Slotfasespecialist PSV laatste jaren niet te stuiten in Utrecht

Reacties

In de aanloop naar elke wedstrijddag in dit Eredivisie-seizoen duikt Voetbal International, met behulp van Opta, in de statistieken. Lijstaanvoerder PSV wacht zondag de lastige uitwedstrijd bij FC Utrecht, als afsluiter van deze speelronde. Wint PSV, dan zet het Ajax op liefst acht punten achterstand. Ook bij de andere duels zijn de punten duur, gezien de kleine verschillen op de ranglijst.

Slotfasespecialist PSV laatste jaren niet te stuiten in Utrecht

Fortuna Sittard - Excelsior

Aftrap: 12.15 uur
Scheidsrechter: Christiaan Bax

Actueel

• Fortuna Sittard leed dit kalenderjaar al zware nederlagen bij De Graafschap en PSV. Tussendoor rekenden de Limburgers wel af met Vitesse, waardoor er van een vrije val geen sprake is. Opponent Excelsior zette vorige week Feyenoord opzij. Desondanks is de ploeg uit Kralingen nog lang niet gevrijwaard van degradatiezorgen.

Fortuna Sittard loste afgelopen week tegen PSV geen enkel schot op doel. Dat was de promovendus deze Eredivisie-jaargang nog niet overkomen.

• Ali Messaoud is de laatste periode messcherp. Zes van zijn laatste acht schoten op doel in de Eredivisie resulteerden in een doelpunt. Afgelopen week zorgde de middenvelder van Excelsior voor de belangrijke 1-1 in het duel met Feyenoord.

Fortuna Sittard ging vorige week onderuit tegen PSV.

• Excelsior tracht voor het eerst sinds het voorjaar van 2017 drie Eredivisie-duels op rij winnend af te sluiten. Voorafgaand aan de stunt tegen Feyenoord was de ploeg uit Kralingen al te sterk voor De Graafschap.

• Opvallend is dat de laatste tien competitietreffers van Excelsior door negen verschillende spelers werden geproduceerd. Alleen Luigi Bruins was in die reeks verantwoordelijk voor twee goals.

In zijn afgelopen zes thuiswedstrijden verzamelde Fortuna Sittard liefst dertien punten. Buitenshuis verloopt het de laatste tijd een stuk minder goed met slechts drie punten uit zes wedstrijden.

Excelsior vloerde Feyenoord tijdens de voorbije speelronde.

Historie

• Fortuna Sittard - Excelsior is niet bepaald een duel dat jaarlijks opduikt in het Eredivisie-schema. De editie van zondag is pas de zesde. Met drie zeges tegenover één verliesbeurt koesteren de Limburgers een positieve balans.

• In alle competities zegevierde Fortuna Sittard maar in twee van de laatste negen thuiswedstrijden tegen Excelsior. Die andere zeven duels mondden uit in vijf gelijke spelen en twee zeges voor de bezoekers.

De laatste 5 Eredivisie-edities van Fortuna Sittard - Excelsior:

Seizoen Uitslag
1982/83 0-1
1983/84 2-0
1984/85 1-1
1985/86 3-0
1986/87 3-0

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

FC Groningen - Vitesse

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Björn Kuipers

Actueel

• Met zes punten uit drie wedstrijden is FC Groningen prima begonnen aan 2019. De noorderlingen moeten ook wel presteren, aangezien ze nog altijd rond de degradatiezone vertoeven. Vitesse presteert al lange tijd wisselvallig, maar draait nog steeds in de subtop mee.

• Onder leiding van Danny Buijs zegevierde FC Groningen in drie van de elf uitduels in de Eredivisie. Dat zijn net zoveel overwinningen als zijn voorganger Ernest Faber in zijn laatste 25 uitwedstrijden noteerde.

• Van de 33 Eredivisie-goals die Vitesse dit seizoen produceerde, werden er twaalf met het hoofd gemaakt. In het hele vorig seizoen maakten de Arnhemmers ook twaalf kopgoals.

FC Groningen rekende vorige week af met Willem II.

• Voor de door Vitesse aan FC Groningen verhuurde Thomas Bruns is dit duel natuurlijk bijzonder. De middenvelder had in zijn eerste drie competitieduels voor de noorderlingen een rechtstreeks aandeel in drie treffers (twee goals en één assist). Eenzelfde aantal noteerde hij in zijn laatste 31 Eredivisie-wedstrijden voor Vitesse (één doelpunt en twee assists).

• Als we een stand zouden opmaken op basis van de laatste tien speelrondes, dan zou FC Groningen de vijfde plaats bezetten. Liefst 81 procent van het aantal punten veroverde de ploeg van Buijs ook in de afgelopen tien duels.

Vitesse presteert dramatisch buiten de eigen Gelredome. De laatste zestien uitwedstrijden in de Eredivisie leverden slechts twee overwinningen op. Negen keer ging de ploeg onderuit en vijf keer bleek een punt het hoogst haalbare.

Vitesse speelde tijdens de voorbije speelronde gelijk tegen SC Heerenveen in een duel met een belangrijke rol voor de VAR.

Historie

• Met twaalf zeges tegenover negen verliesbeurten heeft FC Groningen een licht positieve balans als het gaat om Eredivisie-thuisduels met Vitesse. De editie van zondagmiddag is nummer 29 op het hoogste niveau.

