Spartak Moskou: lust voor het oog

data-height="100" data-width="158" data-align="clear" data-caption="" src="http://www.vi.nl/upload/60d437e1-9bce-42fe-bfe5-bcf030f55b1d_image9162144402520200296.gif" /> Spartak Moskou veroverde het zesde landskampioenschap op rij in Rusland. De suprematie van de Moskovieten lijkt de komende jaren niet aangetast te worden. Spartak heeft de beste spelers van het land en is de best georganiseerde ploeg. In totaal is Spartak al 21 keer landskampioen geweest, waarvan twaalf keer van de voormalige Sovjet-Unie.

Het spel van Spartak is een lust voor het oog. De Russen spelen een hogere vorm van combinatievoetbal, waarbij ze elkaar feilloos weten te vinden. De zaalvoetbalachtige manier van spelen frustreert tegenstanders, maar soms brengt het de ploeg zelf ook in de problemen. Tot aan het strafschopgebied ziet het er allemaal fabuleus uit, maar het maken van doelpunten is nog wel eens een struikelblok doordat de combinaties te ver doorgevoerd worden.

Spartak heeft bovendien het probleem dat de laatste linie van de ploeg niet het meest betrouwbare gedeelte van de ploeg is. De verdedigers komen vaak houterig en beperkt over.

Spartak Moskou is qua spel een typisch Russische ploeg, qua personele invulling is het al lang niet meer alleen maar Russisch. De selectie van Spartak Moskou herbergt veel nationaliteiten. Het gemeleerde gezelschap bestaat uit spelers uit de nabijgelegen landen Oekraïne, Joegoslavië, Wit-Rusland, Macedonië, Georgië en Bosnië-Herzegovina. Maar Spartak heeft ook profs uit Senegal, Kameroen, Nigeria en Brazilië onder contract staan. De talenten azen stuk voor stuk op een avontuur in het buitenland.

In Europa wil het niet echt lukken met de ploeg van coach Oleg Romatsev. Het feit dat de beslissende fase van de competitie samenvalt met de eerste ronde in de Champions League lijkt een Europees succes van de Russen in de weg te staan.

Oleg Romantsev
Trainer Oleg Romantsev zei bij wijze van grap in de aanloop naar het duel met Feyenoord, dat de voorzitter hem nooit zou ontslaan als Spartak niet zou winnen. Die voorzitter is hij namelijk zelf. Romantsev is een man met verschillend petten, maar de kettingroker is bovendien een kundig trainer. Naast trainer en voorzitter bij Spartak is hij ook nog bondscoach van de Russische nationale ploeg. Romantsev leidde de Russen reeds naar het WK. Bij Spartak bepaalt hij zelf wanneer hij stopt. Voorlopig denkt hij daar nog niet aan. Romantsev wil graag met zijn ploeg een lastige opponent zijn voor de grotere Europese clubs, maar die ambitie lijkt met het jaar onmogelijker te worden. Een ander doel van Romantsev is het afleveren van talentvolle spelers aan buitenlandse clubs. Als voorzitter spekt hij zo de clubkas van Spartak. De verschillende petten brengen dus wel degelijk conflicterende belangen met zich mee.

Egor Titov
Egor Titov is de man die het combinatievoetbal van Spartak Moskou vorm geeft. Hij is de spil in het verzorgde getik van de Moskovieten. De 25-jarige middenvelder stuurt zijn ploeggenoten en duikt zelf af en toe als derde aanvaller op in het vijandelijke strafschopgebied. Titov wordt beschouwd als de meest begenadigde speler van de huidige ploeg. Een transfer naar het buitenland lijkt de volgende stap in zijn loopbaan. De laatste twee jaar gaan er al speculaties dat Titov naar een grote buitenlandse club zou vertrekken, maar het is er tot nu toe nog niet van gekomen. Daarbij zou het enorme prijskaartje dat Spartak in de laatste jaren aan Titov heeft gehangen (volgens geruchten circa vijftig miljoen gulden), steeds een obstakel zijn geweest.

Vladimir Bestsjastnych
Vladimir Bestjastnych keerde afgelopen seizoen terug op het vertrouwde nest. De aanvaller groeide op bij Spartak voordat hij vertrok naar Werder Bremen en Racing Santander. Na de degradatie van de Spaanse club keerde de kleine spits terug naar zijn vaderland. Met name in de Champions League was de ervaring en de doelgerichtheid van Bestjatnych uitermate nuttig voor Spartak.

Luis Robson
De Braziliaanse aanvaller Luis Pereira Robson da Silva was één van de eerste Zuidamerikanen die in Rusland speelden. Hij was eerder in eigen land bij verschillende clubs actief en speelde voor het Portugese Beira Mar. Robson is de meest scorende Spartak-speler in de eigen competitie. De Braziliaan liet zich ontvallen graag in West-Europa te willen spelen. Met zijn hoge handelingssnelheid en slimme opstelling maakt hij een goede kans van slagen bij een subtopploeg elder in Europa.

Bekijk hier al onze video's