Sheffield komt curieus VAR-moment te boven en bezorgt Spurs nieuwe tik

Tottenham Hotspur heeft in eigen huis een nieuwe tik te verwerken gekregen. Een doelpunt van het verrassend goed presterende Sheffield United werd om een wel héél bijzondere reden afgekeurd, maar de bezoekers kwamen die domper te boven. Op de andere velden was er wisselend succes voor de Nederlanders.

Tottenham Hotspur
1 - 1
Sheffield United

Tottenham is dit seizoen volop aan het ploeteren. De Londenaren stonden tot zaterdag elfde in de Premier League, en ook het thuisduel met de promovendus leverde een nieuwe domper op. Met Michel Vorm, Toby Alderweireld en Christian Eriksen op de bank, terwijl Jan Vertonghen ontbrak vanwege een blessure, maakte de thuisploeg in de eerste helft namelijk wederom een belabberde indruk.

Dat het halverwege 0-0 stond, was meer geluk dan wijsheid. De bezoekers zetten Spurs volop onder druk en kregen via John Fleck (zijn schot werd gekeerd) en John Lundstram (snoeihard tegen de paal) goede kansen, terwijl Eric Dier ontsnapte aan zijn tweede gele kaart. Ook na de pauze begon Sheffield enthousiast, maar uit de eerste de beste kans scoorde de thuisploeg direct.

Daar ging een fout van verdediger Enda Stevens aan vooraf. Hij nam de bal verkeerd aan, waardoor Heung-Min Son de 1-0 kon binnenprikken. Vrijwel direct daarna leek Stevens zijn blunder goed te maken, door de assist te geven op de 1-1 van David McGoldrick. Dat feestje ging echter niet door, en wel om een héél wrange reden. De VAR keek liefst vier minuten naar het doelpunt, en constateerde vervolgens dat Lundstram in aanloop naar de treffer met een kleine teen buitenspel had gestaan (zie screenshot hieronder). Hij keurde de goal dan ook af, tot woede van alles en iedereen bij The Blades.

Wie dacht dat dat opmerkelijke moment een wake-upcall zou zijn voor Spurs, kwam bedrogen uit. Sheffield produceerde in de slotfase namelijk alsnog de gelijkmaker. George Baldock gaf vanaf de rechterkant een voorzet, Spurs-verdediger Dier en Chris Basham raakten de bal niet aan, waarna die bal in de verre hoek plofte voor 1-1. Daardoor stijgt Sheffield voorlopig naar de verrassende vijfde plek in de Premier League, waarmee de promovendus ver boven zijn stand leeft, terwijl Tottenham maar blijft kwakkelen.

Southampton
Southampton
1 - 2
Everton
Everton

Het bezoek aan St. Mary's was voor Everton het slotstuk van een zeer bewogen week, die vorig weekend begon met de horrorblessure van André Gomes. The Toffees kregen zaterdag al na vier minuten een opsteker. Een corner van Gylfi Sigurdsson werd doorgekopt door Mason Holgate, waarna Tom Davies bij de tweede paal klaarstond om de 0-1 binnen te koppen. Dat was zijn eerste goal in 553 dagen, opvallend genoeg scoorde hij toen óók tegen Southampton. Zijn goal was het hoogtepunt van een eerste helft waarin de thuisploeg werkelijk niets liet zien.

En dat terwijl de fans van The Saints hoe dan ook eerherstel wilden zien van de ploeg van manager Ralph Hasenhüttl. De vorige thuiswedstrijd was namelijk de vernederende 0-9 (!) nederlaag tegen Leicester City. Om een nieuwe dreun te voorkomen bracht Hasenhüttl halverwege Sofiane Boufal, en dat sorteerde effect. Kort na de pauze gaf hij een lage voorzet op Danny Ings, die de gelijkmaker binnentikte.

Toch volgde er nog een nieuwe dreun voor Southampton, aangezien Richarlison een kwartier voor tijd de 1-2 eindstand bepaalde. De vraag is nu hoeveel tijd Hasenhüttl nog krijgt, aangezien zijn ploeg alleen nog het Norwich City van Tim Krul onder zich houdt.

Newcastle United
2 - 1
AFC Bournemouth

Op St. James' Park was Jetro Willems zaterdagmiddag basisklant Nathan Aké en wisselspeler Arnaut Danjuma Groeneveld de baas, al zag het er daar vlak voor rust nog niet naar uit. Op dat moment stond Bournemouth namelijk op 0-1, door een ingestudeerde corner. Ryan Fraser nam een hoekschop kort op de zich aanbiedende Joshua King, die de bal kaatste, terwijl Liverpool-huurling Harry Wilson positie koos rond de penaltystip en daardoor op de goede plek om een lage voorzet van Fraser binnen te schieten: 0-1.

Dankzij goals vlak vóór en vlak ná rust draaide Newcastle het echter helemaal om. Eerst kon DeAndre Yedlin scoren omdat een van richting veranderd schot in zijn voeten kwam, na de pauze frommelde verdediger Ciaran Clark de 2-1 binnen. Daar bleef het ook bij, ook de ingevallen Danjuma kon niets meer aan de achterstand veranderen.

Burnley
Burnley
3 - 0
West Ham United

Erik Pieters begon bij de thuisploeg als reserve, en zag dus vanaf de bank hoe zijn ploeggenoot Ashley Barnes van dichtbij de 1-0 binnentikte, nadat James Tarkowski de bal uit een corner met zijn hoofd had teruggelegd. Dat bleek het startsein voor een wanvertoning van West Ham, dat uit de voorgaande zes wedstrijden niet meer dan twee punten wist te slepen.

De 2-0 van Chris Wood werd (na uitgebreid overleg met de VAR) nog afgekeurd wegens buitenspel, maar op slag van rust telde een tweede goal van de spits - na een dramatische fout van Fabián Balbuena - wél. Na rust werd het nog erger voor de ploeg van basisklant Sébastien Haller, toen keeper Roberto Jiménez een hoge voorzet wat knullig in zijn eigen doel bokste. Donkere wolken pakken zich derhalve samen voor West Ham-manager Manuel Pellegrini, zijn ploeg staat inmiddels zestiende.