Speler van de Week: Donyell Malen staat steeds weer op

Reacties

Wat op Het Kasteel als een vervelende avond begint voor Donyell Malen, eindigt als een feestje. Van reserverol naar matchwinner met twee goals en een assist. Met die prestatie werd de PSV-aanvaller de Speler van de Week.

Speler van de Week: Donyell Malen staat steeds weer op
© Pro Shots

Na de verloren topper tegen AZ (1-3) steekt PSV-coach Roger Schmidt niet onder stoelen of banken dat hij niet tevreden is over het spel van Malen. De Duitse trainer heeft al eerder laten zien in dat geval harde maatregelen niet te schuwen. Op Het Kasteel moet de Oranje-international aanvankelijk toekijken hoe PSV letterlijk en figuurlijk glibbert.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Een van de glijpartijen, al dan niet met hulp van een tegenstander, zorgt ervoor dat Cody Gakpo uitvalt. Zijn vervanger: Malen. Vlak voor rust maakt hij zijn entree bij een 1-1 stand. Als de tweede helft vier minuten oud is, staat het al 1-3. Kort na rust heeft de aanvaller PSV beheerst en voor het eerst naar een voorsprong geschoten.

In de 71ste minuut tekent Malen ook nog voor een assist. Met buitenkant rechts laat hij de bal richting Philipp Max zoeven. De sneeuwschuiver toont zijn vertrouwen. Het lijkt alsof de lichtvoetige Malen de enige is met snowboots, terwijl de anderen het met gladde zooltjes moeten doen. Uiteindelijk zet hij met een intikker de kroon op zijn puike optreden.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Welke camera Malen ook tegenkomt, na afloop blijft hij netjes. Zoals het hem geleerd is. Hij heeft ook geen reden om boos te zijn, legt hij bij de NOS uit. 'Je wil natuurlijk altijd spelen, maar de trainer maakt zijn keuzes. Daar heb ik respect voor. Het heeft goed uitgepakt.' Of hij dan niet baalde van de plek in de besneeuwde dug-out? 'Ik ben goed genoeg om daarna te laten zien wat ik wel kan. Daar heb ik vertrouwen in. Daarom vind ik het ook niet zo erg…'

Door de dubbelslag op Het Kasteel staat Malen inmiddels op zeventien goals in officiële duels. Net zoveel als in het vorige seizoen. In de Eredivisie staat hij met negen goals en vijf assists in de buurt van de voorlopige MVP Giorgos Giakoumakis (zestien goals, één assist). Het toont zijn belang voor PSV én voor Schmidt, die zal zeggen dat hij Malen op de juiste manier geprikkeld heeft. Eerder liet de Duitse coach immers al weten te lachen om de kritiek op zijn wisselbeleid.

En Malen? Die doet wat hij moet doen. Nog altijd maar 21 jaar oud, maar al heel wat ervaring. Een flinke blessure, een tijd in Engeland en talloze wedstrijden in zijn rugzak. Er is wel wat meer voor nodig dan kritiek op zijn spel of een spaarzame reserverol op Spangen om hem van zijn stuk te brengen. Het is zoals hij zelf zegt op Instagram. 'En toch sta ik weer op.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

TOPVIJF

Met zijn 8,5 scoort Malen een vol punt hoger dan de overige spelers in de topvijf. Behalve ploeggenoot Noni Madueke imponeert ook Ajax-doelman Andre Onana. De Kameroense goalie redde Ajax diverse malen in De Klassieker tegen Feyenoord. Zian Flemming en Riechedly Bazoer blonken ook uit, zij hadden met hun goede spel een aandeel in de zeges van Fortuna Sittard en Vitesse, bij respectievelijk PEC Zwolle (0-2) en FC Emmen (1-4).

Speler Club Cijfer
1. Donyell Malen PSV 8,5
2. Andre Onana Ajax 7,5
3. Zian Flemming Fortuna Sittard 7,5
4. Riechedly Bazoer Vitesse 7,5
5. Noni Madueke PSV 7,5

KLASSEMENT

Met zijn 7,5 verovert Bazoer de koppositie weer. Davy Klaassen moet na een 6 in De Klassieker even een pas op de plaats maken, zoals Ajacied Antony met een 5 ook terrein moet prijsgeven. Bekijk hieronder de hele toptwintig.

Speler Club Gemiddelde
1. Riechedly Bazoer Vitesse 6,82
2. Davy Klaassen Ajax 6,73
3. Teun Koopmeiners AZ 6,69
4. Noussair Mazraoui Ajax 6,67
5. Owen Wijndal AZ 6,65
6. Antony Ajax 6,63
= Philipp Max PSV 6,63
8. Abdou Harroui Sparta Rotterdam 6,57
9. Dusan Tadic Ajax 6,56
10. Ko Itakura FC Groningen 6,51
11. Ryan Gravenberch Ajax 6,50
12. Donyell Malen PSV 6,48
13. Andre Onana Ajax 6,47
= Daley Blind Ajax 6,47
15. Perr Schuurs Ajax 6,46
16. Jacob Rasmussen Vitesse 6,45
17. Azor Matusiwa FC Groningen 6,43
18. Kenneth Paal PEC Zwolle 6,42
= Václav Cerny FC Twente 6,42
20. Nicolás Tagliafico Ajax 6,40
= Remko Pasveer Vitesse 6,40
= Ibrahim Sangaré PSV 6,40
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer PSV
Meer over PSV
Meer D. Malen
Meer over D. Malen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.