Sinds deze goal wil ieder Grieks jongetje Angelos Charisteas zijn

Reacties

Angelos Charisteas speelde in Nederland voor Ajax en Feyenoord, maar werd in zijn tijd in Nederland vaker beschimpt dan bejubeld. Dat is in zijn vaderland wel anders: in Griekenland kan hij niet normaal over straat. En dat allemaal dankzij de goal die Charisteas vandaag zestien jaar geleden maakte.

Sinds deze goal wil ieder Grieks jongetje Angelos Charisteas zijn
© Pro Shots

Een groot voetballand, nee, dat is Griekenland toch niet. Het winnen van het EK in 2004 mag dan ook met recht een klein mirakel genoemd worden. De Grieken bleken op het toernooi in Portugal de fitste ploeg en versloegen in de finale het gastland. Een rake kopbal van Charisteas, uit een corner van Angelos Basinas, was voldoende voor de eindzege.

Sinds dit doelpunt is Charisteas in het land van de Goden de voetbalgod. 'Het beste moment in mijn leven', beschreef hij het moment eerder in gesprek met VI. 'Hierna is alles veranderd voor mij. Ik kon niet meer over straat zonder herkend te worden, alle deuren gingen open. Ik vond het heel moeilijk me dat te realiseren. Het is soms nog raar te beseffen dat deze overwinning zo belangrijk is geweest voor het Griekse volk. Ik ben daar verantwoordelijk voor, dat voelt vreemd. Ik noem het nog altijd een wonder. Wat wij als ploeg hebben gedaan, kon eigenlijk niet. Maar het gebeurde wel.'

© Pro Shots

De zege op Portugal betekende al de tweede overwinning op het thuisland tijdens het EK. Griekenland was ook in de openingswedstrijd te sterk (1-2), maar speelde vervolgens gelijk tegen Spanje en verloor van Rusland. Bij een remise tussen Spanje en Portugal zou Griekenland zijn uitgeschakeld, maar een treffer van Nuno Gomes zorgde ervoor dat de ploeg van Otto Rehhagel in het toernooi bleef. De Grieken versloegen hierna Frankrijk en Tsjechië met een minimaal verschil (1-0) en werden ook in de eindstrijd met de kleinst mogelijke marge de winnaar.

De meest onterechte kampioen aller tijden? Daar wil Charisteas niets van weten. 'We speelden een stabiel toernooi. We hebben het gastland twee keer verslagen en Spanje, Frankrijk en Tsjechië uitgeschakeld. Als dat lukt, win je terecht. De Tsjechen waren trouwens in mijn ogen toen het beste team van het toernooi. De Portugezen bezweken onder de druk. De stress van het thuisland in de finale, het gevoel dat ze niet nóg eens van ons mochten verliezen... Het was voor ons de ideale positie.'

Lees in onderstaand artikel de volledige terugblik van Angelos Charisteas op de EK-winst van 2004.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.