Sergiño Dest, nieuwe attractie van Barcelona

Reacties

In een seizoen waarin Barcelona worstelt met allerlei problemen zorgen de jonge talenten voor de nodige lichtpuntjes. Ansu Fati, Pedri en Óscar Mingueza braken op imponerende wijze door, maar ook Sergiño Dest maakt indruk in Camp Nou.

Sergiño Dest, nieuwe attractie van Barcelona
© Pro Shots
‘Bayern München is ook een fantastische club, eveneens wereldtop. Maar zij zijn al een soort machine. Bij Barcelona is onder Ronald Koeman een nieuw project van start gegaan. Ik denk dat ik daar een onderdeel in kan zijn en dat ik er meer speelminuten kan gaan maken. Het was een heel moeilijke keuze, maar ik zie hier wat meer kansen. En Barça is mijn droomclub.’

In een uitgebreid interview in de Voetbal International van eind oktober vertelde Dest over de verdraaid lastige keuze die hij afgelopen zomer moest maken. De jonge vleugelverdediger had de kans om aan te sluiten bij de Champions League-winnaar, maar koos voor de club die juist zo vernederd werd door Bayern. Het is tot nu toe een uitstekende beslissing gebleken, sinds zijn overstap van Ajax speelde Dest zestien van de negentien mogelijke wedstrijden van Barcelona. En dat doet hij niet anoniem.

Succesvolle dribbels
Lionel Messi 60
Frenkie de Jong 25
Sergiño Dest 15
Trincão 14
Ousmane Dembélé 13

Net als in zijn tijd bij Ajax speelt Dest vol bravoure. Als hij aan de bal komt, gaat de blik eerst vooruit. Omdat bij Barcelona veel spelers graag naar binnen komen, ligt er voor Dest vaak veel ruimte aan de rechterflank. Daar komt de rechtsachter vaak in een één-tegen-één situatie en daar weet hij wel raad mee. Alleen Lionel Messi en Frenkie de Jong speelden dit seizoen namens Barcelona vaker een tegenstander uit dan Dest, die beduidend minder minuten speelde. Het is een kwaliteit waar hij zich terdege van bewust is.

‘Er zijn genoeg dingen die ik nog kan verbeteren. Verdedigend wil ik positioneel beter staan, ik wil beter kunnen koppen en aanvallend wil ik werken aan mijn rendement. Ik ben snel en kan heel goed een man passeren, binnendoor of buitenom. Maar daar moet wel altijd een vervolg op komen in de vorm van een goede voorzet of een goed schot. Het gaat uiteindelijk altijd om winnen en daar heb je rendement uit je acties voor nodig.’

Afgelopen speelronde koos Koeman voor een 3-4-3-systeem en dus hadden Dest en Jordi Alba nog meer vrijheid om zich met het aanvalsspel te bemoeien. Die rol als wingback past de twintigjarige Amerikaan goed. Met zijn snelheid en individuele actie zorgt hij voor de diepgang die het aanvalsspel van Barça zo nodig heeft en houdt hij het veld breed. Bovendien zorgt hij voor onvoorspelbaarheid in het positiespel.

Als wingback was Dest tegen Valladolid één van de uitblinkers. Hij verstuurde vijf key passes en creëerde zo de meeste kansen van alle Barcelona-spelers, ook meer dan Messi. Niet geheel toevallig gaf Dest tegen Valladolid ook zijn eerste assist, dat hadden er zelfs twee kunnen zijn als het vizier van Martin Braithwaite op scherp had gestaan.

Desalniettemin is het duidelijk dat Dest op twintigjarige leeftijd al een belangrijk wapen is geworden bij Barcelona, een wapen dat in het nieuwe systeem alleen nog maar meer gebruikt zal worden.

Programma speelronde 16 La Liga


Di 29 dec. 2020

Wo 30 dec. 2020

Do 31 dec. 2020

LaLiga

Stand LaLiga 2020/2021

Spanje

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Atlético Madrid
38
26
8
4
67-25
+42
86
2
Real Madrid
38
25
9
4
67-28
+39
84
3
Barcelona
38
24
7
7
85-38
+47
79
4
Sevilla
38
24
5
9
53-33
+20
77
5
Real Sociedad
38
17
11
10
59-38
+21
62
6
Real Betis Sevilla
38
17
10
11
50-50
0
61
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
La Liga Awards: Real grote winnaar, Messi grote afwezige, Pjanic grootste miskoop
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Barcelona
Meer over Barcelona
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.