Sparta pakt na spannend avondje de eerste periodetitel

Sparta Rotterdam heeft de eerste periodetitel in de Keuken Kampioen Divisie gepakt. De Kasteelheren maakten het zichzelf wel lastig, maar lieten Go Ahead Eagles en FC Twente achter zich.

Sparta Rotterdam
3 - 2
Telstar
Telstar

De opdracht voor Sparta Rotterdam was simpel: winnen van Telstar. Want dat succes zou de concurrentie voor de eerste periodetitel kansloos maken. De Kasteelheren deden wat ze moesten doen om de eerste prijs van het seizoen te pakken, waardoor ze ook verzekerd zijn van een plaats in de play-offs om een plaats in de Eredivisie.

Na minder dan een half uur zat Sparta op rozen. Niet toevallig was het Lars Veldwijk die daarin een doorslaggevende rol speelde. De spits, die de laatste vier duels ook al scoorde, maakte in de 26ste minuut zijn tweede treffer van de avond. Hij kopte raak na een corner van de vroeg ingevallen Thomas Verhaar.

Drie minuten eerder was die combinatie goed geweest voor de openingstreffer, waarbij Telstar-doelman Wesley Zonneveld met zijn mistasten na een hoekschop een helpende hand bood. Het was een terechte voorsprong voor Sparta, dat op Het Kasteel de bovenliggende partij was.

In de 53ste minuut bracht Terell Ondaan de spanning terug in de wedstrijd door Telstar op 2-1 te brengen. De spanning maakte zich meester van Sparta. Na ruim een uur leek Dylan Mertens het Rotterdamse feestje te gaan verpesten met de gelijkmaker.

Negen minuten voor tijd kon de vlag toch weer uit op Het Kasteel na de bevrijdende goal van Halil Dervisoglu. De invaller prikte de bal binnen nadat Verhaar twee keer daarin niet was geslaagd. Dit keer liet Sparta zich niet meer verrassen met de periodetitel als het tastbare resultaat.

FC Twente
FC Twente
1 - 0
Almere City FC

FC Twente keek in de aanloop naar het duel met Almere City FC slechts met een schuin oog naar de periodestrijd. De Enschedese formatie was weliswaar een van de kandidaten, maar trainer Marino Pusic wilde de topper in de Keuken Kampioen Divisie niet extra gewicht meegeven. 'Het duel is er een op zich en we willen winnend afsluiten. Of dat meer oplevert dan drie punten zien we na afloop.'

FC Twente kwam prima uit de startblokken. Tom Boere rondde in de negende minuut knap af met een volley na een kunstzinnige assist van Aitor Cantalapiedra met diens hak. De vroege steun in de rug kreeg geen vervolg. De thuisploeg zakte weg. Almere City FC kreeg ook kansen, maar verzuimde de stand gelijk te trekken. Doelman Joël Drommel sleepte FC Twente er doorheen. Na negentig minuten bleek de minimale marge in het voordeel van de gastheren genoeg voor de zege op concurrent Almere City. Maar de periodetitel was al vergeven.

Go Ahead Eagles
2 - 0
SC Cambuur
SC Cambuur

Go Ahead Eagles had meer zijn zinnen gezet op het waarmaken van de status van koploper dan de periodetitel. Trainer John Stegeman zag zijn ploeg in de eerste helft tegen SC Cambuur ook goed voor de dag komen. Maar onder anderen de van een blessure teruggekeerde spits Thomas Verheydt kon de kansen niet omzetten in een treffer. Aan de andere kant was Kevin van Kippersluis dicht bij een doelpunt voor Cambuur.

Pas diep in de tweede helft sloeg Go Ahead Eagles z'n slag. Orhan Dzepar en Jaroslav Navratil gaven SC Cambuur het nakijken. De Deventer formatie bleef door de twee late goals aan kop in de Keuken Kampioen Divisie.

FC Den Bosch
3 - 1
FC Eindhoven

FC Den Bosch was in theorie ook nog kanshebber voor de periodetitel. Het uiterst onverwachte scenario deed trainer Will Boessen weinig en hoefde ook niet uit de kast te worden gehaald.

FC Den Bosch voldeed wel aan de noodzakelijke voorwaarde. De fraaie openingstreffer van Nicolas Romat werd kort voor rust namens FC Eindhoven nog ongedaan gemaakt door Elton Kabangu. De goal van Stefano Beltrame bleek wel genoeg voor de drie punten voor de Bossche club, maar niet voor een zeer onverwacht succes.