Speler van de Week: gretige Huntelaar efficiënter dan Luuk de Jong en Tadic

Reacties

Mede dankzij Klaas Jan Huntelaar beleefde Ajax een zorgeloze avond tegen Excelsior. De doelpuntenmaker pur sang is VI's Speler van de Week met het cijfer 8.

Speler van de Week: gretige Huntelaar efficiënter dan Luuk de Jong en Tadic

De clubstatisticus van Ajax draait dit seizoen overuren. Zeker de afgelopen weken levert elke wedstrijd van de Amsterdammers wel een opmerkelijk feitje op, waarbij de jacht op het iconische doelpuntenrecord uit 1966/67 de gemoederen van cijferfetisjisten het meest bezighoudt. De stand: 122 goals in 1967, 106 in 2019.

Ook individueel noteren de spelers fraaie cijfers. Zaterdagavond was het weer de beurt aan Huntelaar om de spotlights op zich gericht te krijgen. Met echte spitsengoals gidste de 35-jarige Achterhoeker de koploper langs Excelsior.

Huntelaar heeft weliswaar iets aan snelheid ingeboet, zijn gevoel voor het kiezen van positie en zijn kwaliteit van afronden zijn niet bepaald aan slijtage onderhevig. Om zijn belang te illustreren hoeven we maar één statistiek erbij te pakken: Huntelaar treft deze competitie gemiddeld eens in de tachtig minuten doel. Luuk de Jong en Dusan Tadic, die de toptwee vormen op de topscorerslijst, noteren moyennes van respectievelijk een goal om de 104 minuten en een treffer om de 116 minuten. Alleen Paul Gladon overlegt in dit opzicht betere statistieken dan Huntelaar (elke 45 minuten een doelpunt), maar die kwam aanzienlijk minder vaak in actie.

'Ajax kan altijd rekenen op gretige Huntelaar in loodzwaar programma'

Wat een luxe voor Erik ten Hag om een gretige goalgetter als Huntelaar achter de hand te hebben in de waarschijnlijk drukste aprilmaand ooit voor Ajax.

Met zijn doelpunteneruptie trad Huntelaar met zijn 35 jaar en 244 dagen en passant toe tot de toptien van oudste hattrickmakers ooit in de Eredivisie. Abe Lenstra voert deze lijst aan en ook onder anderen Faas Wilkes, Dirk Kuijt en Robin van Persie staan in de bovenste regionen. Met 136 doelpunten bekleedt Huntelaar inmiddels de negentiende plaats op de eeuwige topscorerslijst van de Eredivisie.

Toch is 'vier' momenteel waarschijnlijk het belangrijkste getal voor Huntelaar. Zoveel klippen moet Ajax namelijk nog omzeilen om zich voor het eerst sinds 2014 weer eens tot Nederlands beste te kronen. Het zou voor Huntelaar pas zijn eerste Eredivisie-titel in dienst van de hoofdstedelingen zijn. Eerst wacht echter nog een afspraak met Juventus. Lonkt een rol als supersub in Turijn?

'Het Champions League-seizoen van Ajax verdient nu al een dikke vette 9,5'

Topvijf van de week

Huntelaar troefde deze week onder anderen twee keepers af. Zowel Warner Hahn (SC Heerenveen) als Nigel Bertrams (De Graafschap) mocht een 7,5 bijschrijven.

Speler Club Beoordeling
1. Klaas Jan Huntelaar Ajax 8
2. Alexander Isak Willem II 7,5
3. Warner Hahn SC Heerenveen 7,5
4. Daniel Crowley Willem II 7,5
5. Nigel Bertrams De Graafschap 7,5

Algemeen klassement

Luuk de Jong voert de algehele rangschikking nog steeds aan, maar de PSV-aanvaller is nog lang niet zeker van de eindzege. Hakim Ziyech is namelijk aan een opmars bezig. De strijd om de eindzege lijkt wel uit te draaien op een sprint à deux, aangezien Matthijs de Ligt als nummer drie een aardige achterstand heeft.

Speler Club Gemiddelde
1. Luuk de Jong PSV 6,93
2. Hakim Ziyech Ajax 6,79
3. Matthijs de Ligt Ajax 6,64
4. Martin Ødegaard Vitesse 6,63
5. Steven Bergwijn PSV 6,60
6. Angeliño PSV 6,58
7. Jerdy Schouten Excelsior 6,54
8. Robin van Persie Feyenoord 6,52
8. Nicolás Tagliafico Ajax 6,52
10. Nasser El Khayati ADO Den Haag 6,48
11. Frenkie de Jong Ajax 6,44
12. Dusan Tadic Ajax 6,43
13. Michel Vlap SC Heerenveen 6,40
14. Daniel Crowley Willem II 6,38
15. Anco Jansen FC Emmen 6,37
16. Lars Unnerstall VVV-Venlo 6,36
16. Andre Onana Ajax 6,36
16. Youssef El Jebli De Graafschap 6,36
19. Steven Berghuis Feyenoord 6,34
20. Donny van de Beek Ajax 6,33
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer K. Huntelaar
Meer over K. Huntelaar
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.