Specialist Diemers speelt zich in Limburgse derby verder in de kijker

Aan de hand van Mark Diemers heeft Fortuna Sittard een overtuigende overwinning geboekt in de derby tegen VVV-Venlo. De middenvelder, die afgelopen zomer al aasde op een stap hogerop, gaf daarmee andermaal zijn visitekaartje af.

Fortuna Sittard
4 - 1
VVV-Venlo
VVV-Venlo

De 26-jarige Diemers wil zich dolgraag in de subtop van de Eredivisie of in een buitenlandse competitie bewijzen, maar ondanks de nodige interesse kwam het afgelopen zomer niet tot een transfer. Daardoor kon de aanvallende middenvelder zaterdagavond tegen VVV, ongetwijfeld onder toeziend oog van verschillende scouts, bewijzen een absolute smaakmaker te zijn in Sittard.

Al in de negende minuut was het raak voor Diemers. Uit een moeilijke hoek besloot de vrijetrappenspecialist een vrije trap in één keer op doel te schieten. Doelman Thorsten Kirschbaum was niet kansloos, maar werd toch gepasseerd: 1-0. Nog geen twintig minuten later was het wederom raak uit een vrije trap. Dit keer mikte Diemers de bal vanaf twintig meter prachtig in de bovenhoek.

VVV legde een bijzonder teleurstellende wedstrijd op de mat. Evert Linthorst en Elia Soriano kregen nog wel prima kansen, maar faalden in de afronding. Die missers werden vijf minuten na rust afgestraft door Amadou Ciss. De aanvaller kreeg de bal na geklungel van VVV zomaar voor de voeten en haalde vanaf een meter of achttien hard uit: 3-0.

Diemers leek het feestje in Sittard, waar het stadion overigens matig gevuld was, nog groter te maken toen hij de bal voor de derde keer in het net legde, maar dit keer greep de VAR in. Bassala Sambou werd in aanloop naar het doelpunt naar de grond gewerkt en maakte daarbij ongelukkig hands. Scheidsrechter Danny Makkelie moest het doelpunt vanwege die handsbal afkeuren, maar gaf vervolgens wel een vrije trap aan Fortuna. Dat zorgde voor veel onbegrip en onduidelijkheid op het veld.

Een rake kopbal van Johnatan Opoku twintig minuten voor tijd leek door een offensief van VVV nog even een spannende slotfase op te leveren, maar de spanning bleef uiteindelijk uit. Na een lichte overtreding van Tobias Pachonik op Ciss ging de bal namelijk op de stip. Diemers maakte vanaf elf meter geen fout en had zo alsnog zijn hattrick - de eerste van een Fortuna-speler in de Eredivisie sinds Ronald Hamming op 2 oktober 1999 -  te pakken: 4-1. Om de avond extra mooi te maken volgde er direct een publiekswissel voor de Man van de Wedstrijd.

De overwinning komt Fortuna in de strijd tegen degradatie bijzonder goed uit. Het komt nu op negen punten na elf duels, net zoveel als VVV-Venlo en ADO Den Haag. Voor het VVV van trainer Robert Maaskant betekende de nederlaag alweer de vijfde verliespartij op rij.