Sparta laat zich pijnlijk foppen, Jong Ajax vernedert FC Twente

Sparta Rotterdam heeft de kans laten liggen om het weekend in te gaan als eenzame koploper van de Keuken Kampioen Divisie. Op bezoek bij Helmond Sport - dat tot vrijdagavond nog geen enkele wedstrijd had gewonnen - ging de ploeg onderuit. FC Twente kreeg in eigen huis een pak rammel van Jong Ajax, terwijl NEC en Roda JC Kerkrade juist weer wat kleur op de wangen hebben.

Helmond Sport
3 - 0
Sparta Rotterdam

De Rotterdammers waren tot vrijdagavond gedeeld koploper, de ploeg van trainer Henk Fraser had - net als Go Ahead Eagles en FC Den Bosch - al 32 punten verzameld. Omdat de beide concurrenten pas maandagavond spelen, zou een punt of meer Sparta voor minimaal een paar dagen alleen koploper hebben gemaakt. De bezoekers gingen echter pijnlijk onderuit, waardoor de mede-hoogvliegers uit Deventer en Den Bosch na het weekend afstand kunnen nemen.

Het geplaagde Helmond Sport stond tot vrijdag allerlaatste, met slechts zes punten (door zes remises) uit vijftien wedstrijden. Daar kwamen nu in één klap drie punten bij. Halverwege de eerste helft benutte aanvoerder Tibeau Swinnen namens de geplaagde thuisploeg een strafschop, na een overtreding van Dries Wuytens. En na de pauze werd een schot van Nick de Louw van richting veranderd, waardoor het 2-0 werd. Het slotakkoord was voor Arne Nauts.

FC Twente
FC Twente
2 - 5
Jong Ajax
Jong Ajax

Voor het vorig seizoen uit de Eredivisie gedegradeerde FC Twente werd het een behoorlijk pijnlijke avond. In de Grolsch Veste was het al na zo'n zes minuten raak voor de thuisploeg. Na een fout van Ajax-goalie Dominik Kotarski legde de door de Amsterdammers opgeleide Tom Boere de bal terug op Javier Espinosa, die simpel de 1-0 kon binnenschieten. Daarna ging het echter hopeloos mis voor de Tukkers.

Nauwelijks tien minuten later was het namelijk al gelijk: verdediger Sven Botman kopte een indraaiende corner goed binnen. Nog voor de pauze stond het vervolgens 1-3, nadat eerst de mee opgekomen rechtsback Sergino Dest de bal in de lange hoek schoot en Jurgen Ekkelenkamp even later eveneens raak prikte. FC Twente verliet het veld halverwege onder een striemend fluitconcert van de eigen fans, maar diezelfde fans konden kort ná de pauze juichen toen Peet Bijen de aansluitingstreffer liet aantekenen.

De vreugde was van korte duur, want na een overtreding van Wout Brama binnen de zestien schoot Vaclav Cerny de toegekende strafschop koeltjes binnen. Daarmee was de gifbeker nog niet leeg voor FC Twente, want een minuut later zette Ekkelenkamp met zijn tweede van de avond zelfs de 2-5 op het bord. Het laatste dieptepunt volgde in blessuretijd: Cristian González moest na een harde charge met rood inrukken.

TOP Oss
TOP Oss
0 - 5
Roda JC Kerkrade

Het treffen in het Frans Heesen Stadion was er eentje tussen twee clubs die de eerste maanden van het seizoen totaal anders hebben beleefd. De bescheiden Brabanders presteren ver boven verwachting, terwijl de Limburgse degradant vooralsnog juist bijzonder teleurstelt. Roda JC was vrijdagavond in Oss echter duidelijk de sterkste, de grote overwinning tekende zich al in de eerste helft af.

Eerst krulde goudhaantje Mario Engels een vrije trap fraai binnen, nog voor de pauze was hij de aangever bij de 0-2 én 0-3. Eerst legde hij de bal met zijn hak fraai klaar voor Gyliano van Velzen, kort voor rust kon Nicky Souren een voorzet van de uitblinker hard binnenrammen. Een schlemielige eigen goal van TOP-keeper Nick Olij en de 0-5 van Engels bepaalden de eindstand. Die laatste goal was voor de Duitser overigens alweer zijn veertiende van het seizoen: daarmee is hij nu topscorer van de Keuken Kampioen Divisie.

N.E.C.
N.E.C.
5 - 1
FC Volendam
FC Volendam

Het rommelt in Nijmegen. NEC werd voorafgaand aan het seizoen tot de titelkandidaten gerekend, maar presteert ver beneden peil. De ploeg van trainer Jack de Gier wist slechts twee van de voorgaande negen wedstrijden te winnen, waarna afgelopen week middenvelder Kevin Jansen ook nog eens uit de selectie werd gezet nadat hij in de media kritiek had geuit.

Het leek vrijdagavond al snel nog veel erger te worden voor NEC, toen Boy Deul in de 26ste minuut met een inzet van dichtbij voor de 0-1 zorgde. Vrijwel direct daarna maakte Jonathan Okita echter alweer gelijk, waarna Brahim Darri de thuisploeg kort na de hervatting zelfs op voorsprong zette. Het werd daarna nog mooier. Wederom Darri, Rens van Eijden en Anass Achahbar maakten het Nijmeegse feestje compleet.

Het was voor FC Volendam overigens de eerste nederlaag in de afgelopen tien wedstrijden. In negen van die duels was Hans de Koning - die het overnam van de ontslagen Misha Salden - de eindverantwoordelijke, het was voor hem dus zijn eerste verliespartij sinds zijn rentree in Volendam.