Soap ten einde: PEC Zwolle ziet af van stap naar burgerrechter

Reacties

Het duel tussen Ajax en PEC Zwolle wordt gewoon op 13 maart afgewerkt. De Zwollenaren overwogen lange tijd naar de civiele rechter te stappen, maar binden nu in. Ze zijn niet te spreken over de gang van zaken, maar beseffen tegelijkertijd dat het te kort dag is om het duel terug te verplaatsen naar komend weekend.

Soap ten einde: PEC Zwolle ziet af van stap naar burgerrechter

'Nadat de arbitragecommissie zich dinsdagavond niet bevoegd achtte een uitspraak te doen inzake de datumwijziging Ajax - PEC Zwolle heeft de club besloten op dit moment niet naar de civiele rechter te stappen. Vanwege de organisatorische aspecten en sportieve voorbereiding is het in het korte tijdsbestek dat nog rest richting zaterdag niet de verwachting dat de datumwijziging nog kan worden teruggedraaid', laat de club in een statement weten.

Daarmee komt er een einde aan een langslepend conflict. Ajax vroeg de voetbalbond het duel met PEC Zwolle van 2 maart te verplaatsen naar 13 maart, om zo meer voorbereidingstijd te hebben voor het Champions League-duel met Real Madrid. Voorwaarde was wel dat de Amsterdammers een goede uitgangspositie zouden hebben voor de return. PEC was sowieso tegen het verzetten van het duel maar werd vervolgens verrast door het feit dat de voetbalbond zonder overleg met de Zwollenaren het duel alsnog had verplaatst.

'PEC Zwolle heeft zijn verlies genomen, maar niet van harte'

PEC wilde dit besluit dinsdagavond aanvechten bij de arbitragecommissie van de KNVB. Echter was de voetbalbond zelf van mening dat deze commissie niet kon beslissen in een zaak tussen de bond en een lid. De arbitragecommissie liet weten dat de handen jeukten, maar dat de KNVB in deze gelijk had. Wilde PEC de zaak alsnog aanvechten, dan moest het naar de civiele rechter. Voorzitter Adriaan Visser en technisch directeur Gerard Nijkamp (foto) lieten dinsdagavond aan VI weten een vervolgstap te overwegen, al was toen al wel duidelijk dat het weinig zin had.

Er was een geringe kans dat PEC gelijk zou krijgen en bovendien was het te kort dag. De Zwollenaren wilden dat het duel aanstaande zaterdag gespeeld zou worden. De kans dat er voor die tijd een uitspraak zou komen én dat alle partijen (lokale driehoek) alsnog akkoord zouden gaan, was gering.

Woede
PEC trekt dus gewoon op 13 maart naar de Johan Cruijff Arena. De club uit Overijssel lijkt zodoende een zware nederlaag te hebben geslikt. Toch zien ze dat bij PEC anders. 'Dit kan belangrijk zijn voor het Nederlandse voetbal', vertelde Nijkamp tegen VI. 'De KNVB is er voor alle leden. De KNVB dient niet enkel het belang van Ajax maar ook van PEC, Excelsior en Willem II. Daarom ben ik blij dat we gehoord zijn, dat we ons punt hebben kunnen maken.'

Het onderwerp is dan ook zeker nog niet van tafel. De woede richt zich op de KNVB én Ajax. De voetbalbond schijnt volgens de juriste van PEC nog voor een officieel verzoek van Ajax bij de UEFA te hebben gevraagd of het duel naar 13 maart verschoven kon worden.

Bovendien zijn er onlangs duidelijke afspraken gemaakt tussen de clubs en de KNVB. Alle achttien clubs waren het eens dat in het belang van het Nederlandse voetbal er flexibel moest worden gekeken naar speeldagen in de Eredivisie. Echter werden er wel meerdere huisregels opgesteld. Zo lieten de clubs optekenen dat een verzoek vier weken van tevoren moet worden ingediend én dat er enkel geschoven kon worden naar een officiële speeldag, dus een vrijdag, zaterdag of zondag.

PEC Zwolle: 'Het steekt de club dat het beroep bij de arbitragecommissie niet op inhoudelijke, maar formele gronden is afgedaan, terwijl er goede redenen waren voor de arbitrage commissie om het wèl inhoudelijk te behandelen. Dit punt gaat PEC Zwolle dan ook aan de orde stellen in het vennoten overleg van de Eredivisie CV (ECV). Het is namelijk een feit dat de afgesproken procedure voor het verplaatsen van wedstrijddata zoals opgenomen in de unaniem vastgestelde veranderagenda van november 2018 is geschonden. PEC Zwolle beraadt zich dan ook over de positie in dit overleg.'

'Tevens gaat de club de komende periode onderzoeken of de zaak op inhoudelijke gronden nog aan een andere instantie aan de orde kan worden gesteld. Want ook als de stofwolken straks zijn opgetrokken, blijft het feit overeind dat PEC Zwolle door deze gang van zaken de enige club is wiens belangen zijn geschaad.'

Amper een paar weken nadat de clubs om tafel zaten, besloot de voetbalbond de gemaakte afspraken te negeren en het duel te verplaatsen. Dit met de steun van Ajax. Meerdere clubs hebben inmiddels bij PEC laten weten de manier van handelen schandalig te vinden. Eerder reageerde PSV-directeur Toon Gerbrands ook al ontstemd. De verwachting is dan ook dat het hele verhaal intern nog wel een staartje gaat krijgen.

Lees hieronder het verloop van de arbitragezaak van dinsdag:

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Meer Ajax
Meer over Ajax
Meer PEC Zwolle
Meer over PEC Zwolle
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.