Sensationele Ødegaard maakt einde aan Groningse wederopstanding

Vitesse gaat voor het tweede seizoen op rij tegen FC Utrecht spelen in de finale van de play-offs om Europees voetbal. Aan de hand van een ontketende Martin Ødegaard maakten de Arnhemmers de nederlaag uit de heenwedstrijd goed. Op de overwinning was niets af te dingen, al werd het in de slotfase nog even spannend.

Vitesse
Vitesse
3 - 1
FC Groningen

Een tamelijk pover Vitesse ging in het heenduel in Groningen nog met 2-1 onderuit, maar leek dinsdagavond in de eigen Gelredome totaal niet op dat kleurloze elftal van afgelopen zaterdag. De Arnhemmers wervelden in de eerste helft voorbij FC Groningen, daarbij gesteund door een droomstart. Al na 68 seconden was het raak. Na slecht uitverdedigen van Ludovit Reis bezorgde Thulani Serero de bal met een handige voetbeweging bij Ødegaard, die de 1-0 liet aantekenen met een koele schuiver.

Zijn razendsnelle treffer bleek de aanzet voor een absolute glansrol van het Noorse supertalent. Een puntgave voorzet van de Real Madrid-huurling kon door Bryan Linssen niet worden binnengekopt, maar na een klein halfuur was Ødegaard in een paar minuten tijd goed voor twee assists. Eerst was hij met een fantatische steekpass de aangever bij de 2-0 van Tim Matavz, die al vallend bijzonder knap afrondde. Niet veel later kopte de Sloveense goalgetter een afgemeten corner van Ødegaard binnen.

Tim Matavz juicht na een van zijn twee doelpunten tegen FC Groningen.

Tien minuten voor rust had Ødegaard zijn hattrick aan assists al kunnen completeren, maar uit een wederom perfect neergelegde vrije trap schoot Maikel van der Werff de bal hoog over. Pas kort voor rust klopte FC Groningen voor het eerst serieus op de deur. Kaj Sierhuis dook na een scherpe voorzet vanaf de linkerflank plotseling vlak voor de neus van Remko Pasveer op, maar de Vitesse-keeper redde knap op de inzet van de spits.

Na rust ging Ødegaard vrolijk door met regisseren, vooral bij standaardsituaties toonde hij zijn klasse. Een volgende vrije trap van zijn voet kwam via Van der Werff bij Linssen, maar nadat laatstgenoemde de bal achter Padt had geramd, vlagde de grensrechter voor buitenspel. Uit een corner van de Noor probeerde Mohamed Dauda het even later met een listig hakje, maar Sierhuis stond op de goede plek om de bal van de lijn te halen. En diezelfde Dauda kopte een paar minuten later een hoekschop van wederom Ødegaard tegen een ploeggenoot aan.

Na een uur spelen ging er met Matavz een van de twee uitblinkers (onder luid applaus) naar de kant, waardoor Ødegaard de spotlights nog een halfuur voor zichzelf had. Hij bleef uitblinken, maar een nieuwe assist kwam er niet, mede omdat Van der Werff op aangeven van de spelmaker de paal raakte. En dus bleef FC Groningen in de wedstrijd. Sterker nog: na een mooie actie van invaller Mo El Hankouri tikte Sierhuis tien minuten voor tijd de 3-1 binnen, waardoor één doelpunt voor de bezoekers plotseling weer genoeg was.

Die goal was echter niet meer dan een oprisping. De verlossende treffer kwam er niet meer voor de ploeg van trainer Danny Buijs, ook niet na een scrimmage in de dying seconds. Daarmee eindigt de wederopstanding van FC Groningen, dat zich na een dramatische eerste seizoenshelft vol degradatiestress knap naar de play-offs knokte. Een ultieme beloning komt er dus niet.

Door de zege heeft Vitesse zich voor het tweede seizoen op rij geplaatst voor de finale van de play-offs. Net zoals vorig jaar is FC Utrecht (dat voor de vierde keer op rij in die eindstrijd staat) daarin de tegenstander. Destijds kwam Vitesse na een 3-2 thuiszege en een 1-2 in de Domstad als winnaar uit de bus. Saillant detail: ook in 2012 en 2015 bereikten de Arnhemmers de finale van de nacompetitie, beide keren (na clashes met RKC Waalwijk en SC Heerenveen) sloten ze die play-offs als winnaar af.