Speler van de Week: goalgetter Koopmeiners blinkt op meerdere manieren uit

Reacties

Na een zeer hectische periode is AZ bijna weer terug in vertrouwde regionen op de Eredivisie-ranglijst. Aanvoerder Teun Koopmeiners imponeerde zondag in het duel met Willem II (5-3) op meerdere manieren en is uitgeroepen tot Speler van de Week van speelronde 13.

Speler van de Week: goalgetter Koopmeiners blinkt op meerdere manieren uit
© Pro Shots

Het is een bijzondere statistiek. Steven Berghuis is de enige speler die dit kalenderjaar méér treffers produceerde dan Koopmeiners, die tegen Willem II doelpunt nummer elf en twaalf van 2020 liet aantekenen. De middenvelder scoorde eerst uit een directe vrije trap en was vervolgens alert bij een hoekschop. Zo schoof het momentum naar AZ, dat als een feniks uit de as herrees na de vroege dreunen die de Tilburgers uitdeelden.

Nadat Willem II in de tweede helft op een 4-2 achterstand werd gezet toonde Koopmeiners zich uiterst genereus door Jesper Karlsson de penaltyhonneurs waar te laten nemen. Daarmee liet de middenvelder de kans op zijn eerste Eredivisie-hattrick schieten. De laatste keer dat een andere AZ'er dan Koopmeiners in de competitie aanlegde vanaf de strafschopstip was in het duel met FC Twente op 7 februari 2018. Destijds was Alireza Jahanbakhsh de schutter. 'I need this, zei hij, dus dan heb ik liever dat hij een goaltje meepikt dan dat ik een hattrick maak', zo legde Koopmeiners na afloop uit in gesprek met FOX Sports.

De captain staat in de lopende competitie alweer op acht treffers, een gemiddelde van 0,67 doelpunt per wedstrijd. Het is een moyenne dat hem aan het einde van de rit op 23 goals zou brengen, twee meer dan Ronald Koeman die in 1987/88 als niet-aanvaller het verbijsterende aantal van 21 treffers neerzette. Ook de huidige coach van Barcelona blonk uit als leider én met standaardsituaties. Ter illustratie van dat laatste punt: Koopmeiners werd zondag de eerste speler sinds Lewis Baker in oktober 2016 die in achtereenvolgende Eredivisie-duels scoorde uit een vrije trap.

Mede door Koopmeiners' goede vorm is AZ, alle hectiek van eerder deze maand ten spijt, bezig aan een stille opmars op de ranglijst. De Alkmaarders hebben inmiddels net zoveel verliespunten als Feyenoord en FC Groningen. In de resterende duels van 2020, met Vitesse (woensdag) en FC Utrecht (zondag), kunnen Koopmeiners en de zijnen de wederopstanding verder gestalte geven.

Topvijf speelronde 13
De concurrentie was pittig voor Koopmeiners, want ook Mohamed Ihattaren kwam uitstekend voor de dag. De middenvelder van PSV moet maar nipt zijn meerdere erkennen in de AZ-captain. In de topvijf treffen we ook Klaas Jan Huntelaar, die tegen ADO Den Haag weer eens liet zien dat hij het scoren nog niet is verleerd.

Speler Club Cijfer
1. Teun Koopmeiners AZ 8,50
2. Mohamed Ihattaren PSV 8,00
3. Jørgen Strand Larsen FC Groningen 7,50
4. Oussama Darfalou Vitesse 7,50
5. Klaas Jan Huntelaar Ajax 7,50

Algemeen klassement
In het algemeen klassement doet Koopmeiners uitstekende zaken, maar Riechedly Bazoer bedreigen zit er nog niet in. In de toptwintig bevinden zich liefst zeven Ajacieden, onder wie nummer twee Antony.

Speler Club Gemiddelde
1. Riechedly Bazoer Vitesse 6,93
2. Antony Ajax 6,77
3. Owen Wijndal AZ 6,67
4. Teun Koopmeiners AZ 6,65
5. Joey Veerman SC Heerenveen 6,62
6. Noussair Mazraoui Ajax 6,61
7. Dusan Tadic Ajax 6,60
8. Kenneth Paal PEC Zwolle 6,58
9. Ryan Gravenberch Ajax 6,57
= Philipp Max PSV 6,57
11. Abdou Harroui Sparta Rotterdam 6,56
12. Perr Schuurs Ajax 6,54
13. Nicolás Tagliafico Ajax 6,53
14. Daley Blind Ajax 6,52
15. Ko Itakura FC Groningen 6,48
= Pawel Bochniewicz SC Heerenveen 6,48
= Azor Matusiwa FC Groningen 6,48
= Yvon Mvogo PSV 6,48
= Jacob Rasmussen Vitesse 6,48
20. Denzel Dumfries PSV 6,43
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer AZ
Meer over AZ
Meer T. Koopmeiners
Meer over T. Koopmeiners
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.