Er was voor, tijdens en na PSV-Vitesse veel te doen om de tactische keuzes van trainer Roger Schmidt. De Duitse oefenmeester legde uit wat zijn plan was om Vitesse te bestrijden en gaf toe dat niet al zijn keuzes goed uitpakten.

PSV
3 - 1
Vitesse
Vitesse

Schmidt vond niet dat hij zichzelf moest corrigeren in de rust. 'Dat kun je zo zien, maar ik zie het anders', zei de trainer tijdens de persconferentie. 'Het is altijd een uitdaging om op donderdag uit te spelen in Europa en dan op zondag opnieuw. Dit is een jong team dat dit nog niet gewend is, dan is het een uitdaging.'

'Dan moet je nadenken over de beste manier om zo'n wedstrijd in te gaan', vervolgde Schmidt. 'Voor mij was het duidelijk dat sommige spelers niet negentig minuten konden spelen. Dan moet je kiezen om de spelers te laten starten met het risico dat ze er eerder af moeten of ze vanaf de bank te laten beginnen zodat je ze kan inbrengen als het nodig is. Ik koos voor deze spelers en daar koos ik de formatie bij. Voorin missen we veel spelers zoals Noni Madueke en Cody Gakpo.'

Toch koos Schmidt niet op goed geluk voor een 5-3-2-formatie, die de spelers van PSV niet gewend zijn. 'Vitesse speelt vaak de lange bal achter de defensie, daarom kozen we voor drie centrumverdedigers. Ook om het Nick Viergever iets makkelijker te maken, omdat hij lang geblesseerd is geweest en nu weer startte. Het pakte niet perfect uit. Na de 0-1 hadden we het lastig. Vitesse loerde op de counter, maar we creëerden in de eerste helft ook goede kansen. Na rust lieten we zien dat we echt graag wilden winnen. We hebben Vitesse nauwelijks iets gegund in de tweede helft. Dit is een verdiende overwinning.'

In de tweede helft stapte Schmidt toch weer over op een systeem met vier verdedigers. 'In de eerste helft hadden we gewoon niet veel aanvallers in de ploeg. Daarom kozen we er in de rust voor de wijzigingen. Spelers als Rosario, Sangaré en Dumfries waren fysiek in orde, maar aan het einde van de wedstrijd wel heel moe. Als ik Malen of Götze had laten starten en ze raakten geblesseerd, waren we nog verder van huis. Je moet kijken naar het moment waarop je deze spelers rust kan geven. Dit was het perfecte moment, maar ik weet ook dat deze opstelling vragen oproept.'