Schijnbrief KNVB doet clubs wenkbrauwen fronsen

Reacties

De clubs uit het betaalde voetbal ontvingen donderdagavond een informatiedocument van het bestuur betaald voetbal van de KNVB. Daarin beschrijven de directeuren Eric Gudde en Jean Paul Decossaux de procedure voor de te nemen beslissingen over Europees voetbal, promotie en degradatie.

Schijnbrief KNVB doet clubs wenkbrauwen fronsen
© Pro Shots

Het is opvallend, want ingewijden in Zeist weten al zeker dat er een scenario klaarligt waarin ADO Den Haag en RKC Waalwijk zullen degraderen. Ajax kwalificeert zich - niet als kampioen - voor de groepsfase van de Champions League, AZ speelt voorronde. Feyenoord plaatst zich voor de groepsfase van de Europa League, terwijl PSV en Willem II op basis van de ranglijst deelnemen aan de voorronden.

Niettemin dient het document als voorbereiding op de call die vrijdagmiddag plaatsheeft en waaraan alle clubs uit de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie deelnemen, alsmede de centrale spelersraad en trainersraad. De bond zegt in de brief voor een delicaat besluitvormingsproces te staan en beseft 'het aan de voorkant nooit voor iedereen goed te kunnen doen'. We realiseren ons dat beslissingen voor clubs pijnlijk kunnen zijn, maar met de accenten op draagvlak en solidariteit in onze sector proberen we in ieder geval in alle redelijkheid tot een zo zorgvuldig mogelijk proces te komen.

De KNVB zal de clubs polsen over de mogelijke besluiten die worden genomen over eventuele degradatie en promotie. De clubs kunnen per e-mail reageren op de scenario's. Tijdens de call die om 14.30 uur begint, zullen de plannen van de bond nader worden besproken en kunnen clubs op basis van dat onderhoud hun standpunt bepalen.

Het wordt vrijdag een interessante dag. Een aantal clubs, waar onder Ajax en AZ, is tegen de degradatie van ADO Den Haag. Zij willen volgend jaar best een Eredivisie met twintig clubs, maar een eerdere rondgang langs clubs heeft al geleerd dat er vooral onderin weinig ruimte lijkt voor solidariteit. ADO Den Haag heeft al aangegeven tegen deze beslissing in beroep te zullen gaan, mocht de KNVB daar vrijdag inderdaad mee komen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.