Slordig Ajax houdt AZ op afstand en morsend PSV in vizier

Reacties

Ajax heeft het zichzelf zondagmiddag erg lastig gemaakt in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen. Tegen FC Utrecht creëerden de Amsterdammers erg veel, maar bleef het door de vele missers nog lang spannend. De zege was uiteindelijk extra belangrijk door de resultaten op de andere velden.

Slordig Ajax houdt AZ op afstand en morsend PSV in vizier
© Pro Shots
Ajax
Ajax
3 - 1
FC Utrecht
FC Utrecht

Ajax-trainer John Heitinga sprak voor de aftrap nog hoop uit over eindigen op de tweede plek en gezien de resultaten op de andere velden is die hoop niet tevergeefs. Maar de eerste strijd tussen Ajax en AZ gaat om de derde plek. Het verschil: deelname aan de Europa League of Conference League. Ajax verdedigde als nummer drie ten opzichte van nummer vier AZ een voorsprong van twee punten.

Ajax leek in de laatste thuiswedstrijd van het seizoen het publiek nog één keer te willen vermaken. Het seizoen verliep uiterst moeizaam voor de Amsterdammers en er viel in lang niet elke wedstrijd wat te genieten in de Johan Cruijff Arena. Tegen FC Utrecht was de thuisclub heer en meester. De Domstedelingen kregen geen enkel schot tussen de palen in de eerste helft, maar Ajax vergat het duel te beslissen. Na grote kansen voor Dusan Tadic en Brian Brobbey scoorde alleen Steven Bergwijn na een assist van Owen Wijndal.

Voorafgaande aan de wedstrijd werd afscheid genomen van zowel Maarten Stekelenburg als assistent-trainer Michael Reiziger.
© Pro Shots
Voorafgaande aan de wedstrijd werd afscheid genomen van zowel Maarten Stekelenburg als assistent-trainer Michael Reiziger.

In de rust zal Ajax mogelijk mee hebben gekregen dat er dit seizoen toch nog meer mogelijk was. Halverwege stond PSV namelijk in eigen huis op achterstand tegen SC Heerenveen. Ajax werd in het tweede bedrijf meteen gevaarlijk uit een voorzet van Bergwijn, maar kreeg zoals wel vaker dit seizoen het deksel op de neus. Uit de eerste poging tussen de palen was het raak voor Utrecht. Eredivisietopscorer Tasos Douvikas mocht tussen meerdere Ajax-verdedigers in draaien en schoot raak voor de 1-1.

Tegelijkertijd liep AZ juist uit tegen NEC en raakte PSV verder op achterstand, waardoor puntenverlies voor Ajax extra pijnlijk zou zijn. Het bleef allemaal net niet voor de thuisclub, Bergwijn, Kenneth Taylor en Mohammed Kudus misten grote kansen. Twintig minuten voor tijd was het dan toch raak. Kudus bood Brobbey een niet te missen kans door de bal terug voor het doel te koppen na een voorzet van Jorrel Hato. Ook daarna bleef het spannend, maar de Arena kon opgelucht ademhalen toen Mike van der Hoorn met een kopbal de paal raakte. Aan de spanning kwam een einde toen Davy Klaassen in extra tijd de 3-1 produceerde op aangeven van Mika Godts.

Omdat PSV tegen puntenverlies aanliep, boekt Ajax een zeer belangrijke zege in de voorlaatste speelronde. Het verschil tussen de nummer twee en nummer drie is nu drie punten, terwijl beide teams nog een lastige uitwedstrijd voor de boeg hebben. Ajax sluit het seizoen af op bezoek bij FC Twente, PSV speelt uit tegen AZ. Verliest PSV in Alkmaar en wint Ajax, gaat de tweede plek - en dus Champions League-voetbal - alsnog naar de Amsterdammers.

Bekijk het verslag van NEC-AZ onder de spelersbeoordelingen van Ajax-FC Utrecht.

Ajax Nederland

FC Utrecht Nederland

FC Utrecht Nederland

N.E.C.
N.E.C.
0 - 3
AZ
AZ

AZ was donderdag nog actief in de halve finale van de Conference League, in een slopende wedstrijd werd uiteindelijk verloren van West Ham United. Tot aan het einde van de wedstrijd hielden de Alkmaarders hoop en dus werd er flink met krachten gesmeten tegen de Engelsen. Onder anderen Jordy Clasie oogde erg vermoeid, maar hij had gewoon een basisplaats tegen NEC.

Na een vroeg schrikmoment - Pedro Marques kreeg al in de derde minuut een grote kopkans - nam AZ het initiatief en werd het uiteindelijk een simpele zege voor de Alkmaarders. Jesper Karlsson maakte zijn eerste Eredivisie-doelpunt sinds hij een blessure opliep, van buiten het strafschopgebied vond hij de rechterhoek. In de 35ste minuut leek hij ook zijn tweede van de middag te maken, maar zijn schitterende doelpunt ging niet door wegens buitenspel. Myron van Brederode deed het voorwerk voor de goal van Karlsson, maar werd aangespeeld in buitenspelpositie. De 0-2 viel alsnog voor rust, Clasie sneed door de NEC-defensie na een combinatie met Vangelis Pavlidis en maakte het af met een wippertje.

Nadat de 0-2 alsnog was gevallen, volgde ook alsnog het tweede doelpunt van Karlsson. De Zweed kwam los en schoot raak, weer op aangeven van Pavlidis. De Griek leverde zo de assist voor alle goals van AZ. Met de overwinning blijft ook de hoop op een derde eindklassering in de Eredivisie levend, tevens is de club zeker van de vierde plek en dus een ticket voor Europees voetbal. Nummer vijf FC Twente wordt door de overwinning op afstand gehouden.

NEC Nederland

AZ Nederland

AZ Nederland

Eredivisie

Stand Eredivisie 2022/2023

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Feyenoord
34
25
7
2
81-30
+51
82
2
PSV
34
23
6
5
89-40
+49
75
3
Ajax
34
20
9
5
86-38
+48
69
4
AZ
34
20
7
7
68-35
+33
67
5
FC Twente
34
18
10
6
66-27
+39
64
6
Sparta Rotterdam
34
17
8
9
60-37
+23
59
7
FC Utrecht
34
15
9
10
55-50
+5
54
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.