Spaanse vrouwenboycot niet voorbij: speelsters zoeken juridische hulp

Reacties

Met het publiceren van de Spaanse vrouwenselectie voor de komende interlandperiode leek er een dikke streep te kunnen onder de rel die ontstond na de veelbesproken WK-kus, maar niets is minder waar. Speelsters die zijn opgeroepen, zijn verbaasd dat ze op de lijst van bondscoach Montse Tomé staan, omdat er nog geen akkoord was bereikt met de Spaanse bond (RFEF).

Spaanse vrouwenboycot niet voorbij: speelsters zoeken juridische hulp
© Pro Shots

Op 20 augustus won Spanje het WK door Engeland te verslaan in de finale, maar na afloop ging het bijna niet over de Spaanse zege. Bij de prijsuitreiking zoende Rubiales Jenni Hermoso op de mond, waarna een flinke rel ontstond. Rubiales kondigde inmiddels zijn aftreden aan en tussendoor werd ook de winnende bondscoach Jorge Vilda aan de kant gezet.

Liefst 39 Spaanse speelsters, waaronder bijna de volledige WK-selectie, stelden zich niet meer beschikbaar voor de nationale ploeg als er geen grote veranderingen plaats zouden vinden bij de Spaanse bond. Maandagmiddag werd de nieuwste selectie van het Spaanse vrouwenelftal bekend en 15 van de 23 WK-winnaars werden opgeroepen. Dat was niet de bedoeling van de speelsters, blijkt uit statements die gemaakt zijn na de publicatie van de namenlijst.

Jenni Hermoso tijdens de WK-finale tegen Engeland.
© Pro Shots
Jenni Hermoso tijdens de WK-finale tegen Engeland.

Speelsters die meedoen aan de boycot werden tot hun verbazing opgeroepen door de Spaanse bond, terwijl er nog geen akkoord is bereikt met de RFEF. De desbetreffende speelsters beraden zich op juridische stappen en hebben inmiddels contact gezocht met onder andere de spelersvakbond FIFPRO. Zo willen de speelsters te weten komen wat de gevolgen kunnen zijn als ze geen gehoor geven aan de oproep van de RFEF. Zij stellen dat ze de Spaanse bond 25 augustus op de hoogte hebben gebracht van het feit dat ze niet beschikbaar zijn voor de nationale ploeg en de speelsters verwijzen naar de FIFA-reglementen, waarin staat dat de bond de clubs van internationals op tijd moet inlichten dat spelers opgeroepen worden.

De tijd begint te dringen voor de WK-winnaar. Komende vrijdag begint Spanje met een uitwedstrijd in Zweden aan de Nations League.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.