Senegal door na golden goal

Senegal heeft ten koste van Zweden de kwartfinale bereikt. De WK-debutant leek aan het einde van haar krachten, maar sloeg in de verlenging toe. Uitblinker Henri Camara was de gevierde man bij Senegal.

Zweden had zich voorgenomen de opbouw van Senegal vroeg te storen. De Scandinavische ploeg slaagde in de openingsfase met verve in die opzet, waardoor de Afrikaanse WK-debutant niet in haar spel kwam. De druk van Zweden resulteerde in een overwicht en dito kansen. Een ingestudeerde vrije trap zette Olof Mellberg vrij voor Sylva, die knap redde. Magnus Svensson schoot uit de rebound naast. Na elf minuten was het wel raak. De eerste corner van Anders Svensson werd ten koste van een nieuwe hoekschop onschadelijk gemaakt, de tweede was de basis voor de 1-0. Henrik Larsson was bij de eerste paal keeper Sylva te vlug af: 1-0.

Met het beoogde resultaat op zak, de voorsprong, stapte Zweden over op het vertrouwde spel. Steunend op de sterke defensie en loerend op een counter werd het spel aan Senegal gelaten. Ondanks de solide Zweedse afweer was Senegal, dat aantrad zonder de geschorsten Salif Diao en Khalilou Fadiga, enkele malen dichtbij de gelijkmaker. In de 25e minuut scoorde de ploeg van Bruno Metsu zelfs. Pape Bouba Diop passeerde de Zweedse keeper Magnus Hedman, maar de middenvelder stond op het randje van buitenspel. Het doelpunt werd dan ook afgekeurd. El Hadji Diouf stond aan de basis van de doelkans, zoals veel Senegalese aanvallen in de eerste helft begonnen bij de aanvaller van RC Lens. Maar Diouf viel ook op door zijn te ver doorgevoerde acties, die vaak werden besloten met duikeling.

De gelijkmaker kwam acht minuten voor rust. Henri Camara controleerde de bal op de rand van het strafschopgebied met zijn borst en passeerde twee Zweedse verdedigers. Zijn schot was niet echt hard, maar voldoende geplaatst om Hedman kansloos te laten. Na de 1-1 veranderde het wedstrijdbeeld niet. Senegal viel aan, Zweden verdedigde. De Afrikaanse ploeg kreeg verschillende kansen om met een voorsprong te kleedkamer op te zoeken. Maar omdat Lamine Diatta een vrije kopkans liet liggen, gingen de ploegen met een 1-1 de rust in.

Ook in de tweede helft had Senegal het beste van het spel. Zweden, dat waarschijnlijk meer last had van de omstandigheden, moest zich beperken tot verdedigen. Slechts een enkele keer kwamen de Scandinaviërs eruit. Zo had Marcus Allbäck ruim een half uur voor het einde de 2-1 op zijn voet, maar evenals Anders Svensson enkele minuten later faalde de Zweed in de afwerking. Senegal had meer dreiging in haar spel. Vooral de opkomende backs Omar Daf en Ferdinand Coly kregen veel vrijheid. Maar geen van beide ploegen kon echt overtuigen in de teleurstellende wedstrijd, die naarmate de verlenging dichterbij kwam meer in evenwicht kwam.

Het inbrengen van Zlatan Ibrahimovic voor middenvelder Alexandersson speelde daarbij een rol. Met de Ajax-spits, die in de reguliere speeltijd twee keer de 2-1 had kunnen scoren, kon Zweden meer vooruit spelen. Dat bleek ook in de noodzakelijke verlenging. De Scandinaviërs hadden pech dat de schitterende actie van Anders Svensson geen passend slot kreeg. De middenvelder maakte zich goed vrij met een pirouette, maar het schot eindigde op de kruising. Tegen de verhouding in zorgde Senegal voor een onverwachte wending. Pape Thiaw zette met een hakballetje de Zweden op het verkeerde been. Henri Camara bekroonde daarna zijn goede wedstrijd met een individuele actie en schot, dat via de binnenkant van de paal achter Magnus Hedman verdween: 2-1.