,46
19. Joël Veltman Ajax 6,42
Halil Dervisoglu Sparta Rotterdam 6,42
'De kracht van de reservebank bepaalt het succes van Ajax'
Bekijk hier al onze video's
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer N. Lang
Meer over N. Lang
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.