Speler van de Week: Giakoumakis houdt zelfs gelijke tred met Haaland en Mbappé

Reacties

Reza Ghoochannejhad greep afgelopen seizoen ondanks een vierklapper naast de titel van VI Speler van de Week, omdat Donyell Malen in hetzelfde weekeinde liefst vijf keer doel trof. Giorgios Giakoumakis heeft deze midweek aan zijn vier goals wél voldoende voor de eretitel. De Griek van VVV-Venlo is allang gearriveerd bij het station 'sensatie' in plaats van 'revelatie'.

Speler van de Week: Giakoumakis houdt zelfs gelijke tred met Haaland en Mbappé
© Pro Shots
ADO Den Haag
ADO Den Haag
1 - 4
VVV-Venlo
VVV-Venlo

Twee hele comments stonden er op 11 augustus 2020 onder het nieuwsbericht 'Griekse spits van AEK Athene volgende versterking voor VVV-Venlo.' Nee, het was niet zo dat de entree van Giakoumakis op de Nederlandse velden veel losmaakte. Zijn cv sprak dan ook niet echt tot de verbeelding.

'Giakoumakis speelde het afgelopen half jaar op huurbasis in Polen, waar hij voor Gornik Zabrze drie keer scoorde in twaalf competitieduels', schreven we. 'Nu laat de 25-jarige aanvaller AEK Athene definitief achter zich. De voormalig jeugdinternational van Griekenland speelde sinds 2017 voor de topclub, die hem in 2019 ook al eens verhuurde aan OFI Kreta.'

We zijn vijf maanden verder en we kunnen constateren dat Giakoumakis een waar schrikbewind voert. De inmiddels 26-jarige spits is de levensverzekering van VVV. Van de 26 goals die de Limburgers deze competitie produceerden, nam het fenomeen uit Heraklion er zestien voor zijn rekening. Tegen ADO Den Haag stond Giakoumakis twee keer op de goede plaats en verzilverde hij twee strafschoppen.

In het klassement om de Gouden Schoen staat Giakoumakis gedeeld tiende, samen met onder anderen Kylian Mbappé en Erling Haaland, die al hun treffers mogen vermenigvuldigen met de factor twee omdat ze nu eenmaal uitkomen in competities die hoger worden aangeslagen dan de Eredivisie, waar elke goal anderhalve punt waard is.

Giakoumakis werd woensdag en passant de zevende speler in de ruim zestigjarige Eredivisie-historie die in zijn eerste zestien competitieduels minimaal zestien keer scoorde. Eerder kregen alleen Tonny van der Linden, Carol Schuurman, Henk Groot, Hans Venneker, Romário en John Guidetti dat voor elkaar.

Zolang de winterse transferwindow open is, zullen VVV-fans met lichte nervositeit het voetbalnieuws volgen. Er zou maar een Premier League-club in paniek alles op alles zetten om de Eredivisie-topscorer in te lijven. Clubs uit Europa en Azië deden al navraag naar Giakoumakis, zo staat deze week in VI te lezen. 'We gaan er pas echt over nadenken als er een heel serieus bod is', aldus algemeen directeur Marco Bogers. 'In dat geval praat je echt over transferbedragen waarvan wij denken dat die in deze tijd niet worden betaald.' Over ruim twee weken weten we definitief of Giakoumakis zijn strijd met Haaland en consorten in dienst van VVV voortzet.

Topvijf speelronde 16
Met zijn 9 troefde Giakoumakis een andere spits af: Sinan Bakis van Heracles Almelo verdiende een 8 vanwege zijn hattrick tegen FC Emmen. Er vielen meerdere 8'en tijdens de midweekse speelronde. Ook Ajax-aankoop Sébastien Haller haalde de topvijf met dit cijfer.

Speler Club Cijfer
1. Giorgios Giakoumakis VVV-Venlo 9,00
2. Sinan Bakis Heracles Almelo 8,00
3. Teun Koopmeiners AZ 8,00
4. Sébastien Haller Ajax 8,00
5. Mo El Hankouri FC Groningen 8,00

Algemeen klassement
In het algemeen klassement nam Davy Klaassen de macht over van zijn ploeggenoot Antony. De middenvelder van Ajax heeft pas sinds kort voldoende beoordelingen gekregen om te worden opgenomen in de stand. De verschillen zijn bijzonder klein.

Speler Club Gemiddelde
1. Davy Klaassen Ajax 6,82
2. Riechedly Bazoer Vitesse 6,77
3. Antony Ajax 6,75
4. Teun Koopmeiners AZ 6,69
5. Noussair Mazraoui Ajax 6,68
6. Dusan Tadic Ajax 6,65
7. Owen Wijndal AZ 6,63
8. Philipp Max PSV 6,59
9. Abdou Harroui Sparta Rotterdam 6,57
10. Kenneth Paal PEC Zwolle 6,50
= Ko Itakura FC Groningen 6,50
12. Daley Blind Ajax 6,47
13. Perr Schuurs Ajax 6,46
14. Ryan Gravenberch Ajax 6,45
15. Nicolás Tagliafico Ajax 6,44
16. Azor Matusiwa FC Groningen 6,42
= Jacob Rasmussen Vitesse 6,42
= Václav Cerny FC Twente 6,42
19. Andre Onana Ajax 6,41
20. Olivier Boscagli PSV 6,39
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer VVV-Venlo
Meer over VVV-Venlo
Meer G. Giakoumakis
Meer over G. Giakoumakis
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.