Senegal schrijft geschiedenis: Mané zorgt voor eerste Afrika Cup-eindzege

Reacties

Senegal heeft zondagavond historie geschreven door voor het eerst in de geschiedenis van het land het toernooi om de Afrika Cup te winnen. In het Kameroense Yaoundé werd Egypte na penalty's (4-2) verslagen. Sadio Mané ging van schlemiel naar held door in de reguliere speeltijd een penalty te missen, maar de beslissende in de serie wel te maken.

Senegal schrijft geschiedenis: Mané zorgt voor eerste Afrika Cup-eindzege
© Imago
Senegal
Senegal
ns
0 - 0
Egypte
Egypte

De finale in Stade d'Olembé was nog nauwelijks begonnen of een sleutelmoment van de wedstrijd diende zich meteen aan. Een charge van Egyptenaar Mohamed Abdel Monem liet arbiter Victor Gomes geen andere keus dan naar de penaltystip te wijzen. Terwijl Sadio Mané zich over de bal boog, zocht Mohamed Salah contact met zijn keeper Gabaski. Met succes: na het korte praatje schoot de sterspeler van Senegal de bal hard op de vuisten van Gabaski (zie onder).

Rond het half uur meldde Salah zich voor het eerst gevaarlijk bij het Senegal-doel. Met een fraaie actie, die hij van de rechterkant inzette, dribbelde hij naar binnen maar het schot kon makkelijk opgeraapt worden door Edouard Mendy. Vlak voor rust lag Mendy opnieuw in de weg. De Chelsea-keeper tikte met een fraaie duik Salah’s poging uit de rechterkruising. Hoewel beide ploegen nadrukkelijk naar de openingstreffer zochten, was de stand bij rust onveranderd.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Na de pauze was het spelbeeld niet anders. Aan de hand van zowel Salah als Mané zochten beide ploegen naar mogelijkheden maar tot grote kansen leidde dit niet, mede door oplettend keeperswerk van zowel Gabaski als Mendy. In de laatste fase speelde de vermoeidheid op, namen de overtredingen aan beide zijden toe en maakten beide elftallen zich op voor de verlenging.

Verlenging
Voor Egypte betekende dat de vierde verlenging tijdens het eindtoernooi. Hierin diende zich al vlug een grote kans voor Bamba Dieng aan. De aanvaller van Olympique Marseille werd diep gestuurd en vond de ruimte voor het schot, maar Gabaski voorkwam met een snelle reflex erger voor Egypte. Diezelfde Gabaski moest bij de eerstvolgende kans, opnieuw van Dieng, gestrekt om de bal uit de hoek te halen.

Toen het spel al lang niet meer mooi was en puur aankwam op strijd, perste Dieng er in de 116ste minuut andermaal een schot uit. Zijn dwarrelende poging werd vakkundig gekeerd door Gabaski, die niet voor het eerst in de goede hoek lag. In de aanval daarna waagde Mahmoud Hamdy van iets dichterbij eenzelfde poging, maar zijn knal werd gekeerd door Mendy.

Mané
Gescoord werd er niet meer waarna de strafschoppenserie de beslissing bracht. Net als in eerdere duels raadpleegde Gabaski opnieuw zijn waterfles, wat hem in het gewonnen duel met Kameroen ook al soelaas bracht. In de serie miste Abdel Monem namens Egypte, maar in de beurt daarna deed Bouna Sarr hetzelfde. Nadat Mohanad Lasheen faalde namens Egypte, schoot Mané zijn land naar de eindzege.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.