Speler van de Week: Ajax gaat de grinta van Tagliafico missen

Reacties

De kans is levensgroot dat publiekslieveling Nicolás Tagliafico deze zomer vertrekt bij Ajax. De Argentijn bewees de Amsterdammers een laatste dienst door de score te openen in de kampioenswedstrijd tegen SC Heerenveen en is VI's Speler van de Week.

Speler van de Week: Ajax gaat de grinta van Tagliafico missen
© Pro Shots
Ajax
Ajax
5 - 0
sc Heerenveen
sc Heerenveen

Tagliafico vormde in de negentiende minuut het eindstation van een flitsende Ajax-aanval. Via Noussair Mazraoui, Kenneth Taylor, Davy Klaassen en Dusan Tadic belandde de bal voor de voeten van de opgestoomde Argentijn, die doelman Erwin Mulder passeerde met een diagonale schuiver. Dat bleek de opmaat naar het kampioensfeestje van Ajax. Heerenveen had in de Johan Cruijff Arena niets in te brengen en ging met 5-0 onderuit.

Met zijn doelpunt bekroonde Tagliafico een sterke serie. De linksback beleeft niet zijn beste jaar in Amsterdamse dienst, maar begon de laatste vier wedstrijden telkens in de basis. 'Daarin is hij van grote waarde geweest', constateert Ajax-watcher Freek Jansen. 'Achter bleek het een uitstekende keuze om hem te houden. Het is een voorbeeldprof, zal altijd volle bak gaan.'

Bekijk hier de openingstreffer van Tagliafico

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Lange tijd was er dit seizoen geen hoofdrol weggelegd voor Tagliafico, die in de winterstop van het seizoen 2017/18 een van de eerste aankopen van trainer Erik ten Hag was. De Argentijn speelde alles, was belangrijk, maar verloor afgelopen zomer zijn plek. Na zijn rode kaart in de strijd om de Johan Cruijff Schaal vormden Jurriën Timber en Lisandro Martínez het centrale verdedigingsduo, terwijl Daley Blind de positie als linksback opeiste.

Tot zijn grote teleurstelling dwarsboomde Ajax tijdens de winterse transferwindow een overstap naar Barcelona, dat de verdediger dolgraag aan zijn selectie wilde toevoegen. Gaat niet gebeuren, was toenmalig directeur voetbalzaken Marc Overmars duidelijk. Dat Ajax zijn poot stijf hield, blijkt achteraf een gouden zet te zijn geweest. Door de vele blessures achterin heroverde Tagliafico zijn plek en toonde hij de laatste weken weer zijn waarde voor de kersvers kampioen.

In tegenstelling tot afgelopen winter kan Tagliafico na afloop van dit seizoen wél rekenen op de medewerking van Ajax. Dient zich opnieuw een mooie kans aan, dan zullen de Amsterdammers niet in de weg gaan liggen. Met nog een eenjarig contract op zak is het voor de club bovendien de laatste kans om wat te verdienen aan Tagliafico, die ongetwijfeld gemist gaat worden door de trouwe aanhang. Met zijn sterke spel van de laatste weken is het een kwestie van tijd voor de interesse op gang komt.

Topvijf

Het niveau lag hoog tijdens de een na laatste speelronde: de topvijf-kandidaten waren bijna niet te tellen. Uiteindelijk rekende Nicolás Tagliafico met FC Twente-aanvaller Dimitrios Limnios, die tweemaal scoorde tegen FC Groningen. Ook Vangelis Pavlidis, Ritsu Doan en Noussair Mazraoui halen de topvijf.

Speler Club Cijfer
1. Nicolás Tagliafico Ajax 8,00
2. Dimitrios Limnios FC Twente 8,00
3. Vangelis Pavlidis AZ 8,00
4. Ritsu Doan PSV 8,00
5. Noussair Mazraoui Ajax 8,00

ALGEMEEN KLASSEMENT

De strijd tussen Cody Gakpo en Mazraoui om de eindzege zal pas zondag worden beslist. De PSV-aanvaller koestert een voorsprong van slechts 0,01 op de verdediger van Ajax. Om de laatste podiumplaats gaan Orkun Kökçü, Jurriën Timber en Lisandro Martínez het gevecht aan. In de toptwintig staan zes spelers van kampioen Ajax.

Speler Club Gemiddelde
1. Cody Gakpo PSV 7,01
2. Noussair Mazraoui Ajax 7,00
3. Orkun Kökçü Feyenoord 6,87
4. Jurriën Timber Ajax 6,86
5. Lisandro Martínez Ajax 6,83
6. Ibrahim Sangaré PSV 6,78
= Gernot Trauner Feyenoord 6,78
8. Fredrik Aursnes Feyenoord 6,72
9. Luis Sinisterra Feyenoord 6,71
10. Olivier Boscagli PSV 6,65
11. Mauro Júnior PSV 6,58
12. Ritsu Doan PSV 6,56
13. Owen Wijndal AZ 6,55
14. Daley Blind Ajax 6,53
= Marcos Senesi Feyenoord 6,53
16. Mario Götze PSV 6,49
17. Dusan Tadic Ajax 6,48
18. Antony Ajax 6,47
19. Eran Zahavi PSV 6,45
20. Lars Unnerstall FC Twente 6,42
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.