Slot niet bezig met 'opmerkinkjes' Ajax: 'Dat leefde veel meer bij ons'

Orkun Kökçü haalde na De Klassieker zijn gram naar aanleiding van de praatjes uit het Ajax-kamp. Volgens Arne Slot was dat niet de belangrijkste bron van motivatie voor Feyenoord op weg naar de eerste zege in De Klassieker op Amsterdamse bodem sinds 2005.

Ajax
2 - 3
Feyenoord
Feyenoord

Die smaakte voor Kökçü extra lekker, vertelde de aanvoerder na afloop bij ESPN. 'Zij praten de hele dag voor de wedstrijd, denken dat ze altijd de beste zijn.' Slot werd daar op zijn persconferentie ook mee geconfronteerd. 'Je wint deze wedstrijd omdat de jongens ongelooflijk hard werkten, ze het druk zetten fantastisch voor elkaar hadden en omdat ze hartstikke goed hebben gevoetbald in de tweede helft. Dat er links en rechts misschien een keer een opmerkinkje wordt gemaakt, daar denk ik tijdens een wedstrijd helemaal niet aan en ik geloof die jongens ook niet.'

'Het leefde bij ons veel meer dat we hier zeventien jaar niet gewonnen hadden en dat je het zo mooi zou vinden voor de supporters, en voor onszelf, om die wedstrijd te winnen', doelde Slot op het feit de laatste zege van Feyenoord in de Johan Cruijff Arena al van augustus 2005 dateerde. 'Dat moet je totaal niet relateren aan een opmerkinkje links of rechts. Dat zorgt aan de voorkant misschien voor wat extra motivatie, maar ik denk veel meer dat het voor motivatie zorgde dat de koppositie op het spel stond en dat we hier al zeventien jaar niet hadden gewonnen.'

Slot was het meest tevreden over het spel in balbezit van Feyenoord in de tweede helft. 'Mentaal gezien is het knap als De Arena zo fanatiek is, dat je niet nog verder door het ijs zakt en misschien een onoverkomelijke achterstand oploopt. Maar als je mij vraagt waar ik het meest tevreden over ben, is dat ons spel in de tweede helft waarin we heel rustig in de opbouw waren, waardoor we dominant konden worden. Dat vind ik altijd het mooiste vanuit voetbalperspectief', zei de trainer, die in de rust aangaf dat zijn spelers aan de bal meer tijd hadden dan ze zelf dachten.

Voor rust maakten ze soms de verkeerde keuzes. 'Je analyseert Ajax tot in den treure, maar er staat spanning op. Het wordt 1-1, die Arena staat in brand en jij moet voetballen. Dan kan je honderd keer vertellen dat de bal niet van de linkercentrale verdediger naar de linksback toe moet, als daar iemand komt aanlopen. Maar als je er staat, wil je die bal nog wel eens geven. Als je dat dan in de rust nog eens aangeeft en dat ze de bal door het midden moeten geven, dan ga je het open spelen. En dan kunnen ze minder in de duels komen en kan je door balbezit de wedstijd controleren.'

Titel
Slot zal niet ontkennen dat Feyenoord nu op poleposition staat voor de titel. 'Je staat eerste met nog acht wedstrijden te gaan en een mooie voorsprong. Maar tegelijkertijd hebben we wel weer de slotfase nodig om tot een overwinning te komen. Vandaag is het misschien nog knap dat je dat lukt, zeker omdat je donderdag gespeeld hebt. Maar elke andere wedstrijd van ons verloopt bijna via datzelfde patroon. Wij weten wat we ervoor moeten doen om wedstrijden te winnen. Maar als we fit blijven en beseffen dat we elke wedstrijd hard moeten werken, staan we er hartstikke goed voor.'