Speler van de Week: in de voetsporen van Theo Janssen en Tannane

Reacties

Vitesse had al sinds 7 november niet meer gescoord in de Eredivisie totdat Sondre Tronstad zaterdagavond prachtig doel trof tegen SC Cambuur. De Noorse middenvelder deed dat later in de wedstrijd nog een keer en is VI's Speler van de Week van speelronde vijftien.

Speler van de Week: in de voetsporen van Theo Janssen en Tannane
© Pro Shots

Vitesse won uiteindelijk met 1-6 en boekte de grootste uitoverwinning in de Eredivisie sinds 27 september 1997, toen het op bezoek bij Fortuna Sittard liefst 1-7 werd. Toen waren Nikos Machlas en Dejan Curovic met respectievelijk drie en twee goals de beulen namens de Arnhemmers, nu luisteren die naar de namen Loïs Openda en Tronstad. En daarbij vestigde vooral laatstgenoemde de aandacht op zich met twee bijna identieke treffers.

De wedstrijd was 25 minuten oud toen Tronstad een paar meter buiten het strafschopgebied ruimte zag om uit te halen. De Noor deed dat vrijwel uit stand, maar draaide de bal loepzuiver in de bovenhoek. Cambuur-doelman Sonny Stevens kon er alleen maar naar kijken. Vier minuten na rust probeerde Tronstad het van nog grotere afstand. Dit keer had Stevens wel tijd om te reageren, maar weer was hij niet in staat de bal te keren.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Na afloop trok de goalie het boetekleed aan. Dat Vitesse in Leeuwarden zes keer scoorde, rekende hij zichzelf aan. Zo kreeg Openda de 1-5 in de schoot geworpen toen Stevens een simpele vangbal door zijn vingers liet glippen. Aan de fraaie treffers van Tronstad had hij minder schuld. De middenvelder trad in de voetsporen van Theo Janssen (2005) en Oussama Tannane (2020) door in een competitieduel twee keer raak te schieten van buiten het strafschopgebied.

De explosie van Tronstad kwam voor Vitesse precies op het juiste moment. Sinds de 2-0 van Riechedly Bazoer tegen FC Utrecht (2-1) hadden de Arnhemmers in totaal 44 schoten gelost in de Eredivisie zonder te scoren. Daardoor leverden de wedstrijden tegen PSV (0-2) en AZ (0-0) slechts één punt op en geen enkel doelpunt. Tegen Cambuur ging het hek na het eerste pareltje van Tronstad van de dam en leverden achttien doelpogingen zes treffers op.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

It's raining goals, schreef Vitesse zaterdagavond dan ook op het eigen Twitter-account. En het was niet alleen voor de Arnhemmers al even geleden dat ze zoveel scoorden. Tronstad zelf had dit seizoen in de Eredivisie ook nog niet gescoord (wel in het Conference League-duelp met NS Mura) en twee keer scoren in één wedstrijd deed hij in zijn carrière als prof ook nog niet. Die primeur levert hem nu de titel Speler van de Week op na een heerlijk avondje voor Vitesse.

topvijf

Tronstad kreeg voor zijn optreden tegen Cambuur een 8,5 en was daarmee niet de enige speler tijdens speelronde vijftien in de Eredivisie. Jesper Karlsson kreeg die beoordeling eveneens voor zijn belangrijke rol namens AZ tegen Sparta Rotterdam (3-1, twee goals). PSV-uitblinker Ritsu Doan en het Vitesse-duo Maximilian Wittek, die goed was voor drie assists (!), en Loïs Openda completeren de topvijf met een 8.

Speler Club Beoordeling
1. Sondre Tronstad Vitesse 8,5
2. Jesper Karlsson AZ 8,5
3. Ritsu Doan PSV 8,0
4. Maximilian Wittek Vitesse 8,0
5. Loïs Openda Vitesse 8,0

algemeen klassement

In het algemeen klassement liep Jurriën Timber iets in op ploeggenoot Noussair Mazraoui. PSV-middenvelder Ibrahim Sangáre verloor zijn podiumplek aan Ajax-verdediger Lisandro Martínez. Opvallend is verder dat Fredrik Aursnes op de vijfde plek binnenkomt, nu de Noorse middenvelder van Feyenoord genoeg beoordelingen heeft gehad voor een plek in het klassement. Antony keert na zijn dubbelslag terug op de tiende plek. 

# Speler Club Gem.
1. Noussair Mazraoui Ajax 7,00
2. Jurriën Timber Ajax 6,96
3. Lisandro Martínez Ajax 6,90
4. Ibrahim Sangaré PSV 6,86
5. Fredrik Aursnes Feyenoord 6,85
6. Gernot Trauner Feyenoord 6,84
7. Remko Pasveer Ajax 6,83
8. Luis Sinisterra Feyenoord 6,82
Orkun Kökcü Feyenoord 6,82
10. Antony Ajax 6,78
11. Dusan Tadic Ajax 6,70
12. Olivier Boscagli PSV 6,65
13. Daley Blind Ajax 6,64
14. Marcos Senesi Feyenoord 6,63
15. Lars Unnerstall FC Twente 6,57
16. Edson Álvarez Ajax 6,50
Iñigo Córdoba Go Ahead Eagles 6,50
18. Owen Wijndal AZ 6,48
19. Bryan Linssen Feyenoord 6,46
20. Ryan Gravenberch Ajax 6,45
André Ramalho PSV 6,45
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Vitesse
Meer over Vitesse
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.