Spaanse media richten pijlen op Zidane na 'rampzalige' systeemwissel

Zinedine Zidane wordt door de Spaanse sportkranten verantwoordelijk gehouden voor het dure puntenverlies dat Real Madrid maandagavond leed tegen Real Sociedad (1-1). Een systeemwissel in de rust pakte totaal verkeerd uit.

Real Madrid
Real Madrid
1 - 1
Real Sociedad

Real domineerde de eerste helft tegen de bezoekers uit Baskenland, maar drukte dat niet uit in de score. Nadat Zidane halverwege switchte naar een systeem met drie centrale verdedigers door Casemiro een linie naar achteren te halen, kantelde het duel volledig. Portu zette Sociedad tien minuten na rust op voorsprong en pas vlak voor tijd voorkwam Vinícius Júnior de eerste nederlaag sinds 30 januari (1-2 tegen Levante).

Volgens Marca mocht Zidane zichzelf die misstap aanrekenen. 'Deze terugslag is de fout van Zidane', kopt de Spaanse sportkrant in een van zijn artikelen. Ook Mundo Deportivo denkt er zo over. 'Hij koos ervoor met drie verdedigers te spelen en dat is waar Real Madrid de wedstrijd begon te verliezen. Real Sociedad vond de ruimtes die er in de eerste helft niet waren. Een cadeautje van Zidane, dat de Baskische ploeg dankbaar uitpakte.'

Zidane zette zijn 'rampzalige' fout na een kwartier in de tweede helft alweer recht door terug te schakelen naar 4-3-3. Volgens hemzelf was de systeemwissel niet bepalend voor de wedstrijd. 'Ik veranderde het omdat ik niet blij was met onze manier van druk zetten. Na die tien à vijftien minuten veranderden we het weer en we waren beter in 4-3-3. Had de ploeg last van de systeemwissel? Als jij het me drie keer vraagt, dan is dat misschien wel zo.'

Benzema
Volgens Zidane zat het grootste probleem er echter in dat Real zijn kansen voor rust niet afmaakte. Het heeft volgens Spaanse media alles te maken met de afwezigheid van clubtopscorer Karim Benzema. Mariano Diáz en Hugo Duro, overgeheveld uit het B-elftal, konden de absentie van de Franse spits niet opnieuw opvangen. Zidane liet weten dat hij zijn landgenoot snel terug hoopt te hebben, met de derby tegen Atlético Madrid in aantocht.

Zidane hoopt Benzema snel terug te hebben

Volgens Marca wordt die wedstrijd voor Real er één op leven en dood. Want na een foutloze reeks wedstrijden in februari, dreigen de titelkansen in de eerste week van maart een flinke knauw te krijgen. 'Los Blancos gaan met het water aan de lippen de derby in, omdat de mannen van Simeone op een flinke matras van vijf punten zitten en zelfs nog een wedstrijd tegoed hebben.' Het maakt de fout van Zidane een heel dure.