Scorende De Vrij met ruime cijfers onderuit bij Napoli

Napoli heeft zaterdagavond de koppositie weer ingenomen in de Serie A. In eigen huis eindigde de topper tegen Lazio in 4-1. Stefan de Vrij maakte na drie minuten de openingstreffer, maar kon niet voorkomen dat zijn ploeg met lege handen het veld af stapte.

Lorenzo Tonelli zweeft in duel met Lazio's Sergej Milinkovic-Savic

Voorafgaand aan de wedstrijd was er een steunbetuiging voor de onfortuinlijke verdediger Faouzi Ghoulam. De Algerijnse linksback liep deze week tijdens de training opnieuw een zware knieblessure op. De international van Algerije scheurde zijn kruisband begin november, en moet nu waarschijnlijk opnieuw maanden toekijken.

De Vrij, die zijn verjaardag maandag in mineur vierde, maakte al na drie minuten de openingstreffer. Serie A-topscorer Ciro Immobile gaf met zijn linkerbeen een afgemeten voorzet op de Nederlander, die met zijn teen de bal knap verlengde onder Pepe Reina door. Het was alweer de achtste assist van de geboren Napolitaan.

Na het doelpunt van de Nederlander zagen de toeschouwers in Stadio San Paolo een vermakelijke topper, waarin de thuisploeg meer balbezit en kansen had. Lorenzo Insigne was dicht bij de gelijkmaker. Hij krulde de bal fraai op doel, maar zag zijn inzet een halve meter naast de paal belanden. Dries Mertens claimde later ten onrechte een strafschop, na een duel met de Braziliaanse verdediger Wallace.

Lazio had de boel achterin op orde, maar vlak voor rust wist Napoli een gaatje te vinden. Jorginho zette via een splijtende pass José Callejón vrij voor keeper Thomas Strakosha. De Spanjaard plukte de bal uit de lucht en schoof de bal beheerst in de hoek: 1-1.

Napoli, de afgelopen tijd geplaagd door blessureleed, kwam sterk de kleedkamer uit. Zonder coach Sarri, die vanwege kritiek op de leiding de tweede helft niet vanaf de bank mee mocht maken. Onder aanvoering van de kleine aanvallers werd het doel van de opponent bestookt. In de 54ste minuut kwam Napoli op voorsprong. Een harde voorzet van Callejón leek een prooi voor de doelman, maar Wallace gleed de bal in zijn eigen doel. Nog geen twee minuten later liep de ploeg van trainer Maurizio Sarri verder uit. Piotr Zielinski, ingevallen voor Marek Hamsík, liep in de baan van het schot van Mário Rui en werkte de bal onbewust via zijn scheenbeen binnen: 3-1.

De mooiste aanval van de avond leidde tot de vierde treffer van de ontketende Napolitanen. Een onderschepte Lazio-aanval kwam via diverse combinaties voor de voeten van Zielinski, die De Vrij uitdaagde en precies op het juiste moment Mertens aanspeelde. De Belg besliste het duel met een fraaie voetbeweging en ziet zijn ploeg de ranglijst weer aanvoeren, met een punt meer dan Juventus.

© Eurosport

SPAL - AC Milan 0-4
Filippo Inzaghi had als speler de gave om altijd op de juiste plaats te staan en werd met zijn vele intikkers een clubicoon bij AC Milan. Patrick Cutrone imiteerde de topspits van weleer tegen SPAL en tekende met twee 'Inzaghi-goals' voor zijn eerste dubbelslag ooit in de Serie A. De twintigjarige Cutrone opende al in de tweede minuut de score, nadat SPAL-doelman Alex Meret een kopbal van Alessio Romagnoli voor zijn voeten had getikt. Daarmee bezorgde de spits Milan een droomstart.

Twintig minuten na rust verdubbelde Cutrone ook de marge: ditmaal tikte hij van dichtbij binnen nadat Meret een schot van Suso niet goed had verwerkt. Milan was heer en meester en Lucas Biglia gooide de wedstrijd na geblunder van SPAL-middenvelder Federico Viviani in het slot, waarna invaller Fabio Borini kort voor tijd de eindstand op 0-4 bepaalde. Voor Milan, dat nu zes wedstrijden op rij in de Serie A ongeslagen is, betekent dit de grootste competitiezege van het seizoen.

Crotone - Atalanta 1-1
Hans Hateboer en Marten de Roon stonden allebei in de basis bij Atalanta tegen Crotone, op een veld dat door de hevige regenval nauwelijks bespeelbaar was. Toch vielen er in de laatste tien minuten van het duel nog twee doelpunten: Rolando Mandragora tikte Crotone eerst op voorsprong, voordat José Luis Palomino kort voor het eindsignaal een punt redde voor Atalanta. Hateboer werd in de 83ste minuut gewisseld; De Roon deed van begin tot eind mee.