Slot wijst op leermomenten voor zijn jonge honden: 'Uitermate dom'

AZ moest zondag in Tilburg een teleurstelling slikken (1-1). Trainer Arne Slot zag zijn jonge honden de volgende lessen leren.

Zo koos Calvin Stengs (20) bij een 1-0 voorsprong in kansrijke positie voor een stift, die over het Willem II-doel ging. 'Hij koos voor een chip, omdat hij dacht dat de keeper wat dicht op hem zat', zei Slot tegen FOX Sports. 'Het vervelende was dat twee seconden later de bal aan de andere kant erin ligt.'

Voor Owen Wijndal bleef zijn jeugdige onbezonnenheid in de slotfase zonder gevolgen, omdat Willem II-aanvaller Vangelis Pavlidis de veroorzaakte strafschop onbenut liet. 'Owen weet zelf ook dat hij op dat moment niet moet glijden', aldus Slot over de actie van de negentienjarige verdediger. 'Veelzeggend voor onze spelers is dat ze constant alles eraan doen om een tegengoal te voorkomen. In dit geval ging Owen net iets te ver in, omdat hij beter op zijn benen had kunnen blijven staan in plaats van een sliding te maken.'

Myron Boadu (18) had in blessuretijd zijn momentje. Hij botvierde zijn frustratie over een niet gekregen strafschop met een duw aan het adres van Pol Llonch. 'Een duwtje is uitermate dom als je al een gele kaart op zak hebt', zei Slot over de jonge spits die zich schuldbewust toonde over zijn onnodige rode kaart. 'Maar hij was met name uitermate teleurgesteld omdat we hier niet gewonnen hadden.'

Slot wilde het niet alleen als lessen voor zijn jonge honden beschouwen. 'Mijn spelers geven niet op, ze blijven vechten en zoeken naar een overwinning. Daarbij maken ze soms fouten, of ze nu jonger of al wat ouder zijn.' De trainer wees daarbij op de sliding van Stijn Wuytens (29) in de laatste minuut van de Europa League-wedstrijd tegen Manchester United, waarbij AZ in zijn ogen goed was weggekomen.