Slutsky verbaast zich over late start Eredivisie

Reacties

Het is the day after in Arnhem. VI-verslaggever Iwan van Duren praat met Vitesse-trainer Leonid Slutsky bij over de stand van zaken in een drukke week voor de Arnhemmers. Daags na de 0-1 nederlaag tegen FC Basel in de Europa League gaat het vizier langzaam maar zeker op de eerste competitiewedstrijd van zondag: FC Groningen-thuis.

Slutsky verbaast zich over late start Eredivisie

Echt een paar minuten had hij als een aangeslagen bokser langs de lijn gestaan. Handen in de zij, hoofd naar beneden. Hij stond erbij als een ijsbeer die net was overreden door een Zwitserse viertonner. Met een blik vol onbegrip, vermande hij zich, gesticuleerde nog even druk met zijn Russische assistent en sjokte moedeloos het veld af. Verliezen went nooit. Verliezen in de laatste minuut al helemaal niet.

Machteloos had hij gezien hoe zijn Vitesse leuk had gespeeld - 'We hadden drie kansen in het eerste kwartier, controleerden de hele wedstrijd' - maar in de laatste tien minuten steeds meer ruimte weg gaf, - 'Gecontroleerd aanvallen is moeilijk, zeker als je moe wordt' - en hoe uiteindelijk uitgerekend Ricky van Wolfswinkel in de allerlaatste minuut liet zien wat een killer is. Dat zijn ploeg de beste wedstrijd onder zijn leiding had gespeeld, deed even niet ter zake. Slutsky kon weinig met de Nederlandse vragen over het aardige veldspel. 'Pfff. Lichtpunten? Lichtpunten? Je vraagt toch ook niet aan iemand die net gestorven is of er nog wat lichtpuntjes zijn? Ik ben echt doodgegaan. Iedere nederlaag voelt een beetje als sterven. Vraag het me een andere keer. Want je kan controleren, kansen creëren, leuk veldspel hebben, maar het gaat om de uitslag. Daar heb je killersmentaliteit voor nodig.'

Dominostenen
Slutsky is verbaasd als hij hoort dat Feyenoord met 4-0 verloren heeft. 'Dan is onze uitslag een stuk beter in ieder geval, ik schrijf ons ook echt niet af.' Als dominostenen vallen de vaderlandse clubs weer om. AZ en Feyenoord gingen ten onder tegen clubs uit Kazachstan en Slowakije. Denemarken nadert intussen alweer op de UEFA-ranglijst. De karige Europese punten werden tot dusverre gesprokkeld door Ajax en in mindere mate ook Vitesse. De Arnhemmers waren in hun derde Europese optreden dit seizoen weer dicht bij een goed resultaat, maar moesten het in de slotfase dus afleggen tegen het in die fase iets fitter ogende FC Basel. Een tegenstander die niet geheel toevallig al aan de competitie begonnen is, net zoals de Roemenen dat in de vorige ronde al waren. Feyenoord, Ajax en AZ hadden dezelfde handicap trouwens, ook zij troffen opponenten die al klaar waren met de voorbereiding.

Door de verslechterende resultaten moeten Nederlandse clubs steeds vaker en steeds vroeger beginnen om zich überhaupt maar te plaatsen voor de Europese hoofdtoernooien. De Russische trainer van Vitesse moet er even aan wennen, desgevraagd wilde hij vooral duidelijk hebben dat hij niet de man is die daar over gaat, laat staan dat hij zich wilde verschuilen achter iets waar hij toch geen invloed op heeft: 'Wie ben ik om als ik net in Nederland ben wat te zeggen over de competitieopzet. Dat is niet aan mij, in het voetbal gelden geen excuses.' Maar iets verder vragend, wilde hij wel erkennen dat het geen ideale situatie is. 'Als trainer kan ik wel zeggen dat ik dit nog nooit heb mee gemaakt, dat je je belangrijke Europese wedstrijden moet spelen terwijl de competitie nog niet begonnen is. Dus vraag je mij puur als trainer of dat ideaal is, dan zeg ik nee. Het is prettiger als je net als je tegenstander ook al begonnen bent met je competitie. Je wilt zo sterk mogelijk zijn.'

De Arnhemmers nemen het zondag thuis op tegen FC Groningen en reizen dinsdag alweer af naar Bazel, waar de ploeg nog volop kansen ziet. '0-0 is een betere uitgangspositie, maar gezien deze wedstrijd zijn we absoluut niet kansloos daar', wist ook Slutsky.

'Het verval van het vaderlandse voetbal is echt ongelooflijk'
Büttner strijdvaardig na nederlaag: 'Ik geloof er nog honderd procent in'
Van der Werff baalt van Vitesse: 'Je moet gewoon de nul houden'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.