Vorig seizoen triomfeerde FC Groningen met 4-2 tegen Vitesse in een memorabel duel. Fankaty Dabo maakte op bizarre wijze een eigen doelpunt. Met een lob van zo'n dertig meter passeerde hij zijn eigen doelman Jeroen Houwen.

De laatste 5 Eredivisie-edities van FC Groningen - Vitesse:

Seizoen Uitslag
2013/14 3-1
2014/15 1-1
2015/16 0-3
2016/17 1-1
2017/18 4-2

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

FC Emmen - ADO Den Haag

Aftrap: 14.30 uur
Scheidsrechter: Rob Dieperink

Actueel

• Met 21 punten uit twintig wedstrijden presteert FC Emmen zeker niet slecht. De promovendus heeft alleen de pech dat dit seizoen heel veel punten nodig lijken te zijn voor rechtstreeks lijfsbehoud. ADO Den Haag boekte vorige week een zeer belangrijke overwinning op Heracles Almelo, waardoor het zich meldde in de middenmoot.

In de eerste twintig speelrondes realiseerde FC Emmen slechts één clean sheet. Alleen SC Heerenveen presteerde net zo slecht op dit gebied (ook eenmaal de nul in de eerste twintig duels).

• Sheraldo Becker had in 2019 al in meer Eredivisie-goals een rechtstreeks aandeel dan in heel 2018: vier om drie treffers. Sinds de jaarwisseling verzorgde de aanvaller van ADO Den Haag één treffer en drie assists.

Tijdens de vorige speelronde had FC Emmen geen schijn van kans tegen AZ.

• In de drie competitieduels in 2019 verzorgde Nasser El Khayati geen enkele keer een assist en kwam hij niet tot scoren. De middenvelder speelde nog nooit vier achtereenvolgende Eredivisie-wedstrijden zonder doelpunt of assist.

• FC Emmen kreeg deze week slecht nieuws te horen. Aanvaller Nicklas Pedersen liep dinsdag tijdens de training een knieblessure op en zal enkele maanden uit de roulatie zijn.

• ADO Den Haag zette zijn laatste drie uitduels met promovendi in winst om en incasseerde in die serie zelfs geen enkel doelpunt. Eenmaal eerder triomfeerde de residentieclub in vier achtereenvolgende Eredivisie-uitduels met nieuwkomers, in de periode 1960-1961.

ADO Den Haag rekende vorige week zondag af met Heracles Almelo.

Historie

• FC Emmen boekte slechts één zege in zijn laatste negen duels met ADO Den Haag in alle competities. Dat was wel tijdens de eerste speelronde van het lopende seizoen, toen de ploeg uit Drenthe zijn Eredivisie-debuut zeer veel glans gaf.

• De laatste keer dat FC Emmen in de Eerste Divisie optrad als gastheer van ADO Den Haag was in het seizoen 2007/08. De bezoekers wonnen toen met 1-2 door treffers van Yuri Cornelisse en Mimoun El Kadi.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

FC Utrecht - PSV

Aftrap: 16.45 uur
Scheidsrechter: Pol van Boekel

Actueel

• Sinds de jaarwisseling verloor FC Utrecht achtereenvolgens van AZ, Willem II en PEC Zwolle. De Domstedelingen hebben daardoor het contact met de vierde plek verloren. PSV kwam met een gelijkspel bij FC Emmen matig uit de winterstop, maar boekte daarna twee achtereenvolgende thuiszeges.

• FC Utrecht 'pakte' dit Eredivisie-seizoen al zes rode kaarten, het hoogte aantal van de club sinds het seizoen 2013/14. Vorige week tegen PEC Zwolle kregen Urby Emanuelson en Riechedly Bazoer rood, die laatste pas na afloop.

PSV maakte in de eerste twintig speelrondes liefst 69 goals. Alleen in 1987/88 hadden de Eindhovenaren in deze fase van de competitie vaker gescoord, liefst tachtig keer.

In een spraakmakend duel verloor FC Utrecht vorige week bij PEC Zwolle.

Een negatief clubrecord dreigt voor FC Utrecht. De Domstedelingen verloren hun afgelopen vier Eredivisie-duels en zijn nog maar één nederlaag verwijderd van het clubrecord uit 1990 en 1996.

Dit Eredivisie-seizoen trof PSV al veertien keer doel na de 85ste minuut, hetgeen nu al een clubrecord betekent en zelfs een gedeeld Eredivisie-record is. Ajax kreeg hetzelfde voor elkaar in het seizoen 2009/10.

Erfenis Bergwijn en Lozano nog te zwaar: 'Gakpo wel volgende uit talentenfabriek'

• Van de laatste tien schoten op doel die FC Utrecht incasseerde, leverden er liefst acht een tegentreffer op.

Historie

• FC Utrecht - PSV staat voor de 49ste keer in de Eredivisie-agenda. De Eindhovenaren waren 24 keer succesvol en moesten negen keer hun meerdere erkennen in de thuisploeg.

• De laatste thuiszege dateert van het seizoen 2012/13, toen huidig FC Utrecht-trainer Dick Advocaat de oefenmeester was van PSV. Dave Bulthuis maakte die dag de enige goal.

Sinds de zomer van 2013 kwam PSV liefst 21 keer tot scoren in uitduels met FC Utrecht. Dat is vaker dan elk ander team op bezoek bij een specifieke tegenstander.

De laatste 5 Eredivisie-edities van FC Utrecht - PSV:

Seizoen Uitslag
2013/14 1-5
2014/15 1-5
2015/16 0-2
2016/17 1-2
2017/18 1-7

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.