Speler van de Week: assistkoning Veerman solliciteert naar plek in Jong Oranje

Reacties

SC Heerenveen maakte dit speelweekend in de Eredivisie grote indruk door AZ met 2-4 te kloppen. Grote roerganger was Joey Veerman, die dankzij zijn glansrol (en het bijbehorende rapportcijfer van 7,5) is uitgeroepen tot Speler van de Week in speelronde 10.

Speler van de Week: assistkoning Veerman solliciteert naar plek in Jong Oranje
© Pro Shots

Het was zaterdagavond, vlak voor de start van het uitduel met AZ, alsof hij over voorspellende krachten beschikte. Toen SC Heerenveen-trainer Johnny Jansen werd gevraagd naar zijn spelmaker Joey Veerman, begon hij te grijnzen. 'Joey kan echt nog een stap maken', sprak hij bij FOX Sports vervolgens vaderlijk. 'Daar zijn we druk mee bezig, want ik denk dat er nog heel veel rek in hem zit. Jong Oranje? Dat zou mooi zijn voor hem. Hij moet hier vandaag weer gewoon goed gaan voetballen en hopelijk zit-ie er in de toekomst dan bij.'

Het is uitgesloten dat Veerman het interview van Jansen zaterdag nog snel meekreeg, maar hij deed wel precies wat zijn trainer in die vooruitblik van hem vroeg: goed voetballen. Bij de 0-1 van Sven Botman en de 1-2 van Rodney Kongolo gaf hij loepzuivere assists, bij de 1-3 en 2-4 was hij eveneens belangrijk. Eerst zag hij hoe een corner van zijn voet werd verlengd tot bij Jens Odgaard, die raakschoot. In de tweede helft slingerde Veerman de bal voor, waarna Kongolo kon koppen en Teun Koopmeiners die bal uiteindelijk in eigen doel werkte.

Veerman was daarmee goud waard voor de Friezen, die na zeges op VVV-Venlo (0-3) en PEC Zwolle (1-0) wéér een prima overwinning boekten. Met zijn eerste assist (een hoekschop) zorgde hij bovendien voor een bijzondere prestatie. Het was het eerste competitiedoelpunt van Heerenveen uit een corner sinds 23 februari, toen Daniel Høegh scoorde tegen Fortuna Sittard. In de tussentijd namen de Friezen 110 hoekschoppen in de Eredivisie waaruit niet werd gescoord.

Tot zaterdag dus, met dank aan Veerman. De middenvelder creëerde meer kansen dan iedere andere speler tijdens de wedstrijd: vijf stuks. De opmerking van Jansen over een Jong Oranje-plek voor Veerman komt dan ook niet uit de lucht vallen. Sterker nog: voor de afgelopen interlandperiode zat hij al voor het eerst bij de voorselectie, maar trainer Erwin van de Looi nam hem uiteindelijk niet op in zijn definitieve groep.

Daar reageerde de deze zomer van FC Volendam overgenomen Veerman vervolgens goudeerlijk op. 'Dat doet wel effe pijn. Ik ga hier niet staan vertellen dat ik verwacht had erbij te zitten, maar het is wel zonde, laat ik het daarop houden. Ik ken die trainer voor de rest ook niet, misschien dat het daarmee te maken heeft. Veel concurrentie? Ja, dat kan. Ik vind dat lastig te zeggen, want ik heb nog niet vaak tegen die gasten gespeeld. Maar het is nu aan mijn om mezelf erin te knokken.' Afgaande op dit weekend is het knokken volop begonnen.

Topvijf speelronde 10

In de topvijf van beste spelers van de afgelopen Eredivisie-speelronde staan er achter Heerenveen-pareltje Veerman twee spelers van Vitesse. Bryan Linssen stal de show door op bezoek bij zijn oude club VVV-Venlo met twee goals een groot aandeel te hebben in de 0-4 overwinning. Datzelfde gold voor keeper Remko Pasveer, die de Arnhemmers met een paar knappe reddingen hielp. Willem Janssen (die FC Utrecht als aanvoerder naar een stuntzege op PSV leidde) en Mustafa Saymak (de uitblinker bij een zegevierend PEC Zwolle) completeren de topvijf.

Speler Club Cijfer
1. Joey Veerman SC Heerenveen 7,5
2. Bryan Linssen Vitesse 7,5
3. Remko Pasveer Vitesse 7,5
4. Willem Janssen FC Utrecht 7,0
5. Mustafa Saymak PEC Zwolle 7,0

Algemeen klassement

In de top van het algemeen klassement is het nodige veranderd. PSV-toptalent Mohamed Ihattaren staat nog altijd eerste, maar Mauro Júnior (Heracles Almelo) is van de zevende plek opgeklommen naar de tweede positie. Daarachter valt ook de opmars van Joey Veermans ploeggenoot Mitchell van Bergen op. PSV-spits Donyell Malen is juist wat weggezakt, naar de vijfde plek.

Speler Club Gemiddelde
1. Mohamed Ihattaren PSV 6,93
2. Mauro Júnior Heracles Almelo 6,75
3. Daley Blind Ajax 6,7
Mitchell van Bergen SC Heerenveen 6,7
5. Donyell Malen PSV 6,65
6. Lisandro Martínez Ajax 6,61
7. Dusan Tadic Ajax 6,6
Gyrano Kerk FC Utrecht 6,6
9. Donny van de Beek Ajax 6,57
10. Nicolás Tagliafico Ajax 6,56
Fredrik Midtsjø AZ 6,56
12. Calvin Stengs AZ 6,55
13. Teun Koopmeiners AZ 6,5
Timo Baumgartl PSV 6,5
Bryan Smeets Sparta Rotterdam 6,5
Quincy Promes Ajax 6,5
17. Remko Pasveer Vitesse 6,45
Gustavo Hamer PEC Zwolle 6,45
19. Hakim Ziyech Ajax 6,44
20. Steven Bergwijn PSV 6,4
Andre Onana Ajax 6,4
Halil Dervisoglu Sparta Rotterdam 6,4
Willem Janssen FC Utrecht 6,4
Bryan Linssen Vitesse 6,4
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.