Sparta laat dolend Twente ontsnappen, beauty Van den Boomen

Het is niet de week van FC Twente. De trotse koploper van de Keuken Kampioen Divisie verloor vrijdag voor de tweede keer op rij. Dit keer bleek laagvlieger FC Dordrecht een maatje te groot. Geen reden voor al te grote zorgen, want runner-up Sparta Rotterdam profiteerde er nauwelijks van.

FC Twente
FC Twente
0 - 1
FC Dordrecht

Koploper FC Twente had in eigen huis wat recht te zetten na de 4-1 nederlaag op bezoek bij RKC Waalwijk afgelopen maandag. Daar kwam in de eerste helft echter weinig van terecht. De ploeg van trainer Marino Pusic speelde slapjes, al kreeg het via twee keer Aitor Cantalapiedra en eenmaal Javier Espinosa wel drie prima kansen. FC Dordrecht was een stuk scherper in de afronding. Vlak voor rust tikte Daniël Breedijk raak nadat de bal na een corner opnieuw voor het doel werd gebracht.

In de tweede helft hield FC Dordrecht het bij verdedigen. FC Twente ging met man en macht op zoek naar de 1-1 en kreeg grote kansen via Matt Smith en Rafik Zekhnini, maar stond na afloop voor de tweede keer in vijf dagen tijd met lege handen. Een klein lichtpuntje was de rentree van Haris Vuckic, die in de 78ste minuut Smith afloste en zo na een revalidatie van ruim een jaar weer minuten maakte in het eerste elftal.

FC Den Bosch
1 - 1
Sparta Rotterdam

De topper tussen FC Den Bosch en Sparta Rotterdam leverde weinig spektakel op. In de eerste helft had Sparta het betere van het spel en zorgde met name Lars Veldwijk voor het nodige gevaar, terwijl ook Ragnar Ache een prima mogelijkheid kreeg na een te korte terugspeelbal. In de tweede helft kantelde het spelbeeld en nam Den Bosch het initiatief over van Sparta. Wat de Rotterdammers voor rust niet lukte, lukte Den Bosch na rust wel: scoren.

Twintig minuten voor tijd kwam de thuisploeg op 1-0 via Stefano Beltrame. De aanvaller schoot feilloos raak na prima voorbereidend werk van Leo Väisänen. Het doelpunt van de Italiaan leek voldoende voor een Brabantse overwinning, tot het in de 95ste minuut toch nog misging. Lars Veldwijk maakte met zijn twintigste van het seizoen de 1-1. Sparta profiteert met de remise maar een beetje van de nederlaag van koploper FC Twente. Het gat tussen beide ploegen is na 33 wedstrijden zeven punten. FC Den Bosch staat vierde.

Go Ahead Eagles
1 - 0
Jong AZ
Jong AZ

Nummer drie Go Ahead Eagles profiteerde optimaal van de nederlaag van nummer twee Sparta. Hoewel de ploeg van trainer John Stegeman voor rust enkele malen goed weg kwam toen Jong AZ kansen creëerde via meestal uitblinker Tijani Reijnders, was het Go Ahead dat in de 69ste minuut aan de leiding kwam. Een strakke, lage voorzet van Pieter Langedijk werd door Istvan Bakx tot doelpunt gepromoveerd: 1-0. Door de nipte overwinning is de achterstand op Sparta geslonken tot vijf punten.

Helmond Sport
1 - 3
Jong Ajax
Jong Ajax

Jong Ajax kende in Helmond een uitstekende start en stond na tien minuten al op 0-1. Danilo Pereira maakte zijn dertiende van het seizoen na goed werk van Jurgen Ekkelenkamp. Met hangen en wurgen hield Helmond Sport het doel verder schoon in de eerste helft. Na rust was het echter al snel weer raak. Een schot van Ryan Gravenberch werd aangeraakt, waardoor doelman Stijn van Gassel kansloos was. Op aangeven van diezelfde Gravenberch maakte Kün er 0-3 van. Vlak voor tijd redde Diego Snepvangers de Helmondse eer, maar verder kwam het niet. Daardoor houdt Jong Ajax aansluiting met de topzes. Helmond Sport houdt alleen Jong FC Utrecht nog onder zich.

MVV Maastricht
1 - 1
FC Eindhoven

Branco van den Boomen (foto) liet vrijdag zien waarom hij wordt getipt als een van de spelers die de Keuken Kampioen Divisie komende zomer weleens kan verlaten voor de Eredivisie. De aanvoerder van FC Eindhoven schoot tegen MVV Maastricht op weergaloze wijze de 1-1 binnen uit een vrije trap (zie video onder). Hij bepaalde daarmee al in de 32ste minuut de eindstand nadat Anthony van den Hurk, ex-FC Eindhoven, MVV in de achttiende minuut op voorsprong had gezet.