Spektakel tussen Jong PSV en NEC, Jong Ajax blijft met moeite koploper

De versterkte beloftenploegen van PSV en Ajax hebben maandag gelijkgespeeld tegen respectievelijk NEC en Telstar. Jong PSV kwam een 1-3 achterstand knap te boven in een doelpuntrijk duel, terwijl Jong Ajax relatief laat de koppositie handhaafde.

Jong PSV - NEC 3-3
Jong PSV mocht maandagavond opdraven in het Philips Stadion, waar NEC op bezoek kwam. De beloften traden aan in een versterkt elftal, waarvan Adam Maher, Eloy Room, Kenneth Paal en Albert Gudmundsson deel uitmaakten. Laatstgenoemde zette de Eindhovenaren al na anderhalve minuut vanaf de strafschopstip op voorsprong.

Die tegenvallende start kwam NEC te boven via een drietal trefzekere verdedigers. Zo kopte Guus Joppen in de 23ste minuut totaal uit het niets binnen uit een hoekschop. De uitploeg had geluk dat het op dat moment niet tegen een grotere achterstand aankeek, want Gudmundsson en Lammers hadden beiden de tweede PSV-treffer op de schoen.

NEC ging zelfs met een voorsprong rusten. Vlak voor de pauze namen de bezoekers het doel van Room meerdere malen onder vuur, uiteindelijk met succes via Ted van de Pavert uit een corner. In de tweede helft verzuimde NEC in eerste instantie om de score uit te breiden: Room stopte een penalty van Sven Braken. Even daarna was het wederom een verdediger die de Nijmegenaren wel aan de 1-3 hielp. Wojciech Golla tike binnen vanuit - opnieuw - een hoekschop.

Jong PSV vocht zich nog knap terug, met dank aan Lammers. Na geklungel achterin bij NEC tikte de spits eenvoudig binnen en een klein kwartier voor tijd bracht hij de gastheer langszij na een fraaie pass van Pablo Rosario. PSV was via Maher zelfs dicht bij de 4-3, maar Joshua Smits redde op zijn harde schot. De ploeg van trainer Dennis Haar eindigde nog met tien man, omdat Paal met zijn tweede gele kaart naar de kant moest.

Door de remise blijven Jong PSV en NEC vlak bij elkaar staan met beide negen punten, op respectievelijk plek zeven en acht.

Jong Ajax - Telstar 1-1
Jong Ajax speelde op De Toekomst met onder anderen Mateo Cassierra, Maximilian Wöber en Daley Sinkgraven, die voor het eerst sinds april weer minuten maakte (de linksback speelde een uur). De openingsfase was voor de thuisploeg, die gevaarlijk werd via Cassierra en Dennis Johnsen, die de bal in kansrijke positie met een lob over mikte.

Jong Ajax-trainer Michael Reiziger kon over de nodige versterkingen beschikken.

Langzaam nam Telstar het initiatief over. Dat leidde al tot een grote kans voor Andrija Novakovich, waarbij Benjamin van Leer goed redding bracht. De tweede doelman van de hoofdmacht was wel kansloos bij een kopbal van Toine Van Huizen uit een corner. De ploeg uit Velsen-Zuid bleef gevaarlijk in de slotfase van de eerste helft, maar opnieuw stond Van Leer een treffer van Novakovich in de weg.

Na de onderbreking werd het duel eerst een stuk gezapiger. Jong Ajax kon Telstar niet de wil opleggen en kwam aanvankelijk niet verder dan wat speldenprikjes. De slotfase bracht weer leven in de brouwerij. De thuisploeg kwam op 1-1 via Teun Bijleveld, nadat Johnsen na een fraaie individuele actie de lat raakte. Daarna hield Telstar-doelman Rody de Boer zijn ploeg hoogstpersoonlijk op de been, waardoor de Amsterdamse talenten de koppositie in de Jupiler League ternauwernood behouden. Jong Ajax gaat aan de leiding met veertien punten, Fortuna Sittard heeft één punt minder.