Situatie met Vertonghen opent UEFA de ogen: pleidooi voor extra wissel

Reacties

De UEFA gaat er bij de FIFA en de internationale spelregelcommissie IFAB voor pleiten om een extra wissel toe te staan voor spelers die een mogelijke hersenschudding hebben opgelopen.

Situatie met Vertonghen opent UEFA de ogen: pleidooi voor extra wissel

Onlangs werd al bekend dat de Europese voetbalbond het protocol aangaande spelers die hoofdletsel oplopen wil herzien. In gesprek met Sky Sports meldt UEFA-preses Aleksander Ceferin dat er vanaf 2021 een extra wissel mogelijk moet zijn voor dit soort gevallen, om zo de druk op leden van de medische staf te verminderen.

Momenteel is het beleid van de UEFA dat een scheidsrechter het duel meteen moet stilleggen bij een mogelijke hersenschudding. Clubdokters hebben vervolgens maar drie minuten de tijd om te bepalen of een speler fit genoeg is om het duel te vervolgen.

Ceferin geeft toe dat de situatie met Jan Vertonghen tijdens de Champions League-wedstrijd tussen Tottenham Hotspur en Ajax hem heeft doen inzien dat er iets moet gebeuren. Na ruim een half uur ging Vertonghen de lucht in bij een voorzet, maar kopte hij tegen het achterhoofd van teamgenoot Toby Alderweireld - en daar kwam nog een arm van Ajax-doelman Andre Onana bij. Vertonghen probeerde het nog even, maar ging daarna toch misselijk naar de kant.

'Na de situatie met Vertonghen was ik bang dat er iets zou gebeuren', zegt Ceferin. 'Het was heel duidelijk dat hij zich niet goed voelde toen hij het veld weer betrad, hij had wel dood kunnen gaan. We gaan hierover in gesprek met de FIFA. Het scheelt al veel als je tien minuten de tijd krijgt om een hersenschudding vast te stellen. Nu is het gekkenwerk. En je kunt daardoor overlijden. Als er iets gebeurt, krijgen we voor altijd spijt. Helpen we één op de één miljoen spelers, dan is het al de moeite waard.'

Ceferin ziet geen beren op de weg om de maatregel erdoorheen te krijgen. 'De regelwijziging heeft geen enkele invloed op het spel. De FIFA is heel, heel geïnteresseerd in dit thema.'

De spelersvakbond FIFPro pleit al geruime tijd voor aanscherping van het protocol. Onlangs spraken we hierover met Vincent Gouttebarge, het hoofd medische zaken van de organisatie.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.