Selectie Esbjerg zegt vertrouwen op in Hyballa, eigenaar reageert: 'Belachelijk'

Reacties

De positie van Peter Hyballa bij Esbjerg fB is verder onder druk komen te staan. Liefst 21 spelers uit de selectie van de Deense club hebben in een brief aan de directie het vertrouwen in de Duitse trainer en zijn staf opgezegd. 

Selectie Esbjerg zegt vertrouwen op in Hyballa, eigenaar reageert: 'Belachelijk'
© Pro Shots

In Deense media gaat het al langer over de werkwijze van Hyballa, die niet zou stroken met de (voetbal)cultuur. De 45-jarige ex-trainer van NEC en NAC Breda was aangesteld om een aantal veranderingen door te voeren binnen de club, maar gaat in de ogen van de spelers zijn boekje te buiten. Het leidde tot klachten vanuit de spelersgroep, maar de directie schaarde zich achter de nieuwe trainer.

Bedreigende, sekistische en vernederende opmerkingen zouden meer regel dan uitzondering zijn sinds Hyballa het stokje heeft overgenomen van de in mei ontslagen IJslander Ólafur Helgi Kristjánsson. De spelers van Esbjerg hebben er nu genoeg van en vragen de directie van de club om actie te ondernemen. Omdat een reactie uitbleef, is de brief nu geopenbaard en in handen van Ekstra Bladet.

In de ogen van de 21 spelers is Hyballa als mens en professional niet in staat om de selectie te leiden. 'Dit manifesteert zich onder anderen in het feit dat een aantal spelers geblesseerd is geraakt door de harde manier van trainen, waarbij niet individueel wordt gedoseerd.' Ook een oude clubarts zou zich zorgen maken om de werkwijze van Hyballa, die ook niet zou luisteren naar de fysiotherapeut van de club.

Foto's 
Daarnaast wordt Hyballa dus verweten dat hij spelers dagelijks bedreigt en bespot. 'Volgens ons kan dit alleen worden geïnterpreteerd als stelselmatige pesterijen, die de in de voetballerij toch al opgerekte grenzen ver overschrijden.' Zo zouden er foto's worden genomen van spelers in ontbloot bovenlijf om hun fitheid te meten. 'Wij eisen dat deze foto's worden verwijderd van de telefoon in kwestie.'

De spelersgroep wenst geen namen te noemen, maar geeft wel een paar voorbeelden. Zo zou één speler herhaaldelijk dik zijn genoemd door Hyballa, die hem al diverse keren bij zijn lichaam zou hebben gegrepen om dat duidelijk te maken. Een andere speler wordt een 'stom paard' genoemd, terwijl Hyballa weer een andere speler met de vlakke hand hard op de rug en borst zou hebben geslagen.

Zo zijn er volgens de spelersgroep nog meer voorbeelden van de door hen gehekelde werkwijze van Hyballa, die eerder via Deense media zelf al stelde zich van geen kwaad bewust te zijn. De selectie is het echter beu en vindt dat er geen sprake is van een situatie die spelers beter maakt. Daarom hebben zij de directie geïnformeerd dat zij alle respect voor de trainer kwijt zijn.

Eigenaar
De Amerikaanse eigenaar Paul Conway heeft via de krant Jydske Vestkysten gereageerd op de brief van de spelers. 'Dit is zo onprofessioneel, ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. Het kan nooit zo zijn dat de spelers bepalen wie er spelen en wie de trainer is. Onze trainer is Peter Hyballa en we hebben het volste vertrouwen in hem. Daar verandert dit niets aan.'

Conway is vooral verbaasd, omdat hij maandag nog met de spelersgroep heeft gesproken. 'We waren het erover eens dat we vrijdag weer met elkaar zouden praten. Ondertussen komen ze dan met deze brief naar buiten. Ik heb dit gedrag nog nooit meegemaakt, het is belachelijk', aldus Conway, die wel een oplossing weet: de spelers in kwestie kunnen hun contract laten ontbinden. 

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.