Schrikbarende cijfers over corruptie in Belgische voetbal

Uit een enquête onder 945 Belgische voetballers blijkt dat een op de zes spelers weleens is benaderd inzake matchfixing. Een kwart van de benaderde spelers vervalste ook daadwerkelijk de wedstrijd of deed daar een poging toe.

Schrikbarende cijfers over corruptie in Belgische voetbal

De Belgische voetbalbond (KBVB) is geschrokken van die cijfers. 'We moeten niet naief zijn. In de wandelgangen horen we deze verhalen al lang', reageerde secretaris-generaal Steven Martens. 'Toch zijn we verrast dat het op zo'n grote schaal gebeurt.'

Opvallend is dat 34,5 procent van alle respondenten beweert spelers of trainers te kennen die ooit zijn benaderd om een wedstrijd te vervalsen. Dat is meer dan een derde.

De KNVB en de Nederlandse betaald voetbalorganisaties krijgen woensdag op het Sportcentrum in Zeist bezoek van Interpol. De clubs worden voorgelicht over matchfixing. 'Er zal, behalve vertegenwoordigers van Interpol, ook iemand van de FIFA aanwezig zijn', aldus Gijs de Jong, manager competitiezaken betaald voetbal van de KNVB.

'Doel is bewustwording, uitleggen wat er in het buitenland al is gebeurd, en voorlichting over hoe de gokindustrie in elkaar zit. Het zal ook gaan over wat clubs zelf nog meer kunnen doen om matchfixing tegen te gaan', aldus De Jong.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's