Slot hekelt hardleers Feyenoord: 'Dit doen we onszelf al weken aan'

Het zwaar teleurstellende gelijkspel tegen RKC Waalwijk doet pijn bij Feyenoord-trainer Arne Slot, die na afloop kritisch was op zijn spelers. 'Je kunt niet verwachten dat je het altijd ombuigt.'

Feyenoord
Feyenoord
2 - 2
RKC Waalwijk

Feyenoord maakte na een halfuur de 1-0, maar ging rusten met een 1-2 achterstand. Daar baalde Slot na afloop van het 2-2 gelijkspel stevig van. 'Een combinatie van factoren', zo zocht hij bij ESPN naar een verklaring voor het puntenverlies. 'We vergaten onze kansen af te maken. En zoals wel vaker de laatste tijd wist onze tegenstander uit twee, hooguit drie schoten op doel wél twee doelpunten te maken. Waar we het in de laatste thuiswedstrijden elke keer op het einde over de streep konden trekken, lukte dat vandaag niet.'

Feyenoord scoorde dus slechts één keer in een tweede helft die veel onderbroken werd, mede door het tijdrekken van RKC. Slot: 'Guus Til ging eruit bij ons, dat was na drie minuten gelukt. Maar toen ging er iemand van RKC op de grond liggen en dat duurde óók weer twee minuten. Het tempo lag laag, dat is in het voordeel van het team dat graag wil verdedigen. Maar dat doen we onszelf aan, we moeten zorgen dat we niet in die situatie komen. Een team dat écht hoog wil eindigen, houdt na de 1-0 achterin de discipline en gaat dan op zoek naar de 2-0. Dan is de wedstrijd afgelopen. Maar wij kozen ervoor om een stapje minder te gaan doen...'

En dus baalde Slot vooral van zijn eigen spelers, en minder van die van de bezoekers. 'Of ik mijn ploeg iets kan verwijten? Ja, zeker. Ik vond het minder energiek dan normaal. Volgens mij zijn we de hele wedstrijd beter geweest, maar we moesten continu in de achtervolging. Dat doen we onszelf ook al weken aan. Het is niet de eerste keer dat een tegenstander in De Kuip op voorsprong staat of terugkomt. Een aantal keer konden we dat rechtbreien, nu dus niet. Je kunt ook niet verwachten dat je het altijd ombuigt. Je kunt ook kansen missen, zoals vandaag.'

24 uur rouwen
De man die dé kans op de 3-2 miste, was spits Cyriel Dessers. 'Heel teleurstellend', sprak hij over de 2-2 eindstand. 'Zeker als je op het einde zelf nog zo'n grote kans mist. Dan voel je je wel verantwoordelijk, voor een deel. Aan de andere kant is dit ook het leven van een spits. Je kunt niet elke bal scoren, maar deze had ik toch wel graag gescoord...'

Hoe lang hij gaat balen? 'Een trainer van me zei ooit: je moet 24 uur vieren en 24 uur rouwen. Hier ga ik wel even slecht van zijn, maar de knop moet ook om. Ik heb tot nu toe eigenlijk alleen maar mooie momenten meegemaakt bij Feyenoord, maar nu gaat deze bal er niet in en haal je een heel slecht resultaat. Dat doet pijn.'