Smeekbede Sancho aan Sterling wordt beantwoord bij uitmuntend Engeland

Engeland kwam dinsdagavond als winnaar uit de bus in de zeer doelpuntrijke ontmoeting met Kosovo (5-3). Raheem Sterling had met drie assists en een doelpunt een fors aandeel in de zege en kreeg na afloop alle complimenten van zijn trainer.

Zaterdag was Sterling ook al goed voor een doelpunt en een assist tegen Bulgarije. De aanvaller is on fire en van grote waarde voor Engeland. 'Wat Raheem in deze twee wedstrijden heeft laten zien is van het allerhoogste niveau', vond ook Gareth Southgate.

'Hij is bijna niet af te stoppen. Zijn bewustzijn van waar de tegenstander liep, zijn inzicht en zijn gretigheid voor het doel, zijn onzelfzuchtige spel. Ik kan hem niet genoeg complimenteren', aldus de bondscoach.

Niet alleen Sterling kreeg lof toegezwaaid van Southgate. Ook Jadon Sancho kon rekenen op positieve woorden. 'Jadon zat op hetzelfde niveau als Raheem. Hij werkte keihard voor de ploeg en liet zien dat hij een man voorbij kan gaan, rustig kan blijven wanneer de ruimtes beperkt zijn', sprak Southgate tevreden

Goals opgedragen
In zijn achtste interland voor Engeland maakte Sancho dinsdag zijn eerste twee treffers. 'Ik ben er heel blij mee. Voor mij betekent dit heel veel en voor mijn familie is het ook een speciale dag geworden', zei Sancho na de wedstrijd. Hij droeg de doelpunten op aan zijn overleden oma. 'Zij was een groot fan van me, maar is helaas overleden.'

De avond voor de wedstrijd hadden Sterling en Sancho het nog even over de ontmoeting met Kosovo gehad. 'Jadon kwam rond half elf mijn kamer binnen en smeekte me om hem een balletje breed te leggen', sprak Sterling lachend na de wedstrijd. Uiteindelijk bediende hij zijn landgenoot zelfs twee keer. Sancho werd daarmee de jongste speler sinds Wayne Rooney die minstens twee doelpunten maakte in een interland.

De wedstrijd zelf kende een chaotisch scoreverloop. Engeland kwam al in de eerste minuut op achterstand, maar had bij de rust een 4-1 voorsprong in handen. In de tweede helft kreeg het toch weer twee tegentreffers te verwerken, maar scoorde het zelf een vijfde keer. Dat lukte al voor de derde keer dit kalenderjaar, een serie die Engeland in 1960 voor het laatst neerzette.

Sancho sprak van een crazy game en daar kon Southgate zich in vinden. 'Het was tamelijk bizar. De fouten die we maakten bij Kosovo's doelpunten waren natuurlijk niet goed, maar ik ben heel blij met de rust die we in ons spel hielden. We maakten echt goed gebruik van de bal.'

'Die fouten kunnen niet, dat hoef ik de spelers ook niet te vertellen en die video hoeven we niet samen terug te kijken. Over het algemeen herpakten we ons goed na die fouten. In meerdere opzichten is dit een betere ervaring dan wanneer we er met 5-0 of 6-0 doorheen waren gefietst.'

'Maar ook de geweldige kanten van ons spel waren goed zichtbaar. Ons aanvalsspel met Raheem, Jadon en Harry was uitmuntend', benadrukte Southgate. Zijn team staat na vier wedstrijden bovenaan in Groep A van de EK-kwalificatiereeks, zonder enig puntverlies. In oktober dienen zich de volgende wedstrijden aan, tegen Tsjechië en Bulgarije.