Slot maakt van De Kuip weer onneembare vesting in Europees verband

Reacties

Feyenoord heeft met zijn overwinning op Celtic (2-0) nog maar eens onderstreept dat het moeilijk te verslaan is in de eigen Kuip. Sinds de komst van Arne Slot bleven de Rotterdammers al vijftien Europese thuisduels ongeslagen.

Slot maakt van De Kuip weer onneembare vesting in Europees verband
© Pro Shots
Feyenoord
Feyenoord
2 - 0
Celtic
Celtic

In de lange clubhistorie kwam het maar een keer vaker voor dat Feyenoord een langere reeks thuiswedstrijden zonder nederlaag neerzette in Europa. Tussen 1962 en 1974 bleek de Stadionclub liefst 25 thuisduels onklopbaar. Het waren de gloriejaren waarin Feyenoord onder meer de Europa Cup I en de UEFA Cup won. De Kuip bleek destijds ook voor grootmachten als Benfica, Real Madrid en AC Milan een onneembare vesting.

Het zou na de 3-1 nederlaag tegen Servette FC in september 1962 (de Rotterdammers gingen na een beslissingswedstrijd toen overigens alsnog door) meer dan een decennium duren voordat Feyenoord weer onderuit ging op eigen veld. Ipswich Town was in de eerste ronde van het UEFA Cup-toernooi in 1975 te sterk (1-2), waardoor een einde kwam aan een reeks van 25 Europese thuiswedstrijden (en een periode van dertien jaar) zonder nederlaag.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Zo'n vijftig jaar later heeft Feyenoord zich onder Slot opnieuw ontpopt tot moeilijk te kloppen ploeg in Europa. Sinds de trainer het stokje in 2021 overnam van Dick Advocaat, verloren de Rotterdammers niet meer op eigen veld in Europees verband. Sterker nog, in die vijftien wedstrijden bleven alleen Slavia Praag (3-3) en FC Midtjylland (2-2) overeind in De Kuip. De andere dertien duels wonnen de mannen van Slot stuk voor stuk.

De laatste thuisnederlaag in Europa dateert daardoor inmiddels al van december 2020. Toen zegevierde Dinamo Zagreb, met Feyenoord-aanwinst Luka Ivanusec al in de basis, in De Kuip (0-2) en eindigde het Europese avontuur van de Rotterdammers uiteindelijk in de groepsfase van de Europa League. Een week later was Wolfsberger AC in Oostenrijk namelijk ook te sterk voor de ploeg van, toen nog, Dick Advocaat (1-0).

Met een miraculeuze comeback tegen FC Drita zette Feyenoord een half jaar later daarna de toon voor de rest van de Europese thuisduels onder Slot. Die indrukwekkende reeks leverde al een finaleplaats in de Conference League en een kwartfinale in de Europa League op en leidde nu tot de eerste Champions League-overwinning in zes jaar tijd. Op 25 oktober kan Feyenoord tegen Lazio de onklopbare status in De Kuip opnieuw onderstrepen.

Wo 25 okt.

De huidige reeks thuisduels van Feyenoord

Tegenstander Uitslag Toernooi
FC Drita 3-2 Voorronde ECL
FC Luzern 3-0 Voorronde ECL
IF Elsborg 5-0 Voorronde ECL
Slavia Praag 2-1 Groepsfase ECL
Union Berlin 3-1 Groepsfase ECL
Maccabi Haifa 2-1 Groepsfase ECL
Partizan 3-1 Achtstse finale ECL
Slavia Praag 3-3 Kwartfinale ECL
Marseille 3-2 Halve finale ECL
Sturm Graz 6-0 Groepsfase EL
Midtjylland 2-2 Groepsfase EL
Lazio 1-0 Groepsfase EL
Shakhtar 7-1 Achtste finale EL
AS Roma 1-0 Kwartfinale EL
Celtic 2-0 Groepsfase CL
Bekijk hier al onze video's
Meer Feyenoord
Meer over Feyenoord
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.