Seedorf gebruikt methodes vermaarde Amerikaanse basketbalcoach

Reacties

Kameroen werkt onder bondscoach Clarence Seedorf toe naar de jacht op prolongatie van de Afrikaanse titel. De oud-international gebruikt daarvoor ook onorthodoxe methodes.

Seedorf gebruikt methodes vermaarde Amerikaanse basketbalcoach

Zijn rijke ervaring als speler neemt Seedorf mee in zijn trainerscarrière. Zijn nieuwsgierigheid naar andere disciplines komt terug in zijn trainerschap. Zo gebruikt hij in de voorbereiding op het toernooi om de Afrika Cup, naast de voetbalinhoudelijke trainingsvormen, een methode van de vermaarde basketbalcoach Phil Jackson.

In de aanloop naar het laatste oefenduel met Mali laat Seedorf zijn spelers die wedstrijd in gedachten visualiseren, van de warming-up tot het laatste fluitsignaal. Soms onderbreekt hij de stilte, met gedempte stem. Dan benadrukt de bondscoach zijn geloof in de ploeg.

'Jullie zijn gegroeid, individueel en als team', zegt hij bijvoorbeeld. 'Deze groep verdient succes, plezier en een sportieve beloning voor al het goede werk. We gaan op zoek naar onoverwinnelijkheid. Dit is jullie toernooi, dit is jullie moment om geschiedenis te schrijven.'

Na een kwartier is de sessie voorbij en legt Seedorf de achterliggende gedachte uit. Het is geïnspireerd op de werkwijze van Jackson, de legendarische basketbalcoach die met de Chicago Bulls en Los Angeles Lakers de NBA-titels aaneenreeg.

'Een grootheid als Jackson hanteerde deze methode succesvol met sterren als Michael Jordan en Scottie Pippen', weet Seedorf. 'Wie zijn wíj dan om daar geen gebruik van te maken? Ik stimuleer de spelers het ook op hun kamer te doen. Het blijkt dat hetgeen je visualiseert, onderdeel wordt van je onderbewustzijn. We willen onze spelers niet alleen tactisch en fysiek, maar ook mentaal zo optimaal mogelijk prepareren.'

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.