Speciale clausule rond transfer Raphinha is tekenend voor situatie Barça

Reacties

Het financieel geplaagde Barcelona toonde deze week aan nog steeds slagvaardig te zijn op de transfermarkt. Raphinha werd voor de neus van Arsenal en Chelsea weggekaapt bij Leeds United voor een bedrag van minimaal 55 miljoen euro. De toptransfer had de nodige voeten in de aarde, blijkt uit een reconstructie van The Athletic.

Speciale clausule rond transfer Raphinha is tekenend voor situatie Barça
© Pro Shots

Leeds twijfelde vanaf het begin aan de financiële slagkracht van Barcelona. Mede doordat Raphinha zelf dolgraag naar Camp Nou wilde verkassen, was de Premier League-club gedwongen om mee te denken. Zo is besloten om Barcelona de transfersom in termijnen te laten betalen. Om financiële zekerheid in te bouwen, is echter wel een boeteclausule opgenomen in het contract. Als Barcelona niet kan voldoen aan de betalingsplicht in een bepaalde termijn, mag Leeds beslag leggen op nog eens tien miljoen euro van de Spaanse topclub.

Ook zaakwaarnemer Deco leverde een bijdrage aan het vlottrekken van de transfer. Hij deed afstand van een commissie bestaande uit een bedrag van 'zeven cijfers'. Dat Deco zich daartoe bereid toonde, heeft waarschijnlijk te maken met de goede band die hij onderhoudt met zijn oude club Barcelona. Tot het laatste moment twijfelde Leeds of de transfer doorgang zou vinden. Zelfs toen Barcelona vrijdag de presentatie van Raphinha aankondigde, was Leeds nog niet volledig overtuigd – de club wilde volledige garanties over de gemaakte afspraken.

Leeds las op internet dat Raphinha gepresenteerd zou worden, maar er moesten nog wat puntjes op de i worden gezet. Met name op juridisch vlak wilde de Premier League-club zich volledig indekken en geen ruimte laten voor mazen. Uiteindelijk is Leeds tevreden over de afspraken die op papier staan. De werkgever van Pascal Struijk en Crysencio Summerville betwijfelt wel of en wanneer Barcelona in staat is om Raphinha te registreren als nieuwe speler, maar dat is uiteindelijk de zorg van de Spaanse club.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.