Simeone verliest zijn laatste krijger van het eerste uur

Reacties

Het vertrek van Juanfran is het symbolische einde van een succesgeneratie bij Atlético Madrid. De transformatie van het basiselftal door Diego Simeone is nu helemaal compleet.

Simeone verliest zijn laatste krijger van het eerste uur

El Cholo zit op 7 januari 2012 voor het eerst op de bank als trainer van Atlético. Het basiselftal van toen roept mooie herinneringen op. Thibaut Courtois is de keeper en de spelmaker is nog Diego, de sierlijke Braziliaan die momenteel nog onder contract staat bij Flamengo. Hij moet het beest voorin, Radamel Falcao, voeden met steekpasses. Niet toevallig speelt Atlético met 0-0 gelijk bij Málaga. Een nieuw tijdperk wordt ingeluid, de periode waarin Atlético uitgroeit tot de defensief sterkste ploeg van Spanje.

Juanfran verovert onder Simeone uiteindelijk een vaste plek als rechtsback, maar is bij het debuut van de Argentijn nog rechtsbuiten. Dat is de Spanjaard ook altijd geweest in de jeugdopleiding van Real Madrid. Slagen bij De Koninklijke lukt niet, via Osasuna belandt hij in 2011 bij Atlético. Daar ontpopt hij zich betrouwbare vleugelverdediger met veel loopvermogen en voldoende intelligentie om zich zonder veel fysieke kracht defensief staande te houden. Hij wordt een van de vertrouwelingen van Simeone, net als Diego Godín en Filipe Luís. Ook die twee vertrekken deze zomer uit Madrid, waardoor niemand van het basiselftal van januari 2012 over is.

De opstelling van Atlético bij het debuut van Diego Simeone als trainer van de Madrilenen.
De opstelling van Atlético bij het debuut van Diego Simeone als trainer van de Madrilenen.

Bij het afscheid van Juanfran zijn alle trofeeën die hij gewonnen heeft donderdagmiddag nog uit het museum gehaald. Het is indrukwekkend. Uitgestald staan de trofeeën die horen bij het twee keer winnen van de Europa League, het twee keer winnen van de Europese Super Cup, het veroveren van de Spaanse beker en Super Cup en de prijs voor landstitel in het seizoen 2013/14. Het ontbreken van de Champions League-bokaal doet pijn bij Los Colchoneros. Juanfran is de man van de gemiste penalty in de finale van 2016 tegen Real Madrid, twee jaar eerder is in de eindstrijd in de verlenging al verloren van de stadgenoot.

Juanfran heeft in totaal 355 wedstrijden voor Atlético gespeeld. Zijn Real-verleden is helemaal naar de achtergrond verdrongen. De 22-voudig international zegt bij zijn afscheid ook: 'Het is een eer dat ik als een clublegende wordt gezien en ik hoop snel terug te keren, want dit is mijn thuis. Hier heb ik de mooiste jaren van mijn carrière beleefd. Ik kwam met een Real-verleden en uit een Real-familie, maar dat is snel veranderd. Na de magie gevoeld te hebben, vertrek ik als een indiaan (refererend aan een van de bijnamen, red.).'

Het is nog onduidelijk waar de toekomst van Juanfran ligt. Hij heeft een voorstel van Atlético om zijn contract met één jaar te verlengen dankbaar afgewezen. Hij is slechts een van de velen die vertrekt, Filipe Luís, Godín, Lucas Hernández en Antoine Griezmann gaan ook. Lucas heeft al een contract getekend bij Bayern München, bij de anderen is de stemming officieel nog onbekend. Al wordt Griezmann genoemd als Barcelona-aanwinst en is Godín hard op weg naar Internazionale.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Meer Atlético Madrid
Meer over Atlético Madrid
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.