Slot legt uit hoe AZ tegenstanders bij de strot grijpt

Reacties

Met attractief voetbal en uitblinkende zelfopgeleide spelers vermaakt AZ het publiek. Na acht wedstrijden staan de Alkmaarders op de derde plaats met slechts één punt minder dan Ajax en PSV. Bij de ploeg van trainer Arne Slot zijn niet alleen de aanvallers belangrijk bij het maken van doelpunten.

Slot legt uit hoe AZ tegenstanders bij de strot grijpt
© Pro Shots

Een week geleden, uit bij Feyenoord, brak AZ de ban via een aanval over de linkerflank, zoals die dit seizoen al zo vaak te zien zijn geweest. Idrissi werd links voorin in zijn voeten aangespeeld, door Calvin Stengs. Voor Wijndal het sein een sprint naar de achterlijn in te zetten en voor Myron Boadu het teken een loopactie richting doel te starten. Het passje van Oussama Idrissi was precies in de loop van Wijndal, diens lage voorzet bood Boadu de gelegenheid de score te openen.

Andermaal werd duidelijk op hoeveel verschillende manieren het Alkmaarse gevaar kan opdoemen. Hoewel Slot zijn ploeg graag via de as ziet aanvallen, bieden de flanken net zoveel mogelijkheden. Met een rechtspoot op links (Idrissi) en een linkspoot op rechts (Stengs) heeft AZ buitenspelers die, zodra ze in balbezit komen, richting het centrum trekken. Dat biedt ruimte op de flanken voor opkomende vleugelverdedigers. Met Wijndal en aan de rechterkant Jonas Svensson heeft Slot backs tot zijn beschikking die daar goed raad mee weten. Zodra de bal wordt verplaatst van de as naar de flank, moet de back in kwestie de diepte in.

'Het is geen hogere wiskunde', relativeert Arne Slot zijn inbreng in die aanpak. 'Bij de meeste clubs wordt een overlap van de vleugelverdedigers verwacht. Het bijzondere bij onze backs vind ik, dat ze de fysieke inhoud hebben om dit constant te doen. Er zijn niet veel buitenspelers die het prettig vinden om voortdurend achter een diepgaande back aan te rennen. Daarvan proberen wij, met de specifieke kwaliteiten van onze spelers aan de zijkanten, te profiteren.'

Wat niet wil zeggen dat het speelveld van Wijndal wordt beperkt tot de linkerflank. In de opbouw hebben de backs van AZ de vrijheid om positie te kiezen, afhankelijk van hoe de tegenstander druk zet. Bij het opjagen van de tegenstander na balverlies, meldt zowel Wijndal als Svensson zich geregeld in de as van het veld. Een treffend voorbeeld daarvan was de manier waarop Wijndal tegen Feyenoord, na ruim een half uur, de bal afsnoepte van zijn directe opponent Steven Berghuis. Wijndal dekte door tot diep in het centrum van de Feyenoord-helft. 'Als Berghuis nog twintig meter dieper was ingezakt, had Owen hem dáár onder druk moeten zetten', onderstreept Slot de wijze waarop AZ tegenstanders bij de strot wil grijpen.

Lees in de nieuwe VI en op VI PRO meer over de speelwijze van AZ en de rol van linksback Owen Wijndal.

{"title":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","titleMobile":"Nieuw bij TOTO? Ontvang 50x je inleg voor zege van PSV!","odd":"50.00","url":"https://partner.toto.nl/C.ashx?btag=a_432b_305c_&affid=205&siteid=432&adid=305&c=","bookmaker":{"name":"Toto","id":5002,"lightIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","darkIconUrl":"/dam/jcr:e7f305cf-dff6-4aeb-b07c-a92c6a2867c8/toto-2.svg","iconSize":27},"image":"jcr:5e9d6612-8d73-4c52-9042-dc628c0ede1a","position":"2","type":"link","articleLink":"/nieuws/actie-jacks-tot-100x-je-inzet-voor-een-zege-van-feyenoord-of-psv","articleId":"dd0a2af1-c5c3-4a1a-aab8-c34875dc201d","text":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO.","textMobile":"Wint PSV op bezoek bij SC Heerenveen? Bekijk de welkomstactie (24+) van TOTO."}
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer AZ
Meer over AZ
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.