Sensationele Sancho dendert door en is Messi en Lewandowski voorbij

Reacties

Jadon Sancho maakte zondag tegen SC Paderborn de eerste hattrick uit zijn loopbaan en bouwt daarmee verder aan zijn steeds indrukwekkender wordende statistieken van dit seizoen. De aanvaller van Borussia Dortmund is Robert Lewandowski en Lionel Messi inmiddels voorbij.

Sensationele Sancho dendert door en is Messi en Lewandowski voorbij
© Pro Shots

Sancho begon in de eerste drie wedstrijden na de corona-onderbreking nog op de bank, maar verscheen tegen Paderborn weer aan de aftrap. Met drie doelpunten was zijn aandeel in de uiteindelijke 1-6 overwinning enorm. Na 27 speelronden staat de teller nu op zeventien doelpunten en zestien assists in de Bundesliga.

Door zijn glansoptreden in Paderborn is Sancho bijna de Most Valuable Player uit de vijf grootste Europese competities. De Engelsman heeft Bundesliga-topscorer Robert Lewandowski en Ballon d'Or-houder Lionel Messi ingehaald en alleen Ciro Immobile nog voor zich staan. De spits van Lazio was tot dusver bij 34 competitiegoals direct betrokken, Sancho staat op 33.

Naam: Club: Goals: Assists: Totaal:
Ciro Immobile Lazio (ITA) 27 7 34
Jadon Sancho Dortmund (DUI) 17 16 33
Robert Lewandowski Bayern München (DUI) 29 3 32
Lionel Messi Barcelona (SPA) 19 12 31
Timo Werner RB Leipzig (DUI) 24 7 31

In totaal staat Sancho, bezig aan zijn derde seizoen in Duitsland, na zijn hattrick van zondagmiddag op dertig Bundesliga-goals. Hij is de jongste speler die deze kaap heeft gerond: het record stond op naam van Kai Havertz, die echter een paar maanden ouder is dan Sancho en zijn eerste plaats daarom moet afstaan. Havertz staat dit seizoen overigens op elf competitietreffers.

Naam: Leeftijd:
Jadon Sancho 20 jaar, 67 dagen
Kai Havertz 20 jaar, 270 dagen
Klaus Fischer 20 jaar, 284 dagen
Dieter Müller 20 jaar, 334 dagen
Horst Köppel 21 jaar, 21 dagen
Uli Hoeness 21 jaar, 29 dagen
Gerd Müller 21 jaar, 30 dagen

Voor Borussia Dortmund staan er dit seizoen nog vijf competitiewedstrijden op het programma. Daarin gaat Sancho proberen om zijn cijfers nog wat verder op te krikken en nog wat meer records te breken. Hij is nu al de eerste Bundesliga-speler met in een seizoen minstens vijftien goals én assists achter zijn naam en staat met zijn zeventien doelpunten op gelijke hoogte met Kevin Keegan als Engelsman met meeste Bundesliga-goals in een voetbaljaar. Keegan heeft dit record sinds het seizoen 1978/79 in handen.

Ook een record van Klaus Fischer wordt bedreigd door Sancho. Fischer maakte in het seizoen 1969/70 negentien competitiedoelpunten en is sindsdien de man met de meeste Bundesliga-goals in een seizoen voor de 21ste verjaardag. Sancho heeft nog maar twee goals nodig om dit record over te nemen én de interesse van de Engelse topclubs nog wat verder aan te wakkeren. De vraag is natuurlijk: is Sancho nog wel te betalen? Bij dit soort waanzinnige statistieken hoort nu eenmaal ook een waanzinnige transfersom.

'Sancho ruilen tegen Alexis Sánchez is als een Ferrari ruilen tegen een DAF'
Bekijk hier al onze video's
Meer J. Sancho
Meer over J. Sancho
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.