PEC Zwolle is Excelsior gepasseerd op de ranglijst. Mike van Duinen opende zaterdagavond tegen zijn oude werkgever de score en legde daarmee de basis voor de derde competitiezege van PEC in dit seizoen.

PEC Zwolle
2 - 0
Excelsior
Excelsior

Van Duinen maakte in de afgelopen transferperiode de overstap van Excelsior naar PEC en was in de voorbereiding al twee keer trefzeker tegen zijn oude club, in een 5-0 oefenzege. Zaterdag deed hij Excelsior ook in een officiële wedstrijd pijn. Zijn schuiver in de 23ste minuut was zonder meer houdbaar, maar Excelsior-doelman Sonny Stevens ging opzichtig in de fout en kreeg zijn hand niet goed tegen de bal. Daardoor rolde het speeltuig tergend langzaam binnen.

Mounir El Hamdaoui stond voor het eerst in de basis bij Excelsior en met de routinier achter spits Elias Mar Omarsson spelend gingen de bezoekers op zoek naar een antwoord. Pas zes minuten voor rust kwam de eerste kans op de gelijkmaker, toen Hervé Matthys op aangeven van El Hamdaoui op doelman Mickey van der Hart schoot. Een inzet van El Hamdaoui zelf ging net voorlangs.

PEC was in de eerste helft de bovenliggende partij en bleef ook na de onderbreking de aanval zoeken. Dat leverde na tien minuten een verdubbeling van de marge op: Thomas Lam kopte uit een vrije trap van Younes Namli de 2-0 binnen. Niet lang hierna gingen El Hamdaoui en Marcus Edwards er aan de kant van Excelsior uit. Coach Adrie Poldervaart hoopte dat Mikhael Anderson en Robin van der Meer de wedstrijd nog konden kantelen, maar dat gebeurde niet.

'Excelsior had heel weinig in te brengen tegen sterk PEC'

Thuisploeg PEC bleef tot het einde domineren en kreeg via Bram van Polen en Van Duinen nog goede kansen om verder uit te lopen. Dat leed bleef Excelsior echter bespaard. De Rotterdammers zakken door de nederlaag naar de twaalfde plek en hebben een punt minder dan PEC, dat nu drie wedstrijden op rij ongeslagen is en zich lijkt te hebben hersteld van de dramatische seizoenstart.

Het was alweer even geleden dat de fans van PEC een thuisoverwinning konden vieren. De laatste keer dat De Blauwvingers in eigen huis drie punten pakten was op 31 maart, toen Sparta Rotterdam met 1-0 aan de kant werd gezet. Na de interlandperiode speelt PEC uit tegen Feyenoord; Excelsior ontvangt dan Vitesse.