Scoren vanaf de middenlijn, transfersoap en record: dit is Bosz' nieuwe parel

Reacties

Met een 1-4 zege op Werder Bremen ontwaakte Bayer Leverkusen uit de coronastop. Na afloop ging de meeste aandacht uit naar uitblinker Kai Havertz én Florian Wirtz, de piepjonge debutant bij de ploeg van Peter Bosz.

Scoren vanaf de middenlijn, transfersoap en record: dit is Bosz' nieuwe parel
© Pro Shots

'Al met al was het een goed optreden, hij was zeker niet nerveus', vertelde de Nederlander na afloop over de speler die na dik een uur werd afgelost door Karim Bellarabi. Dat Wirtz überhaupt de voorkeur kreeg boven de elfvoudige international zegt veel over het vertrouwen dat Bosz heeft in het talent.

Dat geldt evenzeer voor directeur Rudi Völler, die de belofte eind januari presenteerde. 'Toen Simon Rolfes (de sportief directeur van Leverkusen, red.) mij attendeerde op het feit dat een extreem groot talent uit onze regio op de markt kwam en bereid was om van club te veranderen, begonnen we meteen te onderhandelen', liet Völler onlangs weten aan Kicker. 'Het zou nalatig zijn geweest om hem níet vast te leggen. In onze gesprekken profiteerden we van het feit dat we spelers als Havertz, Julian Brandt en Benjamin Henrichs al op zeer jonge leeftijd de kans hebben gegeven om uit te komen in de Champions League.'

Wirtz genoot zijn opleiding bij 1. FC Köln, dat not amused was dat Leverkusen aan de haal ging met de belofte. Tussen de clubs bestaat een soort herenakkoord om niet elkaars talenten over te nemen. 'Clubs als Atlético Madrid, die wij ontmoeten in de Champions League, weten niet eens dat er in Keulen wordt gevoetbald', schamperde bestuursvoorzitter Fernando Carro tot woede van Köln.

Door toedoen van Wirtz is Havertz sinds maandag een clubrecord armer. De smaakmaker van Leverkusen was in 2016 zeventien jaar en 126 dagen oud toen hij zijn Bundesliga-debuut vierde, 111 dagen ouder dan de aanvallende middenvelder bij zijn vuurdoop van afgelopen maandag. Alleen Nuri Sahin (zestien jaar en 335 dagen) en Yann Aurel Ludger Bisseck (zestien jaar en 362 dagen) waren jonger bij hun eerste kennismaking met de Bundesliga.

Christian Wück, de trainer van Duitsland Onder-17, was niet verrast dat Bosz het al aandurfde met Wirtz, zo liet hij weten aan BILD. 'Hij is een heel slimme speler, die spelsituaties heel goed in kan schatten. Ik ken hem sinds zijn periode bij Duitsland Onder-15 en ik ben erg onder de indruk van zijn fysieke ontwikkeling. Hij is bijna niet van de bal te zetten.' Volgens Wück is Wirtz een speler die als nummer tien het beste tot zijn recht komt. 'Op deze positie kan hij andere spelers in stelling brengen en zelf tot doelpogingen komen. Op tien heeft hij ook zijn beste wedstrijden gespeeld in de vertegenwoordigende jeugdteams. Daar zie ik hem spelen in de toekomst.'

In Duitsland wordt Wirtz vaak omschreven als een Instinktspieler, een speler die intuïtief de juiste beslissing neemt. Zelfs als dat bij de aftrap is. Bij Köln schreef hij historie door de snelste goal ooit te maken in de historie van de B-jeugd in het Duitse voetbal. Als Wirtz straks doorbreekt in de top zullen deze beelden nog vaak worden vertoond.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Bayer Leverkusen
Meer over Bayer Leverkusen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.