Seedorf heeft Afrika Cup-ticket bijna beet: 'Het gaat ons zeker lukken'

Reacties

Kameroen hoopt zaterdag een ticket te bemachtigen voor de strijd om de Afrika Cup 2019. De ploeg van bondscoach Clarence Seedorf is dicht bij plaatsing en speelt in de afsluitende groepswedstrijd thuis tegen de Comoren. Seedorf heeft alle vertrouwen in een goede afloop.

Seedorf heeft Afrika Cup-ticket bijna beet: 'Het gaat ons zeker lukken'

Op dit moment staat Kameroen tweede in de groep, twee punten achter Marokko en drie voor de Comoren. De nummers één en twee verzekeren zich van deelname aan het toernooi in Egypte, in juni en juli. Een gelijkspel volstaat zaterdag al voor plaatsing, maar Seedorf mikt hoger dan dat.

'Kameroen zal zich zeker kwalificeren voor de eindronde in Egypte', sprak Seedorf deze week zelfverzekerd tijdens zijn persconferentie in Yaoundé. 'We willen onze groep winnen en dat is ook nog steeds een optie. Maar daarvoor moeten we allereerst winnen van de Comoren.'

Hoge verwachtingen
De verwachtingen in Kameroen zijn hoog: de nationale ploeg is regerend kampioen in Afrika. In 2017 rekende het land onder leiding van de Belg Hugo Broos in de finale af met zevenvoudig winnaar Egypte. Een jaar later moest Broos echter zijn spullen pakken en nam oud-international Rigobert Song het van hem over.

Song werd op zijn beurt na een half jaar op de Onder-23 ploeg gezet: in zijn plaats verscheen Seedorf ten tonele met Patrick Kluivert als zijn assistent. Op dat moment had Kameroen er al één wedstrijd opzitten in de kwalificatiereeks voor de Afrika Cup 2019. Nu is plaatsing dus dichtbij voor de twee oud-internationals van Oranje.

Dinsdag kwam de Minister van Sport en Cultuur langs op het trainingscomplex om de internationals de hand te schudden en hen succes te wensen. In het bijzijn van de bondsvoorzitter keek hij toe tijdens de training en sprak hij met bondscoach Seedorf.

Kritiek
Toch klinkt er, ondanks de positieve vooruitzichten, ook kritiek. In de nationale media wordt bijvoorbeeld aangestipt dat Seedorf bij herhaling kiest voor internationals die actief zijn in Europa. Talenten uit de Kameroense competitie komen onder hem niet aan bod.

'Op dit moment gaat dat niet', verweert Seedorf zich. 'We zitten midden in de kwalificatiereeks en we kunnen het ons niet permitteren om in deze fase te experimenteren. We hebben behoefte aan ervaren spelers.'

Volgens Seedorf is de kloof tussen de spelers die in Europa actief zijn en zij die in de nationale competitie voetballen nog te groot. 'Dat zeg ik met alle respect. Maar we houden de spelers in Kameroen wel in de gaten. Ik voer alleen geen veranderingen door alleen maar om iets te veranderen', zegt Seedorf.

Naast het selectiebeleid worden ook de kortstondige verblijven van Seedorf in Kameroen besproken. Het is journalisten opgevallen dat Seedorf niet 'de beleefdheid' had om in december kennis te komen maken met de nieuwe bondsvoorzitter.

Seedorf wierp in die discussie deze week tegen dat de Kameroense bond geen aanmerkingen heeft op zijn beleid en dat er specifieke afspraken zijn gemaakt over zijn aanwezigheid. Om die reden keerde hij dan ook niet terug naar Afrika na de laatste interland in december.

Balans
Sinds hij Song afloste als bondscoach stond Seedorf in vijf interlands van Kameroen langs de kant: in de kwalificatiereeks tegen Malawi (tweemaal), de Comoren en Marokko en in vriendschappelijk verband tegen Brazilië. Zijn balans beslaat op dit moment één zege, twee remises en twee nederlagen. Het doelsaldo in die zes wedstrijden is twee voor en vijf tegen.

Seedorf kijkt het liefst naar wat nog komt, zegt hij. 'Als wij continu bezig blijven onszelf te verbeteren, dan komen de doelpunten vanzelf. We hebben ook nog wel een aantal verbeterpunten, zoals de standaardsituaties. Daar kunnen we meer uit halen en daar werken we op dit moment ook aan.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.