Speler van de Week: de gouden zet van FC Twente

Reacties

Lars Unnerstall is na zijn heldenrol tegen Feyenoord verkozen tot VI Speler van de Week. De 31-jarige doelman is bij FC Twente al bijna driehonderd minuten zonder tegendoelpunt.

Speler van de Week: de gouden zet van FC Twente
© Pro Shots
FC Twente
FC Twente
0 - 0
Feyenoord
Feyenoord

Feyenoord leverde in de Grolsch Veste liefst negentien doelpogingen, waarvan vijf tussen de palen, maar Unnerstall was zondag simpelweg niet te passeren. Hij hield voor het derde Eredivisie-duel op rij de nul, de laatste Twente-doelman die dat voor elkaar kreeg was Nick Marsman in 2016. Tel daar het laatste kwartier van de wedstrijd tegen NEC bij op en Unnerstall is al 284 minuten (exclusief blessuretijd) zonder tegendoelpunt.

Zelfs Cyriel Dessers kreeg de bal in de slotfase van het duel met Twente niet langs Unnerstall. 'Hij is zó groot, dan is het zó moeilijk om die bal erlangs te krijgen', aldus de spits, die tot driemaal toe op de Twente-goalie stuitte. 'Het is een goede keeper, dat weten we.' Unnerstall kon er achteraf wel om lachen: 'Ik had beelden van Dessers bekeken, hij heeft het goed gedaan, maar bij mij ging het vandaag net iets beter.'

Uiteraard verdient het hele team van coach Ron Jans daar complimenten voor de goede defensieve cijfers, maar de hoofdrol van Unnerstall is onmiskenbaar. Alleen Ajax, Feyenoord en FC Utrecht incasseerden tot nu toe minder doelpunten, maar die teams staan per wedstrijd ook beduidend minder schoten op doel toe. Vijf van de achttien goals die Twente tegen kreeg (in de 2-5 nederlaag tegen PSV) vonden bovendien plaats toen Unnerstall niet onder de lat stond. Van de vaste doelmannen dit seizoen in de Eredivisie heeft alleen Remko Pasveer een hoger reddingspercentage.

Vooral de vergelijking met zijn voorganger Joël Drommel is opvallend. PSV nam de doelman afgelopen zomer voor een kleine vier miljoen euro over van Twente, dat in ruil daarvoor Unnerstall gratis naar de Grolsch Veste haalde. De statistieken van de Duitser zijn dit seizoen echter aanzienlijk beter dan die van zijn collega in Eindhoven.

Voor Twente is Unnerstall in ieder geval bijzonder veel waard, zo erkende ook Jans: 'Ik heb in de kleedkamer gezegd dat hij al veel complimenten heeft gekregen, maar dat hij echt een puntenpakker is.'

Statistieken 2021/22

Unnerstall Drommel
Reddingen 39 23
Percentage 74,5% 51,2%
Expected tegengoals 21,4 12,9
Tegengoals 18 21
Verschil -3,4 +8,1
Clean sheets 4 2

TOPVIJF VAN DE WEEK

Net als Unnerstall kreeg ook Janis Blaswich een 8 voor zijn optreden in speelronde 14 van de Eredivisie. De Heracles Almelo-keeper wist zijn doel op bezoek bij FC Utrecht lang schoon te houden, hij stopte zelfs een strafschop van Simon Gustafson, maar in de slotminuten moest hij toch nog capituleren. Delaho Irandust, Roberts Uldrikis en Ali Akman completeren de topvijf van deze week.

Speler Club Beoordeling
1. Lars Unnerstall FC Twente 8
2. Janis Blaswich Heracles Almelo 8
3. Daleho Irandust FC Groningen 7,5
4. Roberts Uldrikis SC Cambuur 7,5
5. Ali Akman NEC 7,5

ALGEMEEN KLASSEMENT

Noussair Mazraoui blijft de leider van het VI spelersklassement, maar de verschillen worden kleiner. Jurriën Timber zit zijn ploeggenoot op de hielen, terwijl ook Ibrahim Sangaré bovenin meedoet. Unnerstall is door zijn hoge cijfers gestegen naar de dertiende plaats.

Speler Club Gemiddelde
1. Noussair Mazraoui Ajax 7,02
2. Jurriën Timber Ajax 6,94
3. Ibrahim Sangaré PSV 6,90
4. Remko Pasveer Ajax 6,86
5. Lisandro Martínez Ajax 6,85
= Gernot Trauner Feyenoord 6,85
7. Orkun Kökçü Feyenoord 6,77
8. Marcos Senesi Feyenoord 6,73
9. Dusan Tadic Ajax 6,70
10. Luis Sinisterra Feyenoord 6,69
11. Olivier Boscagli PSV 6,65
12. Daley Blind Ajax 6,62
13. Lars Unnerstall FC Twente 6,58
14. Ali Akman NEC 6,50
15. Edson Álvarez Ajax 6,44
16. Ryan Gravenberch Ajax 6,42
= Bryan Linssen Feyenoord 6,42
18. Lasse Schöne NEC 6,41
= Owen Wijndal AZ 6,41
20. Mats Seuntjens Fortuna Sittard 6,40
= Iñigo Cordoba Go Ahead Eagles 6,40
= Steven Berghuis Ajax 6,40
= Marcus Pedersen Feyenoord 6,40
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.