Somers brengt Cruijff Schaal naar Utrecht

De keepers Joost Terol en Maarten Stekelenburg maakten kans, de verbeten Wesley Sneijder maakte na zijn goal er ook aanspraak op. Maar de hoofdrol was weggelegd voor Hans Somers, die FC Utrecht ten koste van Ajax naar de Johan Cruijff Schaal schoot (4-2).

Somers brengt Cruijff Schaal naar Utrecht

De strijd om de Johan Cruijff Schaal stond op voorhand in het teken van de keepers. Joost Terol kreeg bij FC Utrecht de voorkeur boven René Ponk, terwijl Maarten Stekelenburg bij Ajax zijn concurrent Bogdan Lobont naar de bank verwees. Maar in de eerste helft konden beide goalies de keuze van hun trainer niet bevestigen. Zowel Terol als Stekelenburg werd niet of nauwelijks op de proef gesteld.

Afgaande op de eerste helft moest het duel worden beslist door een toevalstreffer, een individuele actie of met een gezonde dosis geluk. De openingstreffer van Ajax, die kort na rust viel, was mede het gevolg van het laatste. De inzet van Steven Pienaar werd dusdanig van richting veranderd dat Terol de bal niet voor de lijn kon stoppen; 1-0.

Tom Soetaers, de aangever van de Ajax-treffer, zorgde enkele minuten na zijn voorbereidende actie voor nieuwe ophef. De Belgische linksbuiten ging stevig in op Jean-Paul de Jong en maakte bij de reactie van de Utrecht-middenvelder nog een trappende beweging. Dat was althans het oordeel van scheidsrechter Dick van Egmond die daarom niet anders kon doen dan de rode kaart geven.

Door de rode kaart kwam Ajax onnodig in de problemen. FC Utrecht had weliswaar moeite een vuist maken, maar kreeg ruim een kwartier voor het einde via de 1-1 van Alje Schut wel een opkikker. De gelijkmaker gaf de ploeg van Foeke Booy moed die onder meer tot uitdrukking kwam in een vrije trap op de lat van Stefaan Tanghe.

Maar zoals Ajax zich in de vingers sneed door de rode kaart van Soetaers deed FC Utrecht dat in de persoon van Joost Broerse. De middenvelder ging in de 79-ste minuut voor de tweede keer op de bon na een te enthousiaste actie op Stekelenburg. Binnen een minuut profiteerde Ajax van die uitsluiting. Op aangeven van Anthony Obodai prikte Wesley Sneijder de 2-1 binnen. De international wees na zijn treffer naar de bank, en vooral naar trainer Ronald Koeman die hem buiten de basis had gelaten.

Wat de wedstrijd van Sneijder leek te gaan worden, werd het duel van Hans Somers. De Belgische aanwinst van FC Utrecht tekende koud een minuut in het veld voor de 2-2. In blessuretijd deed de middenvelder dat nog eens dunnetjes over. Hij won het luchtduel van Stekelenburg en tikte de bal vervolgens vrij in het lege Ajax-goal. De Ajax-goalie, die ook nog een goal van Darl Douglas moest incasseren, deed zodoende in negatieve zin van zich spreken. Maar de hoofdrol was zonder enige twijfel voor Somers.

{"title":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","titleMobile":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:5e9d6612-8d73-4c52-9042-dc628c0ede1a","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO.","textMobile":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO."}
Bekijk hier al onze video's